Οικονομία

Γερμανία – Νέο ασφαλιστικό: Σενάρια για αύξηση ορίων συνταξιοδότησης και κατάργηση πρόωρων συντάξεων

Μεγάλες τομές στο Ασφαλιστικό της Γερμανίας βρίσκονται στο τραπέζι της συμμαχικής κυβέρνησης υπό το βάρος της δημογραφικής κρίσης.

Σύμφωνα με το γερμανικό τύπο, οι επικεφαλής του της κυβέρνησης του συνασπισμού στη Γερμανία, ο Όλαφ Σολτς, ο Κρίστιαν Λίντνερ και ο Ρόμπερτ Χάμπεκ να συμφωνήσουν σε ένα πακέτο μεταρρυθμίσεων (μέρος του οποίου αφορά και το ασφαλιστικό) παράλληλα με τις διαπραγματεύσεις για τον προϋπολογισμό. Ωστόσο, ο ομοσπονδιακός προϋπολογισμός το καθιστά ιδιαίτερα δύσκολο. Ακόμη και χωρίς νέα μέτρα, υπάρχει ένα κενό της τάξης των 20 δισεκατομμυρίων ευρώ για το επόμενο έτος.

Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένες προτάσεις, οι οποίες σε σχέση με το ασφαλιστικό στη Γερμανία προβλέπουν τα ακόλουθα:

1. Αργότερη συνταξιοδότηση

Η δημογραφική αλλαγή απειλεί να γίνει το μεγαλύτερο φρένο στο αναπτυξιακό δυναμικό της Γερμανίας, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Handelsblatt. Λόγω της αυξανόμενης έλλειψης εργατικού δυναμικού, ο παράγοντας εργασία απειλεί ακόμη και να μειώσει τη μεσοπρόθεσμη ανάπτυξη.

Ένα μέτρο το οποίο βρίσκεται στο τραπέζι είναι το εξής: Οι εργαζόμενοι θα μπορούσαν να εργάζονται περισσότερο και η ηλικία συνταξιοδότησης θα μπορούσε να μετακινηθεί προς τα πίσω.

Οι οικονομικοί εμπειρογνώμονες πρότειναν πρόσφατα έναν κανόνα δύο προς ένα για το σκοπό αυτό: Κάθε επιπλέον έτος προσδόκιμου ζωής θα επιμηκύνει τις ώρες εργασίας κατά τα 2/3 και την πιθανή ηλικία συνταξιοδότησης κατά το 1/3.

Επί του παρόντος, η ηλικία συνταξιοδότησης αυξάνεται από τα 65 στα 67 έτη έως το 2031, ενώ στη συνέχεια, σύμφωνα με την πρόταση, θα αυξάνεται κατά περίπου 6 μήνες κάθε δέκα χρόνια.

2. Κατάργηση της σύνταξης στα 63

Ο υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ θα ήθελε επίσης να καταργήσει τη “σύνταξη στα 63”, την οποία θεωρεί ως “πριμοδότηση συνταξιοδότησης για τους εργαζόμενους με προσόντα”.

Σχεδόν 1 στους 3νέους συνταξιούχους γήρατος συνταξιοδοτείται πρόωρα χωρίς κρατήσεις. Αν συμπεριληφθούν και όσοι δέχονται εισφορές πρόωρης συνταξιοδότησης, το σύνολο ανέρχεται περίπου σε έναν στους δύο.

Ο υπουργός Εργασίας, Χουμπερτους Χάιλ (Hubertus Heil) παραδέχεται πως “Αν δεν φροντίσουμε το πρόβλημα τώρα, η έλλειψη εργατικού δυναμικού και εξειδικευμένων εργαζομένων θα γίνει το κεντρικό φρένο για την ανάπτυξη στη Γερμανία”. Όμως οι Σοσιαλδημοκράτες δεν θέλουν να κλονίσουν το σχέδιο κύρους τους.

3. Πιο ευέλικτες μεταβάσεις

Αντίθετα, ο Χάιλ θέλει να παρουσιάσει το καλοκαίρι προτάσεις για πιο ευέλικτες μεταβάσεις στη σύνταξη, προκειμένου να δοθούν κίνητρα για εθελοντική επιμήκυνση του εργασιακού βίου.

Ο υπουργός Οικονομίας Χάμπεκ είχε ήδη διατυπώσει μια τέτοια ιδέα στις αρχές του έτους, η οποία όμως απορρίφθηκε από τους εταίρους του συνασπισμού: Οι ασφαλιστικές εισφορές ανεργίας και σύνταξης, τις οποίες οι εργοδότες πρέπει να καταβάλλουν για τους εργαζόμενους συνταξιούχους, θα μπορούσαν να καταβάλλονται στους ίδιους τους συνταξιούχους ως μέρος του μισθού τους.

To άρθρο Γερμανία – Νέο ασφαλιστικό: Σενάρια για αύξηση ορίων συνταξιοδότησης και κατάργηση πρόωρων συντάξεων δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button