Περιβάλλον

Πως να αφαιρέσουμε την ακμή;

Η φλεγμονώδης δερματική νόσος acne vulgaris εμφανίζεται συνήθως κατά την περίοδο της εφηβείας λόγω ορμονικών αλλαγών. Όμως οι ενήλικες, ιδιαίτερα οι γυναίκες, μπορεί να υποφέρουν από ακμή και μετά την εφηβεία. Σύμφωνα με τις παρατηρήσεις των ειδικών, η ασθένεια είναι πολύ χαρακτηριστική στης βιομηχανικές χώρες.

Η πάθηση χαρακτηρίζεται από φλύκταινες κυρίως στο πρόσωπο, το λαιμό, τους ώμους και το στήθος, αλλά συχνά παρατηρείται ακμή και στην πλάτη.

Υπάρχουν διάφοροι τύποι ακνεϊκών εκδηλώσεων που κυμαίνονται από ήπιες έως πιο σοβαρές. Ανεξάρτητα από τον βαθμό στον οποίο επηρεάζεται το δέρμα, τα συμπτώματα μπορεί να προκαλέσουν άγχος και μείωση της αυτοεκτίμησης, γεγονός που μειώνει σημαντικά την ποιότητα ζωής.

Πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα;


Οι ακνεϊκές εκδηλώσεις σε πολλές περιπτώσεις είναι γενετικά καθορισμένες και η αντιμετώπισή τους είναι πολύ δύσκολη. Ωστόσο, είναι δυνατόν να μειωθούν τα συμπτώματα, αν γίνουν κάποιες αλλαγές στις καθημερινές συνήθειες που θα βοηθήσουν στην καταπολέμηση των δυσάρεστων σχηματισμών:

Τήρηση της κατάλληλης διατροφής

Η σύνθεση πολλών τροφίμων επηρεάζει τα επίπεδα ορμονών στον οργανισμό. Εάν παρουσιαστεί κάποια ανισορροπία, αυτή θα αντανακλάται και στο δέρμα. Για παράδειγμα, η υπερβολική κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων ενέχει τον κίνδυνο αύξησης της ινσουλίνης και επηρεάζει τις ορμόνες. Ο γλυκαιμικός δείκτης έχει επίσης αντίκτυπο – οι τροφές στις οποίες είναι πολύ υψηλός – όπως τα γλυκά – αυξάνουν το σάκχαρο στο αίμα και αυτό προκαλεί ακνεϊκούς σχηματισμούς.

Ευεργετικά για τα άτομα με προβληματικό δέρμα είναι τα φρούτα και τα λαχανικά, τα όσπρια, τα ψάρια και οι σπόροι. Εκτός από τις γαλακτοκομικές τροφές και αυτές που είναι πλούσιες σε ζάχαρη, θα πρέπει να αποκλείουν από τη διατροφή τους τα ζυμαρικά και το κόκκινο κρέας.

Φροντίδα με τα κατάλληλα καλλυντικά

Για να μειώσετε τα ξεσπάσματα ακμής, φροντίστε το δέρμα σας με προϊόντα που έχουν σχεδιαστεί ειδικά γι’ αυτό. Το δέρμα που είναι επιρρεπές σε σπυράκια, βλατίδες και άλλες αναπτύξεις απαιτεί μια ρουτίνα που περιλαμβάνει σχολαστικό καθαρισμό δύο φορές την ημέρα με ειδικά καλλυντικά, καθώς και τη χρήση ιατρικών κονσίλερ και μακιγιάζ.

Αντηλιακό

Τα ακνεϊκά στίγματα και οι βλάβες προκαλούν την εμφάνιση προβληματικής μελάγχρωσης όταν το δέρμα εκτίθεται στον ήλιο. Εάν εφαρμοστούν φαρμακευτικές θεραπείες, μπορεί να κάνουν την επιδερμίδα ακόμη πιο ευαίσθητη εκείνη τη στιγμή. Επομένως, είναι εξαιρετικά σημαντικό να χρησιμοποιείται η κατάλληλη αντηλιακή προστασία.

Εκτός από τις αλλαγές στον τρόπο ζωής, σήμερα εφαρμόζονται σύγχρονες μέθοδοι με καινοτόμες τεχνολογίες για την αφαίρεση της ακμής.

Ποιες θεραπείες ακμής μπορείτε να λάβετε;

Για την αποτελεσματική θεραπεία της ακμής, είναι σημαντική η έγκαιρη συμβουλή ενός ειδικού. Ανάλογα με την κατάσταση του δέρματος, θα ορίσει την καταλληλότερη διαδικασία που μπορεί να είναι:

Με λέιζερ

Με το νέας γενιάς λέιζερ Cutera Excel V+, συνδυάζοντας τις τρεις άκρες του και διαφορετικά μήκη δέσμης λέιζερ, αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά ενεργές ακνεϊκές βλάβες ήπιας και μέτριας σοβαρότητας.

Με συνδυασμένες θεραπείες

Οι κοκκινίλες και οι φλεγμονώδεις διεργασίες αντιμετωπίζονται πολύ πιο αποτελεσματικά όταν η θεραπεία με λέιζερ υποβοηθείται από χημικά και υδάτινα peeling καθώς και από μικροδερμοαπόξεση.

Τα χημικά peelings βελτιώνουν την υφή του δέρματος με τη βοήθεια διαφόρων διαλυμάτων απολέπισης.

Η μικροδερμοαπόξεση είναι μια διαδικασία που πραγματοποιεί με μηχανική απολέπιση, αφαιρώντας το ανώτερο στρώμα του κατεστραμμένου δέρματος στις προβληματικές περιοχές.

Η θεραπεία Aqua peel καθαρίζει σε βάθος το πρόσωπο και βοηθά στην αναγέννηση του δέρματος μέσω ελεγχόμενου κενού και ειδικών ορών.

Η θεραπεία με λέιζερ και οι συνδυαστικές θεραπείες εγγυώνται την καταπράυνση των συμπτωμάτων ακόμη και στις πιο σοβαρές καταστάσεις ακμής και μπορούν επίσης να συνδυαστούν με τοπική φαρμακευτική αγωγή μετά από εξέταση από δερματολόγο.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button