Οικονομία

Φορολογικές δηλώσεις: Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για την υποβολή

Η αντίστροφη μέτρηση για την έναρξη υποβολής των φορολογικών δηλώσεων ξεκίνησε και σύμφωνα με τον προγραμματισμό η ηλεκτρονική πύλη της ΑΑΔΕ αναμένεται να ανοίξει στο τέλος του Μαρτίου.

Το πρώτο βήμα για τις φορολογικές δηλώσεις, όπως κάθε χρόνο είναι οι βεβαιώσεις αποδοχών που αποστέλλουν κάθε χρόνο οι επιχειρήσεις και φορείς του Δημοσίου στην ΑΑΔΕ. Τα λογιστήρια ήδη έχουν κληθεί να υποβάλλουν ηλεκτρονικά έως τις 29 Φεβρουαρίου 2024 τις βεβαιώσεις αποδοχών, συντάξεων, αμοιβών από επιχειρηματική δραστηριότητα, μερισμάτων για το φορολογικό έτος 2023.

Παράλληλα, μέχρι το τέλος του μήνα θα πρέπει να στείλουν στοιχεία στην ΑΑΔΕ και οι τράπεζες για τους τόκους καταθέσεων και τα δάνεια καθώς και τις καταναλωτικές δαπάνες των φορολογούμενων που πραγματοποίησαν πέρυσι.

Με βάση τα στοιχεία αυτά θα προσυμπληρωθούν στη φορολογική δήλωση οι κωδικοί για τα εισοδήματα που απέκτησαν το 2023 οι φορολογούμενοι καθώς και οι φόροι που αναλογούν και αυτοί που παρακρατήθηκαν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πάνω από 1 εκατομμύριο μισθωτοί και συνταξιούχοι που το 2023, απέκτησαν εισοδήματα αποκλειστικά από μισθούς και συντάξεις θα απαλλαγούν από τον πονοκέφαλο της συμπλήρωσης και υποβολής της δήλωσής τους αφού η ΑΑΔΕ θα την συμπληρώσει και θα την υποβάλει μόνη της, υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι είτε το θελήσουν οι ίδιοι, ή απλά δεν πράξουν τίποτε απολύτως.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, οι δηλώσεις θα πρέπει να υποβληθούν κανονικά έως τις 30 Ιουνίου 2024, ενώ ο φόρος που θα προκύψει με την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων θα πρέπει να πληρωθεί σε 8 ίσες μηνιαίες δόσεις εκ των οποίων η πρώτη καταβάλλεται στα τέλη Ιουλίου και η τελευταία στα τέλη Φεβρουαρίου του 2025.

Στην περίπτωση που κάποιος φορολογούμενος θελήσει να πληρώσει εφάπαξ τον φόρο, τότε θα λάβει έκπτωση επί του συνολικού ποσού ύψους 3%.

Με απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ, Γ. Πιτσιλή, δίνονται αναλυτικές οδηγίες για τον τύπο και περιεχόμενο της βεβαίωσης αποδοχών ή συντάξεων, της βεβαίωσης των αμοιβών από επιχειρηματική δραστηριότητα και της βεβαίωσης εισοδημάτων από μερίσματα, τόκους, δικαιώματα καθώς και για την υποβολή τους για το φορολογικό έτος 2023.

Με βάση την απόφαση αλλαγές υπάρχουν στις βεβαιώσεις αποδοχών και συντάξεων καθώς έχουν προστεθεί νέοι κωδικοί που αφορούν:

  • Αναδρομικά ποσά μερισματούχων Μετοχικών Ταμείων και Ειδικών Κλάδων Οικονομικής Ενίσχυσης Στρατού, Ναυτικού και Αεροπορίας που φορολογούνται στο έτος καταβολής.
  • Αποζημίωση μελών Ανεξάρτητων Επιτροπών Προσφυγών, αμοιβές από την Εθνική Σχολή Δικαστικών Λειτουργών, αμοιβές Επιτροπών Εξώδικης Επίλυσης Φορολογικών Διαφορών.
  • Αναδρομικά αξιωματικών πληρώματος πλοίων (ΕΛΚΕΘΕ κλπ)

Επίσης με την απόφαση ορίζεται ότι θα πρέπει να αποσταλούν στοιχεία που αφορούν:

  • Τις έκτακτες εφάπαξ οικονομικές ενισχύσεις ευάλωτων προσώπων που δόθηκαν τον Δεκέμβριο του 2023 , οι οποίες είναι αφορολόγητες και δεν υπολογίζονται στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή οποιασδήποτε παροχής κοινωνικού ή προνοιακού χαρακτήρα.
  • Την εφάπαξ οικονομική ενίσχυση συνταξιούχων
  • Τις αποζημιώσεις ειδικού σκοπού που χορηγήθηκαν σε εργαζόμενους στα πλαίσια αντιμετώπισης έκτακτων γεγονότων και ενισχύσεις πληγέντων από φυσικές καταστροφές.
  • Την έκτακτη οικονομική ενίσχυση ως αποζημίωση ειδικού σκοπού καθώς και το επίδομα εορτών Πάσχα 2023 εργαζομένων στον κλάδο γουνοποιίας, των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τέθηκαν σε αναστολή.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button