Οικονομία

WSJ: Η Κίνα γνώριζε για τον θανατηφόρο κορωνοϊό δύο εβδομάδες πριν το πει στον κόσμο

Επιμέλεια: Γιάννα Μυράτ

Κινέζοι ερευνητές απομόνωσαν και χαρτογράφησαν τον ιό που προκαλεί τον Covid-19 στα τέλη Δεκεμβρίου 2019, τουλάχιστον δύο εβδομάδες πριν το Πεκίνο αποκαλύψει λεπτομέρειες του θανατηφόρου ιού στον κόσμο, είπαν οι ερευνητές του Κογκρέσου, θέτοντας εκ νέου ερωτήματα σχετικά με το τι γνώριζε η Κίνα στις κρίσιμες πρώτες μέρες της πανδημίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Έγγραφα που ελήφθησαν από το Υπουργείο Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών των ΗΠΑ από μια επιτροπή της Βουλής δείχνουν ότι μια Κινέζα ερευνήτρια στο Πεκίνο ανέβασε μια σχεδόν πλήρη ακολουθία της δομής του ιού σε μια βάση δεδομένων της κυβέρνησης των ΗΠΑ στις 28 Δεκεμβρίου 2019, σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal που είδε τα έγγραφα.

Κινέζοι αξιωματούχοι εκείνη την εποχή ακόμα περιέγραφαν δημόσια το ξέσπασμα της νόσου στη Γουχάν, ως ιογενής πνευμονία «άγνωστης αιτίας» και δεν είχαν κλείσει ακόμη την αγορά χονδρικής πώλησης θαλασσινών της Χουανάν, τοποθεσία ενός από τα αρχικά κρούσματα Covid-19.

Η Κίνα μοιράστηκε την αλληλουχία του ιού με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας μόνο στις 11 Ιανουαρίου 2020, σύμφωνα με τα χρονοδιαγράμματα της κυβέρνησης των ΗΠΑ για την πανδημία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι νέες πληροφορίες δεν ρίχνουν φως στη συζήτηση για το εάν ο Covid προέκυψε από μολυσμένο ζώο ή από διαρροή εργαστηρίου, αλλά υποδηλώνουν ότι ο κόσμος εξακολουθεί να μην έχει πλήρη καταγραφή της προέλευσης της πανδημίας.

Οι επιπλέον δύο εβδομάδες θα μπορούσαν να αποδειχθούν κρίσιμες για να βοηθήσουν τη διεθνή ιατρική κοινότητα να εντοπίσει τον τρόπο εξάπλωσης του Covid-19, να αναπτύξουν ιατρική άμυνα και να ξεκινήσουν με ένα ενδεχόμενο εμβόλιο, είπαν οι ειδικοί. Στα τέλη του 2019, επιστήμονες και κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο έδιναν αγώνα για να κατανοήσουν τη μυστηριώδη ασθένεια που τελικά ονομάστηκε Covid-19, η οποία θα σκότωνε εκατομμύρια και θα αρρώσταινε πολλούς άλλους.

«Υπογραμμίζει πόσο προσεκτικοί πρέπει να είμαστε σχετικά με την ακρίβεια των πληροφοριών που έδωσε στη δημοσιότητα η κινεζική κυβέρνηση», δήλωσε ο Τζέσι Μπλουμ, ιολόγος στο Κέντρο Καρκίνου Φρεντ Χάτσινσον στο Σιάτλ, ο οποίος εξέτασε τα έγγραφα και την ακολουθία γονιδίων που ανακαλύφθηκε πρόσφατα. «Είναι σημαντικό να έχουμε κατά νου πόσο λίγα γνωρίζουμε».

Η Κινέζα ερευνήτρια που υπέβαλε την αλληλουχία του ιού, η Δρ Λίλι Ρεν του Ινστιτούτου Βιολογίας Παθογόνων που εδρεύει στο Πεκίνο, δεν απάντησε σε μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που ζητούσε σχόλιο. Το ινστιτούτο είναι μέρος της κρατικής Κινεζικής Ακαδημίας Ιατρικών Επιστημών.

«Η Κίνα συνέχισε να βελτιώνει την απάντησή μας στον Covid  με βάση την επιστήμη για να την κάνει πιο στοχευμένη», δήλωσε εκπρόσωπος της κινεζικής πρεσβείας. «Οι πολιτικές της Κίνας για την αντιμετώπιση του Covid  είναι βασισμένες στην επιστήμη, αποτελεσματικές και συνεπείς με την εθνική πραγματικότητα της Κίνας. Μπορούν να αντέξουν τη δοκιμασία της ιστορίας».

Τα έγγραφα που περιγράφουν ένα νέο χρονοδιάγραμμα ελήφθησαν από Ρεπουμπλικάνους στην Επιτροπή Ενέργειας και Εμπορίου της Βουλής, αφού η επιτροπή απείλησε να κλητεύσει το HHS.

Η Μέλανι Έγκοριν, βοηθός γραμματέας του HHS για τη νομοθεσία, έγραψε τον περασμένο μήνα στην πρόεδρο της επιτροπής, εκπρόσωπο Κάθι ΜακΜόρις Ρότζερς ότι η Ρεν υπέβαλε την αλληλουχία του ιού στις 28 Δεκεμβρίου, 2019, σε μια γενετική βάση δεδομένων, GenBank, που διευθύνεται από τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των ΗΠΑ.

Η πρώτη γνωστή δημοσίευση της αλληλουχίας του ιού Covid, που ονομάζεται SARS-CoV-2, ήρθε στις 11 Ιανουαρίου 2020, αφού οι κινεζικές αρχές κοινοποίησαν τις πληροφορίες στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Επιπλέον, τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων στην Ατλάντα λένε ότι η αλληλουχία του ιού κοινοποιήθηκε στην Κίνα με το αντίστοιχο CDC της Κίνας στις 5 Ιανουαρίου, αλλά δεν έγινε γνωστή παγκοσμίως στους επιστήμονες.

Η ακολουθία που παρείχε η Ρεν τον Δεκέμβριο του 2019 δεν δημοσιεύτηκε ποτέ και διαγράφηκε από τη βάση δεδομένων στις 16 Ιανουαρίου 2020, όταν -σύμφωνα με τα πρωτόκολλά του- το NIH της ζήτησε περισσότερες τεχνικές λεπτομέρειες, αλλά εκείνη δεν απάντησε, έγραψε η Έγκοριν. Δεν είναι σαφές γιατί η Ρεν δεν απάντησε.

Στις 12 Ιανουαρίου, το NIH έλαβε και δημοσίευσε μια αλληλουχία SARS-CoV-2 από άλλη πηγή.

«Η ακολουθία που δημοσιεύτηκε στις 12 Ιανουαρίου 2020, ήταν σχεδόν πανομοιότυπη με τη σειρά που υποβλήθηκε από τη Λίλι Ρεν», είπε η Έγκοριν στην επιτροπή.

Η ανακάλυψη ότι μια ερευνήτρια στο κρατικό κινεζικό εργαστήριο είχε απομονώσει και χαρτογραφήσει τον ιό πολύ πριν το Πεκίνο το αποκαλύψει δημόσια, δείχνει ότι οι ΗΠΑ «δεν μπορούν να εμπιστευτούν κανένα από τα λεγόμενα «γεγονότα» ή δεδομένα που παρέχονται από το ΚΚΚ και θέτει σε σοβαρή αμφισβήτηση τη νομιμότητα οποιωνδήποτε επιστημονικών θεωριών που βασίζονται σε τέτοιες πληροφορίες», ανέφερε η ΜακΜόρις Ρότζερς σε δήλωση. Η επιτροπή έχει περάσει μήνες ερευνώντας την προέλευση του Covid, τη χρηματοδότηση της αμερικανικής κυβέρνησης για έρευνα στο εξωτερικό και άλλα θέματα.

Το HHS και το NIH δεν απάντησαν σε αιτήματα για σχόλια σχετικά με το γιατί οι πληροφορίες της Ρεν δεν δημοσιοποιήθηκαν νωρίτερα.

Ενώ η ύπαρξη μιας ακριβούς αλληλουχίας ιού Covid σε μια βάση δεδομένων των ΗΠΑ δεν ήταν προηγουμένως γνωστή, η Ρεν έχει γράψει στο παρελθόν σχετικά με την αναζήτησή της για τα αίτια του Covid. Σε ένα άρθρο του Μαΐου 2020 στο Chinese Medical Journal, μια επιστημονική δημοσίευση, αυτή και οι συνάδελφοί της περιέγραψαν πώς ελήφθησαν δείγματα από πέντε ασθενείς σε ένα νοσοκομείο στη Γουχάν της Κίνας, μεταξύ 18 Δεκεμβρίου και 29 Δεκεμβρίου 2019. Η αλληλουχία, έγραψαν, αποκάλυψε την παρουσία ενός νέου κορωνοϊού «που σχετίζεται με σοβαρή και θανατηφόρα αναπνευστική νόσο στους ανθρώπους».

Η Ρεν αναφέρεται στα έγγραφα της σύμβασης ως συνεργάτρια σε ένα έργο που χρηματοδοτείται από τις ΗΠΑ για να μελετήσει πώς οι κορωνοϊοί μπορούν να μεταφερθούν από τα ζώα στον άνθρωπο. Το έργο, που περιελάμβανε τη συλλογή δειγμάτων νυχτερίδων στην Κίνα, ήταν κάτω από την εποπτεία της οργάνωσης EcoHealth Alliance.

Το περιοδικό έχει αναφέρει προηγουμένως ότι Κινέζοι ειδικοί συναντήθηκαν με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας στο Πεκίνο στις 3 Ιανουαρίου 2020, αλλά δεν αποκάλυψαν ότι η νέα ασθένεια προκλήθηκε από κορωνοϊό, γεγονός που γνώριζαν ήδη οι Κινέζοι αξιωματούχοι.

«Αυτή η υποβολή βάσης δεδομένων δείχνει ότι στην πραγματικότητα, τουλάχιστον μέχρι τις 28 Δεκεμβρίου 2019, οι επιστήμονες στην Κίνα γνώριζαν ότι αυτή η πνευμονία προκλήθηκε από έναν νέο κορωνοϊό», δήλωσε ο Μπλουμ, ο ιολόγος του Σιάτλ.

Με πληροφορίες από Wall Street Journal

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button