Πολιτική

Στο «Δημόκριτο» ο Κυριάκος Μητσοτάκης – Είδε το κτήριο που θα στεγάσει την έρευνα για την τεχνητή νοημοσύνη

Την ευκαιρία να ενημερωθεί για τις εργασίες επέκτασης και ανακαίνισης των εγκαταστάσεων, αλλά και να συνομιλήσει με ερευνητές και ιδρυτές νεοφυών επιχειρήσεων που στεγάζονται εκεί είχε νωρίτερα το πρωί της Τετάρτης ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την επίσκεψη του στο Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης που κατά την επίσκεψή του στο Κέντρο «Δημόκριτος» ξεναγήθηκε στο campus από τον Πρόεδρο του Κέντρου, Γιώργο Νούνεση, ενημερώθηκε για το εν εξελίξει έργο αναβάθμισης των υποδομών, προϋπολογισμού 48 εκατομμυρίων ευρώ, που συγχρηματοδοτείται από την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε σύντομη συνομιλία με συμμετέχοντες στη συνάντηση «Smart Health European Digital Innovation Hub» στο αμφιθέατρο του Συνεδριακού Κέντρου, όπου τόνισε την αξιοποίηση τεχνολογικών εφαρμογών προς όφελος της δημόσιας υγείας και επισήμανε τους κύριους στόχους, που έχει η συγκροτηθείσα Συμβουλευτική Επιτροπή για την Τεχνητή Νοημοσύνη. Τόνισε χαρακτηριστικά ότι: «πρώτον, πώς θέλουμε να αναπτύξουμε το οικοσύστημα της τεχνητής νοημοσύνης στην Ελλάδα αλλά και με Έλληνες ερευνητές παγκοσμίως. Δεύτερον, πώς μπορούμε να εφαρμόσουμε την τεχνητή νοημοσύνη για να παράγουμε καλύτερη δημόσια πολιτική. Και τρίτον, πώς θα παίξουμε πρωταγωνιστικό ρόλο στα ζητήματα της ηθικής αλλά και του ρυθμιστικού πλαισίου». Ακολούθως ο πρωθυπουργός μετέβη στο σημείο κατασκευής ενός εκ των πέντε κτηρίων, που περιλαμβάνονται στο σχέδιο αναβάθμισης των εγκαταστάσεων, όπου θα στεγαστούν όλα τα projects και η έρευνα γύρω από την τεχνητή νοημοσύνη.

Ο κ. Μητσοτάκης επισκέφθηκε ακόμη το Τεχνολογικό Πάρκο Αττικής «Λεύκιππος», όπου o Διευθυντής του Ινστιτούτου Πυρηνικών και Ραδιολογικών Επιστημών και Τεχνολογίας, Ενέργειας και Ασφάλειας του Κέντρου και ιδρυτής της εταιρείας «Cyrus» Θάνος Στούμπος, μαζί με μέλη της ομάδας του, του έδειξαν πώς λειτουργεί ο καινοτόμος σταθμός ανεφοδιασμού οχημάτων με «πράσινο» υδρογόνο που έχουν αναπτύξει. Πρόκειται για εταιρεία – τεχνοβλαστό (spin-off) του ΕΚΕΘΕ «Δημόκριτος» και έχει ήδη προσελκύσει το ενδιαφέρον ξένων επενδυτών. Επίσης, συζητήθηκαν τα ευρύτερα οφέλη του συγκεκριμένου καυσίμου και η δυνατότητα αξιοποίησής του στις εμπορικές μεταφορές και σε άλλους τομείς.

Μάλιστα, κατά την επίσκεψή του στη νεοφυή επιχείρηση «Protavio», που ασχολείται με την βιοτεχνολογία, συζητήθηκε η ανάπτυξη γρήγορων διαγνωστικών εργαλείων για την έγκαιρη διάγνωση ασθενειών όπως ο καρκίνος στο πάγκρεας, ενώ ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε τον ρόλο των startups στην ανάπτυξη νέων τεχνολογιών υγείας στην Ελλάδα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επεσήμανε ότι «ένα από τα πράγματα που βλέπουμε τα τελευταία τέσσερα χρόνια και με χαροποιεί εμένα ιδιαίτερα είναι αυτή η έκρηξη της καινοτομίας και των startup επιχειρήσεων. Πραγματικά είναι πάρα πολύ ενθαρρυντικό αυτό που γίνεται. Και δημιουργούμε πια ένα ολόκληρο οικοσύστημα από ερευνητές, από εταιρείες, από ερευνητικά κέντρα».

Να σημειωθεί ότι το ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» είναι το μεγαλύτερο διεπιστημονικό ερευνητικό κέντρο στην Ελλάδα, με περισσότερα από 500 άτομα ερευνητικό προσωπικό, ενώ το Τεχνολογικό Πάρκο «Λεύκιππος» ήδη φιλοξενεί 50 νεοφυείς επιχειρήσεις.

Τέλος, τον πρωθυπουργό συνόδευαν ο Υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας, ο Υφυπουργός Ανάπτυξης αρμόδιος για την έρευνα Μάξιμος Σενετάκης, ο Γενικός Γραμματέας Έρευνας και Καινοτομίας Αθανάσιος Κυριαζής, και ο Δήμαρχος Αγίας Παρασκευής,

To άρθρο Στο «Δημόκριτο» ο Κυριάκος Μητσοτάκης – Είδε το κτήριο που θα στεγάσει την έρευνα για την τεχνητή νοημοσύνη δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button