Πολιτική

Προανήγγειλε αλλαγές στο Σύνταγμα ο Ερντογάν

Τα μέχρι σήμερα επιτεύγματα της κυβέρνησής του, εν είδει προεκλογικής ομιλίας, παρουσίασε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, δίνοντας ελάχιστες πληροφορίες για τις αποφάσεις που ελήφθησαν κατά τη διάρκεια της μακράς –περίπου 3,5 ώρες- συνεδρίασης.

Ο Ταγίπ Ερντογάν προανήγγειλε, σύμφωνα με την ΕΡΤ, ότι με την επιστροφή των μελών της Εθνοσυνέλευσης την 1η Οκτωβρίου από τις θερινές διακοπές, θα προωθήσει τις αλλαγές στο Σύνταγμα. «Με το άνοιγμα της Εθνοσυνέλευσής μας, θα εκπληρώσουμε τις υποσχέσεις που δώσαμε στο έθνος μας, ιδιαίτερα για τη μαντίλα και την προστασία της οικογένειας. Στην 100ή επέτειο της δημοκρατίας μας, θέλουμε να σώσουμε την Τουρκική Δημοκρατία από το Σύνταγμα του πραξικοπήματος και να τη συνδυάσουμε με ένα πολιτικό Σύνταγμα. Θα κάνουμε τις κινήσεις μας για αυτό τις επόμενες ημέρες» δήλωσε.

Παράλληλα, κατηγόρησε του διαδηλωτές που διαμαρτύρονται για την κοπή δέντρων στο δάσος Άκμπελεν στην νοτιοδυτική Τουρκία ότι εξυπηρετούν σκοτεινά σχέδια. «Επιζήσαμε από πολλά γεγονότα, από τα γεγονότα του Γκεζί έως τις 15 Ιουλίου. Ο ατμοηλεκτρικός σταθμός του Κεμέρκιοϊ συνεισφέρει περίπου 1 δις δολάρια ετησίως στην οικονομία της χώρας» τόνισε για να δικαιολογήσει την κοπή των δέντρων: «Αφού τα υφιστάμενα αποθέματα άνθρακα του σταθμού ηλεκτροπαραγωγής πρόκειται να εξαντληθούν, πρέπει να βρεθούν νέες πηγές». Οι διαμαρτυρίες που γίνονται στη χώρα μας δεν μπορούν να εξηγηθούν από την «αγάπη για τα δέντρα» ή από «περιβαλλοντική ευαισθησία».

Για την πορεία της Οικονομίας ανέφερε ότι ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Τζεβντέτ Γιλμάζ ενημέρωσε το Υπουργικό Συμβούλιο για το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, με στόχο την οικονομική ανάκαμψη της χώρας, το οποίο θα δημοσιοποιηθεί στα μέσα Σεπτεμβρίου.

Αναφερόμενος στην εκτίναξη του πληθωρισμού και τις προσπάθειες συγκράτησής του, τόνισε πως ο μέσος πληθωρισμός των τελευταίων 21 ετών στην Τουρκία είναι κάτω από το 15%. «Ήμασταν αυτοί που τον μειώσαμε (τον πληθωρισμό) στο 6%. Θα μειώσουμε ξανά τον αυξανόμενο πληθωρισμό σε μονοψήφιο αριθμό. Υπάρχουν δύο πτυχές στις οποίες δεν συμβιβαζόμαστε ποτέ σε αυτή τη διαδικασία. Το ένα είναι η απασχόληση και το άλλο η ανάπτυξη.

Ο Τούρκος πρόεδρος τόνισε πως δεν αγνοεί τις οικονομικές δυσκολίες και «παρακολουθούμε πολύ στενά τα παράπονα που εκφράζονται».

«Όπως οι άνθρωποι, έτσι και τα κράτη μπορούν να βιώσουν διακυμάνσεις στη ζωή τους. Τα προβλήματα που βιώνουμε μέσα μας και τα προβλήματα που προκαλούνται από παγκόσμια προβλήματα είναι προσωρινά. Οι δυνατότητες της Τουρκίας είναι πολύ μεγάλες για να συγκριθούν με το παρελθόν. Αυτό που πρέπει να κάνουμε μαζί σε αυτή την κρίσιμη περίοδο είναι να βάλουμε το κοινό μέλλον του έθνους και το μέλλον των παιδιών μας πάνω από τα μικροσυμφέροντά μας» δήλωσε.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button