Οικονομία

Η κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή φέρνει απώλειες στα ασιατικά χρηματιστήρια και άνοδο της τιμής του πετρελαίου

Οι επενδυτές φοβούνται μια κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή, ενώ  ο ιαπωνικός Nikkei διαπραγματεύεται σημαντικά χαμηλότερα στις πρώτες συναλλαγές, σύμφωνα με την Handelsblatt..

Οι αναφορές για επιθέσεις στο Ισφαχάν του Ιράν οδήγησαν τον χρυσό πάνω από τα 2. 400 δολάρια ανά ουγγιά, το αργό τύπου Brent LCOc1 πάνω από τα 90 δολάρια το βαρέλι και τη ζήτηση για δολάρια και γιεν, ενώ μετοχές βυθίστηκαν και τα ομόλογα ανέκαμψαν, σημειώνει το Reuters. Μετά τις αναφορές για εκρήξεις στο Ιράν και την επίθεση από το Ισραήλ, οι επενδυτές στην Ασία αντέδρασαν αρχικά με φόβο. Ο κορυφαίος δείκτης της Ιαπωνίας, ο Nikkei, έχασε πάνω από 3%  στις πρώτες συναλλαγές. Ο δείκτης Topix της ευρύτερης αγοράς σημείωσε πτώση άνω του 2,5%.

Ο κορεατικός δείκτης μετοχών Kospi υποχώρησε επίσης κατά περισσότερο από 2%. Ωστόσο, άλλα χρηματιστήρια στην Ασία, όπως της Σιγκαπούρης και του Χονγκ Κονγκ, ξεκίνησαν την ημέρα διαπραγμάτευσης με μικρές μόνο απώλειες. Το χρηματιστήριο της Σαγκάης, στο οποίο τείνουν να κυριαρχούν οι εξελίξεις εντός της Κίνας, διαπραγματεύτηκε αρχικά στο επίπεδο της προηγούμενης ημέρας.

Οι μετοχές ξεκίνησαν τη συνεδρίαση της Παρασκευής (19.04.24) σε αδύναμη βάση -και- μετά τα σχόλια των αξιωματούχων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, τα οποία υποδεικνύουν ότι οι μειώσεις των επιτοκίων θα μπορούσαν να μετατεθούν προς το τέλος του έτους, αν γίνουν καθόλου το 2024, αναφέρει το Bloomberg.

Ο δείκτης MSCI Asia Pacific Index διολίσθησε έως και 2,6% πριν περιορίσει τις απώλειές του. Η βαριά εταιρεία Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. ήταν η μεγαλύτερη τροχοπέδη στον περιφερειακό δείκτη αναφοράς, αφού μείωσε τις προοπτικές της για επέκταση, προειδοποιώντας ότι οι αγορές των smartphones και των προσωπικών υπολογιστών παραμένουν αδύναμες.

Οι υποτιθέμενα ασφαλείς επενδύσεις, όπως ορισμένα νομίσματα και εμπορεύματα, είχαν ζήτηση. Το γεν σημείωσε άνοδο της αξίας του έναντι του δολαρίου, πιθανώς επειδή οι επενδυτές πιστεύουν και πάλι στο ρόλο του ως ασφαλούς καταφυγίου σε διεθνείς κρίσεις. Το δολάριο υποχώρησε από πάνω σε κάτω από 154 γεν.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button