ΓυναίκαΜόδα

Οι επιπτώσεις μπορεί να έχουν τα χαλασμένα δόντια του σκύλου;

Η στοματική υγιεινή του σκύλου δεν είναι ζήτημα αισθητικής αλλά ζήτημα υγείας.

Η στοματική υγιεινή του σκύλου είναι θεωρείται υπερβολή ή πολυτέλεια. Οι περισσότεροι ιδιοκτήτες μάλιστα υποστηρίζουν  ότι ο σκύλος «δεν έχει ανάγκη» από στοματική υγιεινή.

Η άποψη αυτή είναι ιδιαιτέρως διαδεδομένη σε πολλούς ανθρώπους, οι οποίοι σκέφτονται απλοϊκά και λανθασμένα, πως αφού ο σκύλος μασάει κόκκαλα, τι ανάγκη έχουν τα δόντια του από φροντίδα.

Η πραγματικότητα βέβαια είναι πολύ διαφορετική και καθόλου ευχάριστη για όσους έχουν τέτοιες απόψεις.

Οι επιπτώσεις στην κακή στοματική υγεία του σκύλου:

Η δυσάρεστη και δύσοσμη αναπνοή είναι πολύ χαρακτηριστική και άκρως ενοχλητική για όσους έχουν μια πιο εγκάρδια σχέση με το σκύλο τους.

Τα χαλασμένα δόντια όμως είναι εστίες μικροβίων οι οποίες παραμένουν ενεργές και «στέλνουν» μικρόβια σε όλο τον οργανισμό με την κυκλοφορία του αίματος.

Με τον τρόπο αυτό δημιουργούνται λοιμώξεις στα αυτιά (ωτίτιδες), στη μήτρα (πυομήτρα), στην καρδιά (βακτηριακή ενδοκαρδίτιδα), στους μαστούς (μαστίτιδα) και σε άλλα σημεία.

Πόσο συχνά μπορεί να συμβούν αυτά; Πολύ συχνά αν σκεφτεί κανείς ότι η πιο συχνή ασθένεια του σκύλου είναι η περιοδοντίτιδα. Η ασθένεια αυτή είναι η μικροβιακής φύσης φλεγμονή των ιστών που περιβάλλουν τη ρίζα των δοντιών.

Τι να κάνετε:

Προληπτικά, η καλύτερη λύση είναι να χορηγείται στο σκύλο ξηρά τροφή και μια δυο φορές το μήνα κάποιο βρασμένο βοδινό κόκκαλο.

Συμπληρωματικά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε οδοντόβουρτσες, οδοντόκρεμες και προϊόντα που φροντίζουν τη στοματική υγιεινή ειδικά σχεδιασμένες για σκύλους.

Ακόμα καλύτερα αποτελέσματα και μια ευχάριστη αναπνοή μπορείτε να έχετε αν δίνετε στο σκύλο σας τις ειδικές λιχουδιές που κυκλοφορούν στο εμπόριο.

Απαραίτητος είναι ο ιατρικός καθαρισμός των δοντιών με υπερήχους κάθε 2 τουλάχιστον χρόνια. Οι υπέρηχοι σπάνε την πέτρα και η ειδική στίλβωση που ακολουθεί ενισχύει το σμάλτο.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button