Υγεία

Ντακάρ: Στις 5 Ιανουαρίου η έρημος «παίρνει» φωτιά και υποδέχεται

Επιμέλεια: Περικλής Χαλάτσης

Την Παρασκευή, 5 Ιανουαρίου 2024, αυτοκίνητα, μοτοσυκλέτες, γουρούνες και φορτηγά ξεκινούν για μια μεγάλη και αρκετά δύσκολη περιπέτεια που θα διαρκέσει 15 ημέρες σε φιλόξενες αλλά και αφιλόξενες περιοχές. Άνθρωποι και μηχανές θα δοκιμάσουν τις αντοχές τους από την Ερυθρά Θάλασσα στην ανατολική ακτή, σε έναν αγώνα 7.891 χλμ. από τα οποία τα 4.727 χλμ. θα γίνουν σε 12 Ειδικές Διαδρομές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα έμπειρα πληρώματα θα παλέψουν στο πιο σκληρά εδάφη στην αραβική έρημο, μέχρι το τέλος και θα προσπαθήσουν να ανταποκριθούν στις προκλήσεις για να φθάσουν μέχρι τη ράμπα του τερματισμού στις 19 Ιανουαρίου.

Φέτος για πρώτη φορά στο Ντακάρ θα πάρει μέρος και η Ford M-Sport με τα Ranger pick-up με οδηγό τον Ρόμα και αναμένεται να γίνει μεγάλη μάχη αφού η Ford θέλει νίκη.

H Αudi με τα ηλεκτροκίνητα RS Q e-tron που αποδίδουν  286 kW ελπίζει στους έμπειρους  Πετερανσέλ, Σάινθ και Έκστρομ. Η Audi έχει βάλει στόχο να κερδίσει με ηλεκτρικό αυτοκίνητο το φετινό Ντακάρ και ποντάρει στον Πετερανσέλ που τον αποκαλούν αλεπού της ερήμου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Toyota με το νέο Hilux  θέλει νίκη ενώ στη δυναμική της ομάδας θα πρέπει να συμπεριληφθεί και ο Ρομέν Ντιμά που συμμετέχει με Toyota Hilux pick-up αλλά με ιδιωτική συμμετοχή. Τα πέντε  πληρώματα για το Ντακάρ 2024 (τα δύο πληρώματα είναι για το W2RC) είναι οι: Lucas Moraes / Armand Monleon, Giniel de Villiers / Dennis Murphy,Seth Quintero / Dennis Zenz, Saood Variawa / Francois Cazalet, Guy Botterill / Brett Cummings.

Με την ομάδα του Μπαχρέιν, το Hunter  που ετοιμάζει η Prodrive τρέχει ο πολυπρωταθλητής Σεμπαστιέν Λέμπ .

Προβλέψεις δεν μπορούν να γίνουν. Ακόμη και οι πιο έμπειροι οδηγοί μπορεί να βρεθούν εκτός αγώνα αφού στην έρημο το απρόβλεπτο κυριαρχεί.

Η έρημος της Σαουδικής Αραβίας θα «πάρει» φωτιά στις 5 Ιανουαρίου. Και το δύσκολο πρόγραμμα έχει ως εξής:

5/1/24:   Al’Ula – Al’Ula (28 χλμ.)- Μικρό ορεκτικό που θα χρησιμεύσει για τον καθορισμό της σειράς εκκίνησης του πρώτου σκέλους. Σύντομη διαδρομή ανάμεσα σε βράχους και άμμο.

6/1/24 :Ειδική Διαδρομή 1: Al’Ula – Al Henakiyad (405 χλμ.) – Πρώτη Ειδική για τις 778 συνολικά συμμετοχές του Ντακάρ του 2024 που θα διασχίσουν βραχώδη έδαφος με διαδρομές που θα περιστρέφονται γύρω από το παλιό ηφαιστειακό συγκρότημα κοντά στην πόλη Al Henakiyad.

7/1/24: Ειδική Διαδρομή 2: Al Henakiyad – Al Duwadimi (470 χλμ.) –Η δεύτερη Ειδική Διαδρομή του Ντακάρ 2024 μπορεί να χωριστεί σε δύο μέρη, το πρώτο με τα πολύ γρήγορα τμήματα στα οποία τα πληρώματα θα πρέπει να αξιοποιήσουν στο έπακρο το «ιππικό» των οχημάτων τους, ενώ τα τελευταία 30 χιλιόμετρα τους περιμένουν οι παγίδες στους αμμόλοφους.

08/01/24: Ειδική Διαδρομή 3: Al Duwadimi – Al Salamiya (440 χλμ)– Πρώτο μέρος της της Μαραθωνίου Ειδικής Διαδρομής. Τα πληρώματα θα αντιμετωπίσουν μια διαδρομή γεμάτη αμμόλοφους που θα μετατραπούν σε βραχώδη και πλούσια σε πέτρες τμήματα, όπου ο κίνδυνος κλαταρίσματος είναι πολύ υψηλός. Στο τέλος τους σκέλους, τα πληρώματα θα έχουν δύο ώρες για να δουλέψουν στα οχήματά τους πριν μπουν στο νυχτερινό parc fermé στο τέλος του σκέλους

09/01/24: Ειδική Διαδρομή 4: Al Salamiya – Al-Holuf (299 χλμ.) – Το δεύτερο μέρος της μαραθωνίου Ειδικής Διαδρομής περιλαμβάνει ένα εντελώς διαφορετικό μενού από το πρώτο μέρος. Τα πληρώματα θα αντιμετωπίσουν μια «εύκολη» δοκιμή που θα οδηγήσει στο Al-Holuf, μια πόλη που βρίσκεται στην Όαση Al-Ahsa, ένα μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO.

10/01/24: Ειδική Διαδρομή 5: Al-Holuf – Shubaytah (118 χλμ.) – Αυτή η Ε.Δ έχει μονο 118  χλμ. . Όμως στο Ντακάρ δεν μετράει η απόσταση αλλά η σκληρότητα των διαδρομών. Είναι μια παραπλανητική διαδρομή. Για να φτάσουν στην αρχή της Ειδικής Διαδρομής, τα πληρώματα θα πρέπει να αντιμετωπίσουν μια μακρά διαδρομή που θα τους οδηγήσει στην καρδιά της ερήμου Empty Quarter. Η διαδρομή είναι πολύ δύσκολη με αμμόλοφους όπου οι αναρτήσεις των οχημάτων αναμένεται να περάσουν πολύ δύσκολες καταστάσεις.

11-12/01/24: Ειδική Διαδρομή 6: Shubavtah – Shubaytah (532 χλμ.) – Αυτή η Ειδική Διαδρομή είναι ένας μαραθώνιος με διάφορες παγίδες που έχει σχεδιαστεί για να εξουδετερώνει το πλεονέκτημα των επίσημων ομάδων. Πρώτα από όλα, οι μοτοσυκλέτες και τα αυτοκίνητα που ανοίγουν τη διαδρομή θα ακολουθήσουν διαφορετική διαδρομή, κάνοντας την πλοήγηση πολύ πιο δύσκολη λόγω κάποιων κρυφών σταθμών ελέγχων κατά μήκος της Ειδικής Διαδρομής.

Στις τέσσερις το απόγευμα τα πληρώματα θα πρέπει να σταματήσουν σε ένα από τα οκτώ μπιβουάκ που έχουν στήσει οι διοργανωτές κατά μήκος της διαδρομής. Αυτό σημαίνει ότι τα πληρώματα να διανύσουν όσο το δυνατόν περισσότερα χιλιόμετρα την πρώτη μέρα.

Στις 7 π.μ., τα πληρώματα θα ξεκινήσουν και πάλι προς το Shubaytah όπου θα τελειώσει το σκέλος και τα πληρώματα θα απολαύσουν τη μοναδική ημέρα ανάπαυσης που έχει προγραμματιστεί για το Ντακάρ του 2024.

13/01/2024: Ημέρα ξεκούρασης και ανασύνταξης στο Ριάντ

14/01/24 : Ειδική Διαδρομή 7: – Riyadh – Al Duwadimi (483 χλμ.) – Την ημέρα της ανάπαυσης, πληρώματα και ομάδες θα μεταβούν στο Ριάντ, από όπου εκεί θα ξεκινήσει η όγδοη Ειδική διαδρομή του Ντακάρ 2024. Μια πολύ απαιτητική διαδρομή με ένα πρώτο μέρος να τρέχει γύρω από ένα φαράγγι και ένα δεύτερο μέρος ανάμεσα στους αμμόλοφους.

15/01/24: Ειδική Διαδρομή 8: Al Duwadimi – Ha’il (458 χλμ.) – Άλλη μια Ειδική Διαδρομή με αμμώδη και βραχώδη τμήματα, που θα φέρει πολλές δυσκολίες. Το πρώτο μέρος είναι αμμώδες με μια διαδρομή που θα γίνεται όλο και πιο βραχώδης με υψηλό κίνδυνο κλαταρίσματος.

16/01/24: Ειδική Διαδρομή 9: Ha’il – Al’Ula (417 χλμ.) –  Σ αυτή την ειδική τα πληρώματα θα πρέπει να αντιμετωπίσουν μια βραχώδη και πολύ κακοτράχαλη διαδρομή. Εκεί υπάρχει κίνδυνος τα πληρώματα να χαθούν. Οι έμπειροι συνοδηγοί θα δείξουν τη διαφορά τους από τους μη επαγγελματίες.

17/01/24: Ειδική Διαδρομή 10: Al’Ula – Al’Ula (371 χλμ.) – Η θέση εκκίνησης σε αυτή την Ειδική θα είναι θεμελιώδης, γιατί το να ξεκινήσεις πρώτος θα μπορούσε να αποδειχθεί μεγάλο μειονέκτημα. Πρόκειται για μια ιδιαίτερη Ειδική Διαδρομή που θα αναδείξει τις οδηγικές ικανότητες των πληρωμάτων, με αμμώδη και βραχώδη τμήματα που διαρκώς εναλλάσσονται.

18/01/24: Ειδική Διαδρομή 11: Al’Ula – Yanbu (480 χλμ.) – Η προτελευταία Ειδική Διαδρομή του Ντακάρ 2024 έχει μήκος σχεδόν 500 χλμ.. Δύσκολη Ειδική Διαδρομή με βραχώδη και και πολλές παγίδες που πέρα από κλαταρίσματα ο κίνδυνος μεγάλων ζημιών, ειδικά στην ανάρτηση, είναι πολύ μεγάλος.

19/01/24: Ειδική Διαδρομή 12: Yanbu – Yanbu (175 χλμ.) –

Η τελευταία Ειδική Διαδρομή του Ντακάρ 2024 θα γίνει σε μια περιφερειακή διαδρομή γύρω από το Yanbu. Οι έμπειροι θα δείξουν την κλάση τους.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button