Οικονομία

Το …τζακ ποτ του Μπελέρη, το «σφύριξα κι έληξες» του Κασσελάκη, το Δειπνοσοφιστήριον της Αθηναϊκής Λέσχης, o Ευαγγ. Μυτιληναίος και τα μέταλλα, ο Απ. Βακάκης κατά Temu, το «κουτσό» αίτημα στο Ταμείου Ανάκαμψης και η αυξημένη κίνηση στους οδικούς άξονες

Το …τζακ ποτ Μπελέρη

Μόλις τέσσερις μέρες πέρασαν από την ανακοίνωση του ευρωψηφοδελτίου της ΝΔ και της υποψηφιότητας του Φρέντι Μπελέρη και οι δημοσκοπήσεις που άρχισαν να γίνονται, δείχνουν τη ΝΔ να κερδίζει έδαφος και να χάνει η Ελληνική Λύση στην οποία υπήρχαν οι περισσότερες διαρροές. Διαφορά 16,9 ποσοστιαίων μονάδων υπέρ της ΝΔ, που ανεβαίνει στο 32,3% κατέγραψε η Metron Analysis για λογαριασμό του Mega. Στην εκτίμηση ψήφου το κυβερνών κόμμα, ανέβηκε στο 32,3% από το 31,4% που είχε στην προηγούμενη μέτρηση. Η Ελληνική Λύση από το 9,7% έπεσε στο 8,3% Μία μονάδα έχασε και το κόμμα της Αφροδίτης Λατινοπούλου που έπεσε στο 1,4%.

Μαραθώνιος υποψηφίων

Σύμφωνα με μυστικές δημοσκοπήσεις που είναι σε γνώση της στήλης ο Γιώργος Αυτιάς βγαίνει πρώτος και ακολουθούν Ελίζα Βόζεμπεργκ, Βαγγέλης Μειμαράκης, Φρέντι Μπελέρης, Δημήτρης Τσιόδρας, Ελεονώρα Μελέτη κα. Κομματικές πηγές εκτιμούν ότι η υποψηφιότητα Μπελέρη για την οποία παίχτηκε ένα θρίλερ κατεβαίνει δεν κατεβαίνει, τελικά έδωσε μια ώθηση, δικαιώνοντας τον Σταύρο Παπασταύρου που πρότεινε τον φυλακισμένο δήμαρχο Χειμάρρας, τον Μάκη Βορίδη και τον Άδωνι Γεωργιάδη που τάχθηκαν ενθέρμως υπέρ όπως και τον Θανάση Πλεύρη, τον Άγγελο Συρίγο και άλλα στελέχη που εκτιμούσαν ότι ειδικά στο δεξιό εκλογικό ακροατήριο θα ήταν ένα κίνητρο να παραμερίσουν την δυσαρέσκεια που έχουν από την ρύθμιση για τα ομόφυλα ζευγάρια και να στηρίξουν μια πατριωτική υποψηφιότητα. Τα πυρά που εξαπολύει η αντιπολίτευση αποδίδοντας ακροδεξιά χαρακτηριστικά στον Φρέντι Μπελέρη, δεν επηρεάζουν τα συγκεκριμένα κοινά όπως εκτιμούν κομματικές πηγές. Θεωρούν μάλιστα ότι η συγκεκριμένη υποψηφιότητα θα ανεβάσει και άλλο τα ποσοστά της ΝΔ.

Εθνικός συμβολισμός

«Η υποψηφιότητα του Φρέντυ Μπελέρη έχει αυταπόδεικτα ένα πολύ βαρύ συμβολισμό και νομίζω ότι όλοι όσοι ενδιαφέρονται για την Ελληνική μειονότητα στην Αλβανία το αντιλαμβάνονται αυτό», δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από τις Βρυξέλλες. Ομάδα υπό τον Πέτρο Μπελέρη, γιο του φυλακισμένου δημάρχου Χειμάρρας στην οποία λειτουργεί υποστηρικτικά ο Σταύρος Παπασταύρου, προετοιμάζει τον προεκλογικό αγώνα για την προώθηση της υποψηφιότητας αφού ο ίδιος δεν μπορεί να είναι παρών. Εργάζονται μεθοδικά και προγραμματίζουν συναντήσεις, περιοδείες και ομιλίες.

Αντιδράσεις

Υπάρχουν και εσωκομματικές αντιδράσεις για την υποψηφιότητα Μπελέρη, κυρίως από το κεντροδεξιό κομμάτι της ΝΔ. Η προώθηση όμως που φαίνεται να δίνει, σύμφωνα με τις κυλιόμενες δημοσκοπήσεις, σε μια στιγμή που υπήρχε η ανησυχία ότι θα μπορούσε το κυβερνών κόμμα μπροστά να γράψει το 2 στις ευρωεκλογές, δημιουργεί αναμονή για βελτίωση του κλίματος. Οι 52 μέρες που απομένουν είναι πολλές. Όλα τα στοιχήματα είναι ανοιχτά.

Σαμαράς και Καραμανλής

Ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς είναι ταυτισμένος με το «βορειοηπειρωτικό» ζήτημα. Μια δήλωση στήριξης της υποψηφιότητας Μπελέρη εκτιμούν οι υποστηρικτές του ότι θα βοηθούσε. Οι σχέσεις του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη είναι παγωμένες. Θα φανεί εάν κυριαρχήσει η πικρία και δυσαρέσκεια του πρώην πρωθυπουργού ή θα πάρει τελικά θέση. Εξετάζεται το ενδεχόμενο να επιδιωχθεί έστω ένα νεύμα και από τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή που έχει επιρροή στην βόρεια Ελλάδα όπου ο Βελόπουλος γράφει διψήφια νούμερα ενώ ψηλότερα σε σχέση με το ποσοστό που έχουν στην επικράτεια, γράφει και η Νίκη και ακολουθούν οι Σπαρτιάτες.

«Σφύριξα κι έληξες»

Εκεί που ήταν «λήξαν» το θέμα, «σφύριξα κι έληξες», δήλωσε ο Στέφανος Κασσελάκης και έπεσαν οι τίτλοι τέλους στο επεισόδιο με πρωταγωνιστή τον δημοσιογράφο Δημήτρη Παπανώτα που βρέθηκε εκτός του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ, στο παρά πέντε της επίσημης ανακοίνωσης που θα γίνει σήμερα το απόγευμα. Άναψε φωτιές η φράση του «εγώ δεν βλέπω να έχει πρόβλημα η γυναίκα στην Ελλάδα και γενικά στην ΕΕ, εκτός αν θέλει να έχει, δηλαδή, αν πάρει έναν σατράπη, ο οποίος την κακοποιεί, και δεν μιλάει και κάθεται και το ανέχεται είναι πρόβλημά της». Την είπε πριν φλερτάρει με την πολιτική αλλά ανασύρθηκε. Υπήρξαν αντιδράσεις αλλά από τις ΗΠΑ όπου βρισκόταν ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ διεμήνυσε ότι το θέμα ήταν «λήξαν». Ο ίδιος δεν μίλησε με τον δημοσιογράφο. Τις συνεννοήσεις έκανε ο διευθυντής του πολιτικού του γραφείου Μανώλης Καπνισάκης ο οποίος στην ερώτηση που του έκανε ο Παπανώτας εάν θα τον καλύψει το κόμμα, αλλοιώς να φύγει, πήρε διαβεβαιώσεις ότι θα τον καλύψει.

Το τελεσίγραφο

Ο Στέφανος Κασσελάκης, όμως, επιστρέφοντας στην Ελλάδα ήρθε αντιμέτωπος με τις αναταράξεις και άλλαξε γνώμη. Πήρε τελεσίγραφο και από την ολυμπιονίκη Σοφία Μπεκατώρου που μετά την εξομολόγησή της για τον βιασμό που υπέστη ξεκίνησε το ελληνικό #metoo, δίνοντας τη δύναμη και σε άλλα θύματα να καταγγείλουν τα όσα έζησαν. Ή εγώ η αυτός, φέρεται να διεμήνυσε στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ η ολυμπιονίκης. Αναμενόμενο. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει σημαία του την νομική αναγνώριση του όρου γυναικοκτονία και πρόσφατη είναι η δολοφονία της Κυριακής, από τον πρώην σύντροφο της, έξω από το Α.Τ Αγίων Αναργύρων. Στις 3 χθες το απόγευμα (18/4), ο Στέφανος Κασσελάκης συγκάλεσε το Εκτελεστικό Γραφείο για οργανωτικά θέματα. Θα του έβαζαν θέμα για Παπανώτα (πχ η Ολγα Γεροβασίλη). Πριν την σύσκεψη με ανάρτηση του ανακοίνωσε ότι εξαιρεί τον Παπανώτα από το ψηφοδέλτιο. «Γνωρίζω ότι εξέδωσε διορθωτική ανακοίνωση, όμως το θέμα στο οποίο αναφέρθηκε είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο και δε χωρεί συζήτηση» τόνισε. «Ιδίως για το κόμμα που έχει προμετωπίδα του τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ισότητα» κατέληξε. Έδειξε αργά αντανακλαστικά αλλά έστω κι έτσι έλυσε ένα πρόβλημα που θα σερνόταν μέχρι τις κάλπες.

Ιερά μυστήρια της Αθηναϊκής Λέσχης

Δείπνο προς τιμήν του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.Βαρθολομαίου στο οποίο παραβρέθηκε και ο Αρχιεπίσκοπος κ.Ιερώνυμος, παρέθεσε ο πρόεδρος της Αθηναϊκής Λέσχης Κυριάκος Κουκουλομμάτης και το Διοικητικό Συμβούλιο, στον πριβέ χώρο του 9ου ορόφου. Το μενού ήταν νηστίσιμο αλλά εκλεκτό με την έμπνευση του Δειπνοσοφιστηρίου που κέρδισε τον διαγωνισμό της Αθηναϊκής Λέσχης. Προσκεκλημένοι ήταν ο πρώην υπουργός Αλκιβιάδης Στεφανής, οι αρχηγοί των ενόπλων δυνάμεων, ο επιχειρηματίες Σάλλας και Αποστολόπουλος, ο αν.υπουργός Εσωτερικών Θοδωρής Λιβάνιος και άλλοι.

…Χότζας!

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης που βρέθηκε στην Αθήνα για τη Διάσκεψη για την διάσωση των Ωκεανών ήταν ευδιάθετος και περιέγραψε ένα στιγμιότυπο από την θητεία του στον τουρκικό στρατό όταν ήταν νέος. Υπηρετούσε σε μονάδα της Καλλίπολης την οποία επισκέφτηκε αποστολή Ελλήνων αξιωματικών. Έκανε τον μεταφραστή και όταν τελείωσε η συνεργασία με τους Τούρκους στρατιωτικούς, τον κάλεσαν οι Έλληνες να πιούν μαζί έναν καφέ. Σχολίασαν ότι μιλάει πολύ καλά ελληνικά. «Μα είναι η μητρική μου γλώσσα» τους απάντησε. Τους αποκάλυψε ότι είναι και παπάς. Δηλαδή χότζας; τον ρώτησαν. Τελικά ο νεαρός διάκος έμελλε να γίνει ο Οικουμενικός Πατριάρχης.

Ο Ευαγγ. Μυτιληναίος, η Eurometaux και τα μέταλλα

Ειδήσεις είχε η χθεσινή εκδήλωση της Eurometaux, του ισχυρού ευρωπαϊκού φορέα εκπροσώπησης των βιομηχανιών μη σιδηρούχων μετάλλων. Ο πρόεδρος Ευάγγελος Μυτιληναίος επισημοποίησε πως η Mytilineos έχει ήδη υποβάλει αίτηση στο Ταμείο Καινοτομίας της Ε.Ε. για 350 εκατ. ευρώ για 3 κρίσιμα υλικά (γάλλιο, βωξίτη, αλουμίνιο). Στις δηλώσεις του, και σε άρθρο στο Euractiv, ο Ευαγγ. Μυτιληναίος είπε το αυτονόητο: πως η Ευρώπη δε μπορεί να κάνει την πράσινη μετάβαση αν δεν περιορίσει τη διεθνή εξάρτηση στα λεγόμενα πράσινα μέταλλα. Η Ευρώπη «οφείλει επίσης να ξεκινήσει τη χρηματοδότηση διεθνών έργων εξόρυξης, να λάβει μέτρα για την αύξηση των ποσοστών ανακύκλωσης και να αντιμετωπίσει το έλλειμμα δεξιοτήτων στον τομέα των πρώτων υλών» γράφει στο χθεσινό του άρθρο ο επιχειρηματίας.

Βακάκης vs Temu

«Δεν μας φοβίζει ο ανταγωνισμός» είπε χθες ο διευθύνων σύμβουλος της Jumbo Απόστολος Βακάκης στη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης με τους αναλυτές για τα περυσινά αποτελέσματα. Η δήλωση έγινε σε ερώτηση για το αν φοβάται την Temu ή άλλες διαδικτυακές πλατφόρμες πώλησης προϊόντων με χαμηλό κόστος. Ο Απ. Βακάκης προέβλεψε πως πιθανότατα κάποιες από αυτές τις εταιρείες «θα εξανεμιστούν με το πέρασμα του χρόνου». Ο επικεφαλής της εισηγμένης είπε πως μέχρι το τέλος της φετινής χρονιάς θα λειτουργήσουν δύο νέα υπερκαταστήματα στη Ρουμανία, ένα στη Λευκωσία ενώ θα επαναλειτουργήσει και το Jumbo της Λάρισας. Η αλήθεια είναι πως οι γειτονικές αγορές προσέφεραν μια σημαντική ανάσα στην Jumbo και γι’ αυτό συνεχίζει να επενδύει. Ειδικά σε μεγάλες χώρες, όπως η Ρουμανία.

Καλή χρονιά το 2023 για τους παραχωρησιούχους

Αυξήθηκε η κυκλοφορία στην Αττική Οδό (+9,5% το 2023 έναντι του 2022 και +9,9% έναντι του 2019), όπως και στους υπόλοιπους αυτοκινητόδρομους σε σχέση με το 2022 (+9,2%), σύμφωνα με τον ετήσιο απολογισμό της ΕΛΛΑΚΤΩΡ. Τα αποτελέσματα της ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις αποτυπώνουν αυτή την εξέλιξη αφού τα έσοδα έφτασαν τα 283 εκατ. από 369 εκατ. και τα λειτουργικά κέρδη τα 180,3 εκατ. από 151,5 εκατ. Με περιθώριο EBITDA κοντά στο 64% λειτούργησαν πέρυσι οι παραχωρήσεις του ομίλου. Στον ετήσιο απολογισμό αναφέρεται πως ο όμιλος ενδέχεται να αξιοποιήσει ευκαιρίες στη δευτερογενή αγορά παραχωρήσεων και «να εξετάσει πιθανή αύξηση των ποσοστών συμμετοχής του (ή / και νέας εισόδου), πάντα με γνώμονα την αποδοτικότητα των επενδεδυμένων κεφαλαίων και την ενίσχυση ευρύτερων συνεργασιών».

Το κουτσό αίτημα για την 4η δόση του Ταμείου Ανάκαμψης

Πανηγύρισε με ανάρτηση στα κοινωνικά δίκτυα ο διοικητής του Ταμείου Ανάκαμψης Ορέστης Καβαλάκης για την υποβολή του αιτήματος για την τέταρτη δόση αλλά μόνο για το δανειακό σκέλος. Στα δάνεια καλύψαμε το ορόσημο για υπογραφή δανειακών συμβάσεων 4,52 δισ. ευρώ, αλλά στο σκέλος των επιδοτήσεων ακόμα περιμένουμε την κάλυψη δύο προαπαιτούμενων (ελπίζουμε αυτή τη στιγμή να έχουν καλυφθεί). Όμως πλέον δεν υπάρχει και τόση βιασύνη. Όλες οι δυνάμεις έχουν επικεντρωθεί στο να υπάρξει παράταση του Ταμείου Ανάκαμψης μετά το 2025 γιατί αλλιώς θα μας φάει μαύρο φίδι. Σε απλά ελληνικά, θα χαθούν πολλά λεφτά! Και ταυτόχρονα θα βρεθούμε μπροστά στο φαινόμενο που αντιμετωπίζουμε και με το ΕΣΠΑ όπου καλείται ο κρατικός προϋπολογισμός να καλύψει τη χρηματοδότηση έργων που απεντάσσονται λόγω πολυετών καθυστερήσεων από τα εργαλεία της Ε.Ε. Δεν είναι αστείο, είναι κάτι δισ.!

Δεν άρεσε σε όλους η έκθεση Λέτα για την Ενιαία Αγορά

Η έκθεση που παρουσίασε χθες στους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας Ενρίκο Λέτα δεν άρεσε σε όλους. Ήδη η επίτροπος που είναι αρμόδια για τον ανταγωνισμό, η Μ. Βεστάγκερ ξεσπάθωσε υποστηρίζοντας πως τυχόν συγχωνεύσεις τηλεπικοινωνιακών ομίλων θα περιορίσουν τον ανταγωνισμό και τελικά θα πλήξουν την ενιαία αγορά της Ε.Ε. Αντίθετα, ο Λέτα ανέφερε στην έκθεση πως το μικρό μέγεθος των δεκάδων ευρωπαϊκών τηλεπικοινωνιακών ομίλων δεν τους επιτρέπει να καινοτομήσουν, να επενδύσουν σε νέες τεχνολογίες και να αναχαιτίσουν τους αμερικανικούς κολοσσούς του Διαδικτύου. «Δεν υπάρχουν αποδείξεις πως οι περισσότερο συγκεντρωμένες εθνικές αγορές οδηγούν σε καλύτερα αποτελέσματα» δήλωσε η Βεστάγκερ. «Το αντίθετο, θα οδηγήσουν σε λιγότερο ανταγωνιστικές εθνικές αγορές και σε πιο διασπασμένη ενιαία αγορά». Η Βεστάγκερ είναι αυτή που ανθίσταται για περισσότερο από μια δεκαετία στη μείωση των παικτών στις εθνικές αγορές τηλεπικοινωνιών σε λιγότερους από τρεις. Αρχικά είχε απορρίψει ακόμα και συμφωνίες που περιόριζαν τον αριθμό των παρόχων από τέσσερις σε τρεις, αλλά τα τελευταία χρόνια έβαλε νερό στο κρασί της.

 

 

To άρθρο Το …τζακ ποτ του Μπελέρη, το «σφύριξα κι έληξες» του Κασσελάκη, το Δειπνοσοφιστήριον της Αθηναϊκής Λέσχης, o Ευαγγ. Μυτιληναίος και τα μέταλλα, ο Απ. Βακάκης κατά Temu, το «κουτσό» αίτημα στο Ταμείου Ανάκαμψης και η αυξημένη κίνηση στους οδικούς άξονες δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button