Οικονομία

Πόρτο Χέλι: To «Μονακό» της Ελλάδας που αποτελεί πυρήνα επενδύσεων

Συνεχίζεται να βρίσκεται στο στόχαστρο τόσο των Ελλήνων όσο και των ξένων επενδυτών το «Μονακό» της Ελλάδας, που δεν είναι άλλο από το Πόρτο Χέλι. Η «πεντάστερη» περιοχή ήρθε ξανά στην επικαιρότητα λόγω του ότι το ΤΑΙΠΕΔ κάνει μία ακόμη προσπάθεια να αξιοποιήσει το «στοιχειωμένο» ακίνητο της Βερβερόντας.

Την ώρα που και η Ακτή Σαλάντι, η οποία φιλοξενούσε για χρόνια το πρώτο ξενοδοχείο γυμνιστών φαίνεται ότι θα αποκτήσει ξανά ζωή. Προ ημερών το ΤΑΙΠΕΔ προχώρησε στην επαναπροκήρυξη διεθνούς διαγωνισμού για την αξιοποίηση του ακινήτου στην περιοχή Βερβερόντα στο Πόρτο Χέλι, μετά την απόφαση να κηρύξει άγονο τον προηγούμενο στα τέλη Φεβρουαρίου.

Υπενθυμίζεται, ότι η μόνο πρόταση είχε κατατεθεί ήταν από την εταιρεία Golden Land Goutos που δραστηριοποιείται πάνω από 40 χρόνια στην περιοχή. Ωστόσο, το ποσό που πρότεινε θεωρήθηκε ιδιαίτερα χαμηλό από το ΤΑΙΠΕΔ, το οποίο απέρριψε την πρότασή του.

Σύμφωνα ωστόσο με την εταιρεία, το τίμημα που ζητούσε το ΤΑΙΠΕΔ, το οποίο ανερχόταν στα 20 εκατ. ευρώ, δεν δικαιολογούνταν, καθώς δεν υπήρχε από το Ταμείο ένα συγκεκριμένο πλαίσιο, το οποίο θα όριζε επακριβώς τι θα μπορούσε να δημιουργήσει ο επενδυτής στην εν λόγω έκταση, η οποία παρά τη θέση της διαθέτει λίγα καλά σημεία προς αξιοποίηση. Αυτό οδήγησε σε
«ναυάγιο» τη συμφωνία με αποτέλεσμα, το ΤΑΙΠΕΔ  να ορίσει ως ημερομηνία υποβολής δεσμευτικών προσφορών από τους υποψήφιους επενδυτές την 18η Ιουλίου 2024.

Υπενθυμίζεται ότι πρόκειται για διαδικασία μιας πράξης, κοινώς ο επενδυτής με την υψηλότερη προσφορά αναδεικνύεται προτιμητέος. Πιο αισιόδοξο είναι το μέλλον για την Ακτή Σαλάντι, καθώς συστάθηκε μια νέα εταιρεία με το όνομα Saladi Beach Resort, που πρόκειται να αναλάβει όπως όλα δείχνουν το ιστορικό ξενοδοχείο γυμνιστών που στέκει εδώ και χρόνια κλειστό. Βασικός και ο μοναδικός μέτοχος της νέας εταιρείας είναι ο Πέτρος Πολίτης, ο οποίος εκπροσωπεί την εταιρεία «GREEK FINANCIAL INVESTMENT», η οποία είναι ισραηλινών συμφερόντων, γνωστή μέχρι πρότινος ως Gnosis Investments.

Η ισραηλινή εταιρεία δραστηριοποιείται στον τομέα του τουρισμού και επί της ουσίας αποτελεί τη μετεξέλιξη της BZPW Real Estate Development. Η ισραηλινή εταιρεία διαθέτει μια σειρά τουριστικών ακινήτων στην Αθήνα και την Πάρο, ενώ έγινε γνωστή καθώς στο παρελθόν απέκτησε το «επίμαχο» ακίνητο που βρίσκεται επί της Λεωφόρου Ποσειδώνος 47 – 49, στο Παλαιό Φάληρο, που κατείχε η Τράπεζα της Ελλάδος. Στη συνέχεια οι ισραηλινοί το πώλησαν στην Ελληνοκαταριανή εταιρεία QG Investments.

Στην ακτή Σαλάντι λοιπόν που έχει μπει στο στόχαστρο των Ισραηλινών υπάρχει ένα ξενοδοχείο το οποίο άφησε εποχή στο Πόρτο Χέλι. Το ξενοδοχείο αυτό ξεχώρισε τη δεκαετία του ’80, όχι μόνο επειδή ήταν πρωτοποριακό για την εποχή του, αλλά και λόγω του ότι ο ιδιοκτήτης του αποφάσισε να το μετατρέψει αποκλειστικά σε ξενοδοχείο γυμνιστών, κατά τα πρότυπα αντίστοιχων ξενοδοχείων στην Ευρώπη. Ωστόσο, «πολεμήθηκε» σκληρά από τους κατοίκους της περιοχής και τελικά οδηγήθηκε σε «λουκέτο». Παρά τις προσπάθειες που έγιναν στη συνέχεια, το ξενοδοχείο δεν κατάφερε να λειτουργήσει, κάτι που σύντομα θα αλλάξει.

Μάλιστα, πρόσφατα η υπηρεσία δόμησης του δήμου Ερμιονίδας χορήγησε άδεια για την ανακαίνιση και την αποκατάσταση των βανδαλισμών του εν λόγω ξενοδοχειακού κτιρίου. Μία ακόμη επένδυση, η οποία έχει συζητηθεί πολύ έντονα στην περιοχή είναι το «Kilada Hills», την οποία υλοποιεί η DCI Advisors Ltd. Πρόκειται για ένα «πεντάστερο» έργο που περιλαμβάνει γήπεδο γκολφ, ξενοδοχείο και κατοικίες, ωστόσο είχε καθυστερήσεις λόγω γραφειοκρατίας και κυρίως λόγω της κόντρας της εταιρείας με τον πρώην μέτοχο και συνεργάτη της, τον επιχειρηματία Μίλτο Καμπουρίδη. 

Το καλοκαίρι αναμένεται να λειτουργήσουν οι 9 από το σύνολο των 18 οπών που προβλέπονται στο γήπεδο γκολφ, ενώ θα ανοίξει και ένα μικρό golf clubhouse. Μάλιστα, η εταιρεία ανακοίνωσε ότι είναι ανοικτή για την πώληση εκτάσεων του εν λόγω έργου και πριν ακόμα αρχίσει να λειτουργεί το καλοκαίρι το γήπεδο του γκολφ.

To άρθρο Πόρτο Χέλι: To «Μονακό» της Ελλάδας που αποτελεί πυρήνα επενδύσεων δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button