Πολιτική

ΠΦΠΟ: Φιλοζωικά εγχειρίδια σε σχολεία και ραδιοτηλεοπτικά σποτ

Φιλοζωικά εγχειρίδια σε σχολεία και νηπιαγωγεία, ραδιοτηλεοπτικά σποτ, contact point με το υπουργείο προστασίας του πολίτη με εξειδικευμένο στέλεχος, Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς , είναι τα πάγια αιτήματα της Πανελλαδικής Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας , τα οποία συζητήθηκαν σε ιδιαίτερο θετικό κλίμα με αρμόδια στελέχη της κυβέρνησης και λάβαμε υποσχέσεις πως θα ολοκληρωθούν.

Συγκεκριμένα, στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη η αντιπροσωπεία της ΠΦΠΟ συναντήθηκε με τον Γενικό Γραμματέα Δημοσίας Τάξης κ. Μάνο Λογοθέτη, ο οποίος παρουσίασε την κατάσταση ανά την Επικράτεια με στατιστικά στοιχεία για κλήσεις, καταγγελίες, δικογραφίες, πρόστιμα κλπ. του 2023 αλλά και νωρίτερα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ερωτηθείς για την υπόθεση του Όλιβερ, επιβεβαίωσε την συνέχιση των ερευνών και το ενδιαφέρον Αρχών, των κατοίκων αλλά και της κοινής γνώμης για την εξιχνίαση της υπόθεσης. Από την πλευρά μας συνεχίζουμε να πιέζουμε για τον εντοπισμό του δράστη που αποτελεί κίνδυνο τόσο για τα ζώα όσο και για την τοπική κοινωνία.

Στην συζήτηση που ακολούθησε, από την πλευρά της ΠΦΠΟ τονίστηκε η αναγκαιότητα συστηματικής εκπαίδευσης και επιμόρφωσης των Ελεγκτικών Αρχών σε στενή συνεργασία με την Ομοσπονδία μας, η οποία έχει άμεση γνώση του πεδίου δράσης με εξειδικευμένους επιστήμονες. Επίσης συζητήθηκε και έγινε αποδεκτή η επιβεβλημένη ύπαρξη contact point από την πλευρά του Υπουργείου με γνώστες του αντικειμένου σε βάθος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι έλεγχοι των Αστυνομικών Αρχών πρέπει να γίνονται με συγκεκριμένο πρωτόκολλο και όχι κατά την διακριτική κρίση του εκάστοτε οργάνου, με συγκεκριμένα θέματα που πρέπει να ελέγχονται με βάση τον νόμο.

Στην συνάντηση με το Υπουργείο Εσωτερικών, τα μέλη της ΠΦΠΟ συναντήθηκαν με την Ειδική Γραμματέα Ζώων Συντροφιάς κα Μαριάνθη Δημοπούλου.

Η Ειδική Γραμματέας ενημέρωσε για την έναρξη λειτουργίας και την διαδικασία καταγραφής στο Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς (ΕΜΖΣ) και για την έναρξη λειτουργίας του Εργαστηρίου Φύλαξης και Ανάλυσης Γενετικού Υλικού. Η Ειδική Γραμματεία με πρόσφατη εγκύκλιο, έχει αποστείλει οδηγίες στους Δήμους για την σύνταξη και κατάθεση των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων των Δήμων. Όπως ανέφερε η Ε.Γ. τα επιχειρησιακά προγράμματα των Δήμων θα ανεβαίνουν στο Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς κι από εκεί θα αξιολογούνται από το Τμήμα Προστασίας Ζώων του Υπουργείου Εσωτερικών.

Τα παρά πολλά αιτήματα-διεκδικήσεις της ΠΦΠΟ (θήρα, σκύλοι φύλαξης ποιμνίων, έλεγχοι σε συνεργασία με το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, καταγραφές ζώων, συλλέκτες, αλυσόδεση, πρωτόκολλα εκτάκτων συνθηκών, ηλεκτρονικό κολάρο, εκδηλώσεις στα πλαίσια λαϊκών παραδόσεων και άλλα) που έχουν κατά καιρούς αποσταλεί στην Κυβέρνηση και στην Ειδική Γραμματεία από την Ομοσπονδία μας είναι σε επεξεργασία και παρακολουθούνται οι ενέργειες διευθέτησής τους.

Στα θετικά είναι ότι ετοιμάζονται τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά σποτ για την ενημέρωση των πολιτών από την πλευρά της Πολιτείας, κάτι που αποτελεί ένα πάγιο αίτημά μας. Επίσης έχει ήδη κατατεθεί στο ΙΕΠ εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τα εργαστήρια δεξιοτήτων, για τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Ετοιμάζεται σχολικό εγχειρίδιο για την πρωτοβάθμια εκπαίδευση καθώς και φάκελος για τα νηπιαγωγεία με θέμα τα Ζώα.

Σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας είναι προς επεξεργασία σχέδιο για τη δημιουργία τριών (3) νέων εκπαιδευτικών τμημάτων στα ΔΙΕΚ σχετικά με τα ζώα συντροφιάς. Δυστυχώς δεν προβλέπεται η καθιέρωση μαθήματος Φιλοζωικής εκπαίδευσης, όπως έχουμε αιτηθεί πολλές φορές.

Μετά από αυτές τις συναντήσεις, η ΠΦΠΟ παραμένει σε εγρήγορση και παρακολουθεί στενά τις διεργασίες και τις δεσμεύσεις που τέθηκαν κατά την διάρκεια των συναντήσεων. Είναι δεδομένο ότι τα προβλήματα είναι τεράστια και η ανάγκη για μεγαλύτερη ανταπόκριση είναι επιτακτική. Η κατάσταση για τα ζώα στη χώρα μας συνεχίζει να είναι κρίσιμη σε όλα τα επίπεδα.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button