ΓυναίκαΜόδα

Πώς μπορούμε να βάψουμε έπιπλα από μελαμίνη;

Τα έπιπλα από μελαμίνη δεν βάφονται με τον ίδιο τρόπο που βάφονται τα κλασικά ξύλινα έπιπλα καθώς η γυαλιστερή επιφάνεια τους κάνει το χρώμα να γλιστράει και να χάνεται, γι’ αυτό απαιτείται συγκεκριμένη τεχνική, αν θέλουμε να τους αλλάξουμε το χρώμα.

Τα έπιπλα από μελαμίνη είναι συνήθως έπιπλα από μοριοσανίδες ή MDF που καλύπτονται με πολύ λεπτές ταινίες πολυμερές υλικού (δηλαδή μελαμίνη). Η επένδυση με μελαμίνη τα καθιστά πιο ανθεκτικά, καθώς δεν φθείρονται εύκολα με την τριβή και δεν κάνουν βαθιές χαρακιές.

Τι να κάνετε:

Α) Προετοιμασία με αστάρι

Το  πρώτο βήμα που πρέπει να κάνουμε είναι να περάσουμε τη γυαλιστερή επιφάνεια με αστάρι ή να την τρίψουμε με γυαλόχαρτο.

Το  αστάρι είναι ένα υλικό που βρίσκουμε σε όλα τα καταστήματα με χρώματα, το οποίο ονομάζεται επίσης primer ή βελετούρα. Συνήθως έχει χρώμα  λευκό. Αυτό μας βολεύει γιατί το λευκό χρησιμοποιείται ως βάση για κάθε χρώμα.  Δύο στρώσεις είναι αρκετές. Αυτό που χρειάζεται να προσέξουμε είναι ο τρόπος που θα το περάσουμε στο έπιπλο. Όσο λιγότερες πινελιές, τόσο καλύτερα, για να γίνει η επιφάνεια όσο πιο ομοιόμορφη γίνεται.

Β) Ξύσιμο με γυαλόχαρτο

Μπορείτε να παραλείψουμε το παραπάνω βήμα, αν δεν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε αστάρι.

Εναλλακτικά, μπορούμε να προετοιμάσουμε τα έπιπλα μελαμίνης για βάψιμο τρίβοντας τα απλά με γυαλόχαρτο.

Σε αυτή την περίπτωση, θα χρειαστούμε ένα χοντρό και ένα λεπτό γυαλόχαρτο. Αρχικά, πρέπει να τρίψουμε πολύ καλά την επιφάνεια με το χοντρό γυαλόχαρτο (νο 150), έτσι ώστε να φύγει όλη η γυαλάδα. Δεν μας ενδιαφέρει να τρίψουμε πολύ βαθιά το έπιπλο, έτσι ώστε να εξαφανιστεί η επιφάνεια μελαμίνης. Δεν χρειάζεται καν να αφαιρέσουμε το παλιό χρώμα. Χρησιμοποιούμε το χοντρό γυαλόχαρτο απλά και μόνο για να κάνουμε την επιφάνεια τραχειά. Αφού το καταφέρουμε αυτό (χρειάζεται υπομονή και χρόνος!) στη συνέχεια θα χρησιμοποιήσουμε το λεπτό γυαλόχαρτο και θα ξύσουμε απαλά την επιφάνεια για να εξαλείψουμε τυχόν εξογκώματα.

Τέλος, αφού προετοιμάσουμε το έπιπλο μελαμίνης με την παραπάνω διαδικασία, μπορούμε να το βάψουμε, όπως θα βάφαμε κάθε άλλο κανονικό έπιπλο. Αρκεί να ακολουθήσουμε πιστά τις οδηγίες της κάθε βαφής και το αποτέλεσμα δεν θα μας απογοητεύσει! Το μόνο που χρειάζεται να προσέξουμε είναι ο τύπος της βαφής που θα χρησιμοποιήσουμε.

Υπάρχουν διάφορα είδη είτε ματ ή γυαλιστερά. Πριν εφαρμόσετε τη βαφή σε όλο το έπιπλο, βάψτε δοκιμαστικά μια μικρή επιφάνεια και περιμένετε να στεγνώσει.

Δείτε το παρακάτω βίντεο:

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button