Τεχνολογία

Πώς οι Ιάπωνες ειδοποίησαν ένα λεπτό πριν τον σεισμό τους πολίτες

Ο σεισμολόγος και Διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Γεράσιμος Παπαδόπουλος περιέγραψε το πώς έζησε τον φονικό σεισμό των 7,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που έπληξε τη δυτική ακτή της Ιαπωνίας ανήμερα της Πρωτοχρονιάς ο οποίος έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 30 άτομα.

Ο κ. Παπαδόπουλος μιλώντας στην ΕΡΤ ανέφερε ότι «ένα λεπτό πριν από τον ισχυρό σεισμό λάβαμε μήνυμα -όπως το δικό μας 112-, στα κινητά μας που έλεγε: “μείνετε ήσυχοι και ήρεμοι αλλά καλυφθείτε“. Και έτσι έγινε, υπήρξε απόλυτη ηρεμία και όλοι έκαναν αυτό που είχαν διδαχτεί από μικρά παιδιά. Κανείς δεν πανικοβλήθηκε γιατί είναι απόλυτα εξοικειωμένοι και τρία λεπτά μετά το σεισμό το κρατικό κανάλι ΝΗΚ έβγαλε ανακοίνωση για το τσουνάμι, με χάρτη που έδειχνε τις επικίνδυνες περιοχές και το αναμενόμενο ύψος του κύματος σε διάφορες περιοχές».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Υπήρξε απόλυτη ηρεμία. Δεν είδαμε ανθρώπους να πανικοβάλλονται. Δεν είδαμε ανθρώπους να τρέχουν δεξιά αριστερά. Όλοι έμειναν στις θέσεις τους και έκαναν αυτό που έχουν διδαχτεί από μικρά παιδιά να κάνουν» δήλωσε ο κ. Παπαδόπουλος.

Όπως σημείωσε στην Ιαπωνία γίνονται συνεχώς ασκήσεις ετοιμότητας για σεισμό, και μάλιστα είπε πως και ο ίδιος έζησε την εμπειρία αυτή, καθώς βρίσκεται εκεί δύο μήνες στο Πανεπιστήμιο Χόκου στο Σιντάι. «Όλοι οι πολίτες είναι πάρα πολύ εξοικειωμένοι με αυτού του είδους τις προειδοποιήσεις, οι οποίες είναι ένα γεγονός στην Ιαπωνία από το 2007 και μετά», σημείωσε.

Όπως είπε «λιγότερο από τρία λεπτά από τη στιγμή που έγινε ο σεισμός, το κρατικό κανάλι της Ιαπωνίας έβγαλε έκτακτη ανακοίνωση και προειδοποίηση για το τσουνάμι, δείχνοντας ταυτόχρονα χάρτες στους οποίους απεικονίζονταν οι επικίνδυνες ακτές λόγω της πιθανής επιδρομής των κυμάτων και ταυτόχρονα πίνακες με τους οποίους έλεγε ποιο είναι το πιθανό αναμενόμενο ύψος του κύματος σε διάφορες τοποθεσίες. Πληροφορία πλούσια αλλά και πρακτική από επιχειρησιακή άποψη για τη χρήση των πολιτών».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ακόμη ανέφερε ότι τα τρένα ταχείας κυκλοφορίας σταμάτησαν αμέσως σε τρεις περιφέρειες κοντά στην περιοχή του επίκεντρου του σεισμού, επισημαίνοντας πως οι ιαπωνικοί σιδηρόδρομοι έχουν κεντρικό αυτόνομο σύστημα με δικούς τους σεισμογράφους και όταν ανιχνεύεται ένας μεγάλος σεισμός κοντά στις γραμμές γίνεται αυτόματα το σταμάτημα των τρένων.

Μάλιστα όπως είπε ο κ. Παπαδόπουλος, οι πολίτες απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων εάν έχουν πρόβλημα που σταματούν τα τρένα και εκείνοι δεν μπορούν να πάνε στη δουλειά τους, δήλωσαν όχι γιατί αποτελεί γι’ αυτούς προτεραιότητα η ασφάλειά τους.

Αναφερόμενος στην ένταση του σεισμού σημείωσε ότι «οι μετασεισμοί συνεχίζονται. Ο μεγαλύτερος μέχρι τώρα ήταν 6,2 Ρίχτερ. Έχουν γίνει και άλλοι, πάρα πολλοί, αρκετά ισχυροί, με μικρότερα μεγέθη. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι ένας τόσο ισχυρός επιφανειακός σεισμός θα δώσει μία μετασεισμική ακολουθία, η οποία θα διαρκέσει για πολλές ημέρες και πολλές εβδομάδες και ήδη όλες οι οδηγίες εδώ το αναφέρουν αυτό και από τα σεισμολογικό ινστιτούτα και από τα κανάλια».

Μιλώντας για το ισχύει στην Ελλάδα σε σχέση με το ιαπωνικό μοντέλο δήλωσε ότι η προειδοποίηση του 112 για το σεισμό έπεται του γεωδυναμικού γεγονότος, τονίζοντας ότι η προειδοποίηση «ακόμα είναι μακριά». Όσον αφορά τις ενημερώσεις για τον κίνδυνο τσουνάμι τόνισε ότι έχει γίνει πολύ σημαντική πρόοδος.

Όσον αφορά την έκταση των ζημιών εκτίμησε ότι αφορούν κυρίως παλιές κατοικίες και υποδομές. «Και σε αυτόν τον σεισμό και σε προηγούμενους σεισμούς άντεξαν οι υποδομές οι οποίες ήταν καινούργιες. Ήταν λοιπόν μοιραίο με έναν τέτοιο σεισμό, ο οποίος ήταν πολύ κοντά και σε κατοικημένες περιοχές, να έχουμε και μερικές καταρρεύσεις παλιών κυρίως κατοικιών», είπε.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button