Πολιτική

Τέμπη: Με παρουσία Καραμανλή η Ολομέλεια για την προανακριτική – Σφοδρή επίθεση από αντιπολίτευση

Τη δική της πρόταση για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής για την τραγωδία των Τεμπών κατέθεσε το απόγευμα της Τρίτης (275) η Νέα Δημοκρατία, όπου μεταξύ άλλων πρότεινε την παραπομπή του Κώστα Καραμανλή για τη διερεύνηση του αδικήματος της παράβασης καθήκοντος.

Συγκεκριμένα, πρότεινε την παραπομπή του πρώην υπουργού Μεταφορών για πλημμέλημα και ζήτησε να διερευνηθούν διοικητικές ευθύνες για υποστελέχωση και υποχρηματοδότηση, όπως τον κατηγορούν τα δύο διευθυντικά στελέχη του ΟΣΕ.

Σύμφωνα με το σκεπτικό της Νέας Δημοκρατίας, την ευθύνη για την ασφάλεια του σιδηρόδρομου έχει η ΡΑΣ και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Σιδηροδρόμων και ο Κώστας Καραμανλής είχε μόνο τη διοικητική εποπτεία. Η ΝΔ διαμηνύει πως αν το δικαστικό συμβούλιο κρίνει για κακούργημα τον πρώην υπουργό, τότε η κυβέρνηση δεν θα σταθεί εμπόδιο στην δικαιοσύνη.

Θα μιλήσει στην Ολομέλεια ο Καραμανλής

Εξάλλου, σύμφωνα με πληροφορίες του CNN Greece από το στενό περιβάλλον του Κώστα Καραμανλή, ο πρώην υπουργός Μεταφορών πρόκειται να δώσει το «παρών» στην Ολομέλεια της Βουλής πριν από την ψηφοφορία επί της πρότασης της ΝΔ, όπου και αναμένεται να τοποθετηθεί και εκεί να δώσει τις δικές του εξηγήσεις.

Στη συνέχεια, όπως είχε συμβεί και με τον Χρήστο Τριαντόπουλο, αναμένεται να καταθέσει υπόμνημα στην επιτροπή.

Παράλληλα, σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, κάποιοι βουλευτές της ΝΔ δεν ήθελαν να βάλουν την υπογραφή τους στην πρόταση για σύσταση Προανακριτική Επιτροπής, με αποτέλεσμα κάποιοι άλλοι βουλευτές να εκφράσουν την άποψη πως δεν θα έπρεπε μόνο 30 βουλευτές να υπογράψουν.

Σε σχέση με τον Χρήστο Σπίρτζη αναφέρεται πως ενδεχομένως να υπάρχουν ευθύνες για τη μη ολοκλήρωση της σύμβασης 717, αλλά δεν μπορεί να γίνει διερεύνηση καθώς το αδίκημα έχει πλέον παραγραφεί.

Η πρόταση της Νέας Δημοκρατίας για την Προανακριτική Επιτροπή για τον Κώστα Καραμανλή θα κινηθεί στο «μοντέλο Τριαντόπουλου», δηλαδή θα γίνουν γρήγορες συνεδριάσεις, και στη συνέχεια να συγκληθεί το δικαστικό συμβούλιο, το οποίο θα κάνει όλες τις ανακριτικές πράξεις. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η συζήτηση στην Ολομέλεια και η μυστική ψηφοφορία με κάλπη θα γίνει μέχρι τις 15 Ιουνίου.

«Κατασκευάζεται ένα εξωφρενικό νομικά αδίκημα»

Την ίδια ώρα, επίθεση στην κυβέρνηση εξαπολύουν ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή την πρόταση της ΝΔ για τη διερεύνηση ευθυνών του κ. Καραμανλή στην υπόθεση των Τεμπών. Τα δύο κόμματα της αντιπολίτευσης κατηγορούν την κυβέρνηση ότι έχει ως στόχο να «πέσει στα μαλακά» και να «απαλλαχθεί με βούλευμα» ο κ. Καραμανλής.

Ειδικότερα, στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη που μελέτησαν το αίτημα της ΝΔ σχολίαζαν ότι«βρίθει αντιφάσεων» και «επί της ουσίας ”κατασκευάζεται” ένα εξωφρενικό νομικά αδίκημα για τον κ. Καραμανλή με μοναδικό στόχο το δικαστικό συμβούλιο επειδή δεν θα στέκει αυτό για το οποίο τον παραπέμπουν, εν τέλει να τον απαλλάξει με βούλευμα».

Όπως προσθέτουν τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, «η παράβαση καθήκοντος που αποδίδουν στον κ. Καραμανλή, είναι ότι είχε τάχα σκοπό να βλάψει τον ΟΣΕ. Δηλαδή πως ό,τι έκανε, το έκανε για βλάψει τον ΟΣΕ στερώντας του πόρους και προσωπικό. Πρόκειται για νομική ακροβασία».

Μάλιστα τονίζουν ότι αυτή τη «νομική ακροβασία», «καταρρίπτει ο ίδιος ο Μπακαϊμης ο οποίος στο κατηγορητήριο του γράφει: “Προκύπτει ευθεία εκ του νόμου ειδική εποπτική λειτουργία και έλεγχος από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών επί του διαχειριστή της σιδηροδρομικής υποδομής (ΟΣΕ) ως προς την ασφάλεια της σιδηροδρομικής κυκλοφορίας παράλληλη και ανεξάρτητη με την εποπτεία της ΡΑΣ Ν.4632/2019, π.δ. 123/2017 ΚΑΙ:Άρθρα 40, 45-50 Ν.4974/2022 Προισχυσας ν.4408/2016 άρθρο 54” Δεν είχε διοικητική εποπτεία -όπως τη βάπτισαν στη ΝΔ- , αλλά εποπτεία ως προς την ΑΣΦΑΛΕΙΑ».

«Μια από τα ίδια με Τριαντόπουλου»

Υψηλά κράτησαν τους τόνους και στην Κουμουνδούρου, τονίζοντας πως η κυβέρνηση προσπαθεί μετά τον Τριαντόπουλο, να προχωρήσει σε άλλη μια «fast track» Προανακριτική Επιτροπή, αντισυνταγματική και παράνομη, με στόχο να πέσει στα μαλακά και ο Καραμανλής μόνο για πλημμέλημα.

Αναλυτικά, η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ για την πρόταση της ΝΔ για Καραμανλή και Τέμπη: «Στην αρχή τον καταχειροκροτούσαν, μετά τον επιβράβευσαν. Στη συνέχεια, μετά τα συλλαλητήρια, προσπαθούν να κοροϊδέψουν την ελληνική κοινωνία, αλλά κανείς δεν τρώει κουτόχορτο. Μετά τον Τριαντόπουλο θέλουν να προχωρήσουν σε άλλη μια fast track Προανακριτική Επιτροπή, αντισυνταγματική και παράνομη, με στόχο να πέσει στα μαλακά και ο Καραμανλής μόνο για πλημμέλημα.

Η κοινωνία φωνάζει για το έγκλημα και τη συγκάλυψη και αυτοί έχουν κλειστά αυτιά. Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία επιμένει για δικαιοσύνη και αλήθεια και για διερεύνηση όλων των ευθυνών σε όσους εμπλέκονται, όσο ψηλά και αν βρίσκονται. Η κοινωνία απαιτεί οξυγόνο, όχι και άλλη συγκάλυψη».

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button