Τεχνολογία

ΟΗΕ: Πολυσέλιδη έκθεση για τους καταγγελλόμενους βιασμούς κατά την επίθεση της Χαμάς

Εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ απεφάνθησαν σήμερα ότι «υπάρχουν βάσιμοι λόγοι να πιστεύουμε» ότι περιστατικά σεξουαλικής βίας – συμπεριλαμβανομένων ομαδικών βιασμών – σημειώθηκαν σε διάφορες τοποθεσίες κατά τη διάρκεια της επίθεσης που εξαπέλυσαν μαχητές της Χαμάς την 7η Οκτωβρίου στο Ισραήλ.

Η ομάδα των εμπειρογνωμόνων, με επικεφαλής την ειδική απεσταλμένη του ΟΗΕ για τη σεξουαλική βία σε ένοπλες συρράξεις Πραμίλα Πάτεν, βρέθηκε στο Ισραήλ από τις 29 Ιανουαρίου έως τις 14 Φεβρουαρίου. Στόχος της αποστολής ήταν να συλλέξει, να αναλύσει και να επαληθεύσει πληροφορίες σχετικά με περιστατικά σεξουαλικής βίας που συνδέονται με την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Συλλέχθηκαν αξιόπιστες και εμπεριστατωμένες πληροφορίες, ενδεικτικές διαφόρων μορφών σεξουαλικής βίας, συμπεριλαμβανομένων του ακρωτηριασμού γεννητικών οργάνων, σεξουαλικών βασανιστηρίων ή σκληρής, απάνθρωπης και ταπεινωτικής μεταχείρισης», αναφέρεται στην 24σέλιδη έκθεση του ΟΗΕ.

Τα μέλη της αποστολής του ΟΗΕ αναφέρουν ότι συγκέντρωσαν «σαφείς και πειστικές πληροφορίες ότι ορισμένοι όμηροι που μεταφέρθηκαν στη Γάζα έχουν υποστεί διάφορες μορφές σεξουαλικής βίας» και υπάρχουν «βάσιμοι λόγοι να πιστεύουν ότι τέτοιους είδους βία μπορεί να συνεχίζεται».

Το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς έχει αρνηθεί κατ’ επανάληψη τις καταγγελίες περί σεξουαλικής βίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ ανέφεραν επίσης ότι συγκέντρωσαν πληροφορίες για «σεξουαλική βία εναντίον παλαιστινίων ανδρών και γυναικών σε κέντρα κράτησης, σε σπίτια όπου έγιναν έφοδοι και σε σημεία ελέγχου», μετά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου. Ενημέρωσαν σχετικά το ισραηλινό υπουργείο Δικαιοσύνης και τον γενικό στρατιωτικό εισαγγελέα, που ανέφεραν ότι δεν είχαν καταγγελθεί περιστατικά σεξουαλικής βίας από μέλη των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων (IDF).

Το Ισραήλ έχει επικρίνει την αντίδραση του ΟΗΕ στην επίθεση που εξαπέλυσε η Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.

Με αφορμή δήλωση του Αντόνιο Γκουτέρες στα τέλη του προηγούμενου έτους, στην οποία ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών καταδίκαζε την έμφυλη βία, ο ισραηλινός πρεσβευτής στον ΟΗΕ Γκιλάντ Ερντάν δήλωσε σήμερα στη Γενική Συνέλευση: «Ο ΟΗΕ ισχυρίζεται ότι νοιάζεται για τις γυναίκες, αλλά αυτήν τη στιγμή που μιλάμε Ισραηλινές πέφτουν θύματα βιασμού και κακοποιούνται από τρομοκράτες της Χαμάς. Πού είναι η φωνή των Ηνωμένων Εθνών; Πού είναι η φωνή σας;».

Ο επικεφαλής της ισραηλινής διπλωματίας Ισραέλ Κατς ανακοίνωσε την ανάκληση του πρεσβευτή Ερντάν για διαβουλεύσεις, κατηγορώντας τον ΟΗΕ για προσπάθεια αποσιώπησης της έκθεσης.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button