Περιβάλλον

Τα τεχνητά γλυκαντικά στα επεξεργασμένα τρόφιμα αυξάνουν τον κίνδυνο κατάθλιψης;

Ζήσης Ψάλλας

Τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα και ποτά μπορεί να είναι φθηνά και νόστιμα, αλλά νέα έρευνα δείχνει ότι είναι πιθανό να αυξάνουν τον κίνδυνο κατάθλιψης. Μεταξύ των καταναλωτών υπερεπεξεργασμένων τροφίμων, ο κίνδυνος κατάθλιψης μπορεί να αυξηθεί έως και 50%, σύμφωνα με νέα μελέτη, ιδιαίτερα όταν αυτά τα τρόφιμα έχουν τεχνητά γλυκαντικά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Δεδομένων των όσων γνωρίζουμε για αυτά τα τρόφιμα και του σημαντικού ρόλου της διατροφής στη διάθεση, δεν εκπλαγήκαμε που βρήκαμε αυτή τη συσχέτιση», δήλωσε ο συγγραφέας της μελέτης Andrew Chan, αντιπρόεδρος γαστρεντερολογίας στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης και καθηγητής ιατρικής στο Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ.

Η μελέτη εξέτασε τα «υπερεπεξεργασμένα» τρόφιμα όπως δημητριακά, γλυκά σνακ, έτοιμα προς κατανάλωση γεύματα, επιδόρπια, σάλτσες, επεξεργασμένα γαλακτοκομικά, αλμυρά σνακ, επεξεργασμένο κρέας, ποτά ή/και τεχνητά γλυκαντικά. Τέτοια τρόφιμα, πρόσθεσε ο Chan, συχνά περιέχουν πρόσθετα όπως βαφές, σταθεροποιητές και γαλακτωματοποιητές.

Υπό το φως άλλων ερευνών που υποδεικνύουν ότι η διατροφή επηρεάζει τον κίνδυνο κατάθλιψης, ο Chan και οι συνεργάτες του ξεκίνησαν να δουν τον αντίκτυπο που μπορεί να έχουν τα επεξεργασμένα τρόφιμα στον κίνδυνο κατάθλιψης. Εξέτασαν σχεδόν 32.000 μεσήλικες γυναίκες που συμμετείχαν στη μελέτη Nurses’ Health Study II μεταξύ 2003 και 2017. Όλες θεωρήθηκαν ότι δεν είχαν κατάθλιψη στην αρχή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μέχρι το τέλος της μελέτης, περίπου 2.100 γυναίκες διαγνώστηκαν με κατάθλιψη, αριθμός που υπερδιπλασιάστηκε με ένα λιγότερο αυστηρό πρότυπο προσυμπτωματικού ελέγχου. Οι γυναίκες των οποίων η κατανάλωση υπερεπεξεργασμένων τροφίμων τις κατέταξε στο κορυφαίο 20% φάνηκε να αντιμετωπίζουν 50% υψηλότερο κίνδυνο για κατάθλιψη, διαπίστωσε η μελέτη.

Ο Chan σημείωσε ότι τα άτομα με κατάθλιψη μπορεί να έλκονται από εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα, αν και είπε ότι ο σχεδιασμός της μελέτης καθιστά «λιγότερο πιθανό τα ευρήματά μας να οφείλονται στην ίδια την κατάθλιψη που οδηγεί τους ανθρώπους να κάνουν διαφορετικές διατροφικές επιλογές».

Μόνο η περιεκτικότητα σε τεχνητά γλυκαντικά -είτε βρίσκεται σε τρόφιμα είτε σε ποτά- συσχετίστηκε με υψηλότερο κίνδυνο για κατάθλιψη. «Όσες περισσότερες μερίδες επεξεργασμένων τροφίμων καταναλώνονται την ημέρα, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος κατάθλιψης», είπε ο Chan.

Όσον αφορά το πώς τέτοια τρόφιμα μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο κατάθλιψης, η ερευνητική ομάδα είπε ότι ο ακριβής μηχανισμός παραμένει ασαφής. Ωστόσο, ο Chan σημείωσε ότι «τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα έχουν συνδεθεί με χρόνια φλεγμονή, η οποία με τη σειρά της οδηγεί σε πολλαπλές πιθανές αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία, συμπεριλαμβανομένης της κατάθλιψης». Τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα είναι επίσης γνωστό ότι διαταράσσουν τα μικρόβια στο έντερο, σημείωσε, προσθέτοντας ότι αυτά «έχουν συνδεθεί με τη διάθεση μέσω του ρόλου τους στο μεταβολισμό και την παραγωγή πρωτεϊνών που έχουν δραστηριότητα στον εγκέφαλο».

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button