Αθλητικά

Προεδρικές εκλογές στο Μεξικό: Η Κλαούδια Σέινμπαουμ φαβορί για το χρίσμα του κυβερνώντος κόμματος MORENA

Η πρώην δήμαρχος της μεξικανικής πρωτεύουσας Κλαούδια Σέινμπαουμ έχει άνετο προβάδισμα στην κούρσα για να γίνει η υποψήφια του κυβερνώντος κόμματος, του Κινήματος για την Εθνική Αναγέννηση (MORENA, εθνικιστική αριστερά) ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2024, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας χθες Τρίτη, την παραμονή της ανακοίνωσης της νικήτριας ή του νικητή της διαδικασίας.

Δημοσκόπηση που διενεργήθηκε τηλεφωνικά από την εφημερίδα El Financiero, βασισμένη στην ίδια μεθοδολογία που χρησιμοποιείται στη σφυγμομέτρηση με την οποία διεξάγεται η εσωκομματική διαδικασία, θέλει την κυρία Σέινμπαουμ να προηγείται με το 36%, ενώ ο κυριότερος αντίπαλός της, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Μαρσέλο Εμπράρδ, ακολουθεί στο 25%.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η δημοσκόπηση αυτή, που έγινε την 1η και τη 2η Σεπτεμβρίου σε δείγμα 500 ενηλίκων και έχει περιθώριο στατιστικού σφάλματος ±4,4%, υποδεικνύει πως η πρώην δήμαρχος Μεξικού αύξησε το προβάδισμά της, που ήταν επτά μονάδες στην προηγούμενη έρευνα, η οποία είχε διενεργηθεί την 28η και την 29η Ιουλίου.

Άλλη έρευνα, σε δείγμα 800 Μεξικανών, που έκανε το ινστιτούτο Parametría από την 30ή Αυγούστου ως την 3η Σεπτεμβρίου, υπέδειξε επίσης ότι η κυρία Σέινμπαουμ διατηρεί ευρύ προβάδισμα έναντι του κ. Εμπράρδ (32-21% αντίστοιχα), όμως μειωμένο κατά μία μονάδα από την αμέσως προηγούμενη κυλιόμενη δημοσκόπηση, στις αρχές Αυγούστου. Το περιθώριο στατιστικού σφάλματος είναι ±3,5%.

Στην κούρσα συμμετέχουν συνολικά έξι υποψήφιοι — η Κλαούδια Σέινμπαουμ είναι η μοναδική γυναίκα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο κ. Εμπράρδ είναι ο πιο αναγνωρίσιμος διεκδικητής του χρίσματος (73%), ακολουθούμενος από την κυρία Σέινμπαουμ (67%), κατά την έρευνα του Parametría.

Ο πρώην επικεφαλής της μεξικανικής διπλωματίας έχει αμφισβητήσει τον τρόπο που διεξάγεται η εσωκομματική διαδικασία και το έκανε ξανά τη Δευτέρα.

Το MORENA αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα ποια ή ποιος θα διεκδικήσει εξ ονόματός του τη διαδοχή του Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ, του απερχόμενου δημοφιλούς προέδρου, ο οποίος δεν έχει δικαίωμα να είναι υποψήφιος για δεύτερη συναπτή εξαετή θητεία, αφού η νομοθεσία το απαγορεύει.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button