Οικονομία

Έντονη αντίδραση της αγοράς στο ενεργειακό νομοσχέδιο του Υπουργείου Ενέργειας – Τι ισχυρίζονται οι φορείς

Αναταραχή επικρατεί στην εγχώρια αγορά της πράσινης ενέργειας από τις διατάξεις του νομοσχεδίου του Υπουργείου Ενέργειας που τέθηκε σε διαβούλευση. Στο επίκεντρο βρίσκονται οι διαβόητες περικοπές ισχύος στις ΑΠΕ που προβλέπεται να αυξηθούν.

Παράλληλα, με το καινούριο νομοσχέδιο απομακρύνεται το ελάχιστο όριο 5% που ίσχυε και προστάτευε την ετήσια παραγωγή των ΑΠΕ. Στην πράξη αυτό σήμαινε ότι αν ένας παραγωγός παρήγαγε π.χ. 100 μεγαβατώρες κάθε χρόνο, ο διαχειριστής έπρεπε να διασφαλίσει ότι θα περικόπτονταν έως 5 μεγαβατώρες. Πλέον αυτό σταματάει και δεν υπάρχει όριο, επηρεάζοντας σημαντικά τους υπολογισμούς των επιχειρήσεων του χώρου.

Σταχυολογώντας τις τοποθετήσεις φορέων και επιχειρήσεων στη διαβούλευση, ηχηρή ήταν η παρέμβαση του ΑΔΜΗΕ, ο οποίος τονίζει ότι δεν πρόκειται να δεχτεί να πληρώσει αποζημιώσεις για τις περικοπές της παραγωγής μονάδων ΑΠΕ στις οποίες προβαίνει, καθώς πρόκειται για κίνηση αναγκαία για την εύρυθμη λειτουργία του συστήματος. Ο διαχειριστής κάνει λόγο για ασάφειες στο νομοσχέδιο σχετικά με το αν έχει τη συγκεκριμένη ευθύνη και ζητά βελτιώσεις στη διατύπωση.

Από την πλευρά του ο σύνδεσμος ΕΣΗΑΠΕ ζήτησε να μην γίνονται αυθαίρετες αποσυνδέσεις εν λειτουργία μονάδων ΑΠΕ διότι προξενούν σημαντικά προβλήματα στους παραγωγούς και είναι άδικες.

Επίσης, υπάρχει η πρόταση του Συνδέσμου Παραγωγών Ενέργειας με Φωτοβολταϊκά (ΣΠΕΦ), ο οποίος ζητά να σταματήσουν να δέχονται οι διαχειριστές νέες αιτήσεις για όρους σύνδεσης μονάδων ΑΠΕ με το δίκτυο. Ο λόγος είναι ότι υφιστάμενες αιτήσεις μαζί με τις ΑΠΕ που λειτουργούν σήμερα ξεπερνούν κατά πολύ το στόχο ισχύος που έχει θέσει η χώρα για το 2030.

Ταυτόχρονα με τα παραπάνω, το υπουργείο προωθεί άμεσα την κατάργηση του net metering από εδώ και πέρα που αφορά τα φωτοβολταϊκά στέγης και τα μικρά πάρκα.

Την έντονη αντίδρασή του εξέφρασε και ο Σύνδεσμος Εταιρειών Φωτοβολταϊκών (ΣΕΦ) που κάνει λόγο για “ξαφνικό θάνατο” του προγράμματος Φωτοβολταϊκά στη Στέγη, μέσω του οποίου οι καταναλωτές είχαν τη δυνατότητα να εγκαταστήσουν ένα σύστημα και να επωφεληθούν μειώνοντας το λογαριασμό του ρεύματος.
Στο εξής το ΥΠΕΝ θα στραφεί στη λύση του net billing αντί για το net metering, το οποίο έχει διαφορά ως προς τον τρόπο υπολογισμού της ενέργειας και στην πράξη ζημιώνει τους επενδυτές σε σύγκριση με το προηγούμενο καθεστώς.

Τέλος, το Green Tank ζητά να πραγματοποιούνται στο εξής διαγωνισμοί για τα έργα ΑΠΕ των ενεργειακών κοινοτήτων ώστε να προστατευτεί ο θεσμός από τον αθέμιτο ανταγωνισμό μεγάλων επιχειρήσεων και να επιτελέσει το σκοπό του. Πλέον η διαβούλευση του ΥΠΕΝ έληξε και η αγορά αναμένει με αγωνία το αν θα εισακουστούν οι απόψεις της.

To άρθρο Έντονη αντίδραση της αγοράς στο ενεργειακό νομοσχέδιο του Υπουργείου Ενέργειας – Τι ισχυρίζονται οι φορείς δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button