Τεχνολογία

Το Πεκίνο μετέφερε στην Μόσχα ότι θα διατηρήσει αμερόληπτη στάση για την Ουκρανία

Ο κορυφαίος διπλωμάτης της Κίνας Ουάνγκ Γι δήλωσε στον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών του Σεργκέι Λαβρόφ σε τηλεφωνική συνομιλία που είχαν οι δύο άνδρες σήμερα ότι το Πεκίνο θα διατηρήσει μια ανεξάρτητη και αμερόληπτη στάση αναφορικά με την Ουκρανία ενώ προσπαθεί να βρει μια πολιτική λύση στον πόλεμο.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του κινεζικού ΥΠΕΞ, ο Γι είπε στον Λαβρόφ ότι η Κίνα θα είναι μια «αντικειμενική και λογική φωνή» σε όποια διεθνή πολυμερή φόρουμ και «προωθεί ενεργά ειρηνευτικές συνομιλίες».

Νωρίτερα σήμερα, το κινεζικό ΥΠΕΞ τόνισε ότι οι διεθνείς συνομιλίες στη Σαουδική Αραβία το σαββατοκύριακο για την εξεύρεση μιας ειρηνικής λύσης στην κρίση της Ουκρανίας βοήθησαν να «εδραιωθεί η διεθνής συναίνεση».

Πάνω από 40 χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας, της Ινδίας, των ΗΠΑ και ευρωπαϊκών χωρών –αλλά όχι της Ρωσίας– πήραν μέρος στις συνομιλίες της Τζέντα που ολοκληρώθηκαν χθες, Κυριακή.

Η Κίνα έστειλε τον Ειδικό Απεσταλμένο της για Ευρασιατικές Υποθέσεις και πρώην πρεσβευτή στη Ρωσία Λι Χιούι, ο οποίος τον Μάιο επισκέφτηκε έξι ευρωπαϊκές πρωτεύουσες με στόχο να βρεθεί κοινός τόπος για μια τελική πολιτική διευθέτηση της σύγκρουσης, που τώρα διανύει τον 18ο μήνα της.

Το Πεκίνο δεν έχει καταδικάσει τη Μόσχα για την εισβολή που εξαπέλυσε τον Φεβρουάριο του 2022. Αλλά έχει προσφέρει το δικό της ειρηνευτικό σχέδιο, που έλαβε χλιαρή απάντηση στη Ρωσία και την Ουκρανία ενώ επιφυλακτικότητα εξέφρασαν οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button