Οικονομία

Διεθνείς αγορές: Στις δηλώσεις Νάγκελ και Ντε Γκίντος στρέφεται η προσοχή των αναλυτών σήμερα

Από το στόμα τoυ προέδρου γερμανικής κεντρικής τράπεζας, Χόακιμ Νάγκελ και του αντιπροέδρου της ΕΚΤ, Ντε Γκίντος “κρέμονται” σήμερα (18.04.24) οι οικονομικοί αναλυτές προκειμένου να υποψιαστούν τις επόμενες κινήσεις της ΕΚΤ στο μέτωπο των επιτοκίων.

Παράλληλα, σήμερα είναι προγραμματισμένη η ανακοίνωση στοιχείων για την απασχόληση και τη μεταποίηση στις ΗΠΑ.
Συγκεκριμένα, σήμερα (18.04.24) ο (Λούις ντε Γκίντος) Luis de Guindos, αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), προβαίνει σε δήλωση σχετικά με την ευρωπαϊκή πολιτική για τα επιτόκια. Κάθε φράση εξετάζεται εξονυχιστικά από τους αναλυτές για να δουν αν περιέχει κάποια ένδειξη αλλαγής της νομισματικής πολιτικής, σύμφωνα με την Handelsblatt.

Eπίσης, δηλώσεις θα κάνει αργότερα ο πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας της Γερμανίας (Bundesbank), Xόακιμ Νάγκελ (Joachim Nagel). Ο Νάγκελ είναι σημαίνον μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ.

Το Συμβούλιο ψηφίζει για τον καθορισμό των βασικών επιτοκίων στην ευρωζώνη. Οι δημόσιες εμφανίσεις των μελών του Συμβουλίου χρησιμοποιούνται συχνά για να δώσουν διακριτικά υπονοούμενα σχετικά με τη μελλοντική νομισματική πολιτική.

Σημαντικός για τους επενδυτές είναι επίσης ο δείκτης μεταποίησης Philly Fed, τον οποίο δημοσιεύει η Ομοσπονδιακή Τράπεζα της Φιλαδέλφειας για τον μήνα Απρίλιο.

Θεωρείται προπορευόμενος δείκτης για τον δείκτη ISM Purchasing Managers’ Index. Οι τιμές του δείκτη πάνω από το μηδέν σηματοδοτούν θετική επιχειρηματική τάση για τις βιομηχανικές επιχειρήσεις σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα και το αντίστροφο. Οι αναλυτές τοποθετούν τον δείκτη στις 0,8 μονάδες, μετά από 3,2 μονάδες τον Μάρτιο.

Σήμερα, επίσης, οι εβδομαδιαίες αρχικές αιτήσεις ανεργίας δημοσιεύονται στις ΗΠΑ Ο αριθμός περιγράφει πόσοι άνθρωποι χάνουν τη δουλειά τους κάθε εβδομάδα και υποβάλλουν αίτηση για επιδόματα ανεργίας. Οι αρχικές αιτήσεις θεωρούνται αξιόπιστος δείκτης της αγοράς εργασίας των ΗΠΑ. Αναμένεται μικρή αύξηση στις 214.000, μετά τις 211.000 την προηγούμενη εβδομάδα.

Επισης η Sartorius, η L’Oréal και η Netflix είναι μεταξύ αυτών που παρουσιάζουν στοιχεία σήμερα. Η Siemens Healthineers, η Bosch, η Beiersdorf, η LVMH και η Nestlé προσκαλούν τους μετόχους στις ετήσιες γενικές συνελεύσεις τους.

Η εικόνα των διεθνών αγορά χθες ήταν η εξής:
ΗΠΑ: Διελκυστίνδα μεταξύ φόβων και ελπίδων μέχρι η Fed να μειώσει τα επιτόκια

Μετά από μια σύντομη άνοδο κατά την έναρξη των συναλλαγών την Τετάρτη, η Wall Street υποχώρησε και πάλι ελαφρώς. Ο δείκτης των blue chips Dow Jones διαπραγματευόταν 0,1% χαμηλότερα στις 37.753 μονάδες στην εξέλιξη της ημέρας. Ο ευρύτερος δείκτης S&P 500 υποχώρησε κατά 0,6% στις 5022 μονάδες. Ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq έχασε 1,2% στις 15.683 μονάδες. Σύμφωνα με τους αναλυτές, οι επενδυτές επικεντρώθηκαν για άλλη μια φορά στις ανησυχίες σχετικά με τον χρόνο της πρώτης μείωσης των επιτοκίων της Fed.

Ωστόσο, ο Τζέι Χάτφιλντ, διευθύνων σύμβουλος του ομίλου και διαχειριστής χαρτοφυλακίου της εταιρείας διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων InfraCap στη Νέα Υόρκη, ήταν ψύχραιμος: “Οι επενδυτές τείνουν να μπαίνουν σε παρορμητική λειτουργία. Αρχικά ήταν υπερβολικά αισιόδοξοι όσον αφορά τον ρυθμό μείωσης των επιτοκίων. Τώρα είναι υπερβολικά απαισιόδοξοι”. Πρόσθεσε ότι πιστεύει ότι μια μείωση των επιτοκίων από τη Fed τον Ιούνιο είναι ρεαλιστική. Μέχρι τότε, η τρέχουσα τάση της αγοράς είναι πιθανό να συνεχιστεί με μια διελκυστίνδα μεταξύ φόβων και ελπίδων για τα επιτόκια.

Ασία: Σταθερή στάση κράτησε ο Nikei

Το ιαπωνικό χρηματιστήριο σημείωσε σταθερότερη τάση την Πέμπτη. Στο Τόκιο, ο δείκτης Nikkei, ο οποίος περιλαμβάνει 225 μετοχές, σημείωσε άνοδο 0,3% στις 38.091 μονάδες. Ο ευρύτερος δείκτης Topix σημείωσε άνοδο 0,7% στις 2683 μονάδες. Το χρηματιστήριο της Σαγκάης κέρδισε 0,6% στις 3090 μονάδες. Ο δείκτης των σημαντικότερων εταιρειών στη Σαγκάη και τη Σενζέν αυξήθηκε κατά 0,7% στις 3590 μονάδες.

Στις συναλλαγές σε ασιατικά νομίσματα, το δολάριο έχασε 0,2% στα 154,12 γεν και κέρδισε ελαφρώς στα 7,2351 γουάν. Ανέβηκε ελαφρώς έναντι του ελβετικού νομίσματος στα 0,9097 φράγκα. Παράλληλα, το ευρώ παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητο στα 1,0678 δολάρια και αυξήθηκε ελαφρώς στα 0,9714 φράγκα. Η στερλίνα κέρδισε 0,2% στα 1,2467 δολάρια.

Γερμανία: Απέτυχε η προσπάθεια ανάκαμψης

Την Τετάρτη (17.04.24), ο DAX εγκατέλειψε σχεδόν όλα τα κέρδη που είχε σημειώσει κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης μέχρι το κλείσιμο. Η προσπάθεια ανάκαμψης από την αδυναμία της προηγούμενης ημέρας απέτυχε έτσι. Το απόγευμα δεν υπήρξε στήριξη από τα αμερικανικά χρηματιστήρια. Ο κορυφαίος γερμανικός δείκτης έκλεισε σχεδόν αμετάβλητος στις 17.770 μονάδες.

To άρθρο Διεθνείς αγορές: Στις δηλώσεις Νάγκελ και Ντε Γκίντος στρέφεται η προσοχή των αναλυτών σήμερα δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button