Πολιτική

Ποιες σεξουαλικές πράξεις και συμπεριφορές ενέχουν κινδύνους;

Η σεξουαλική δραστηριότητα  είναι ένα φυσικό κομμάτι της ζωής και δεν υπάρχει σωστός ή λάθος τρόπος για να κάνει κανείς συναινετικό σεξ. Ωστόσο, ορισμένες σεξουαλικές πράξεις και συμπεριφορές ενέχουν κινδύνους. Το επικίνδυνο σεξ αναφέρεται σε σεξουαλικές πράξεις ή συμπεριφορές που μπορεί να οδηγήσουν σε ανεπιθύμητα αποτελέσματα. Ένα παράδειγμα περιλαμβάνει το σεξ χωρίς προφυλακτικό ή άλλη μέθοδο φραγμού. Η μη χρήση μεθόδων φραγμού, όπως προφυλακτικά και οδοντιατρικά φράγματα, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο ενός ατόμου να προσβληθεί από κάποιο σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα  (ΣΜΝ) καθώς και την πιθανότητα μιας μη προγραμματισμένης εγκυμοσύνης. Υπάρχουν ωστόσο  τρόποι μείωσης των κινδύνων και διασφάλισης μιας υγιούς  σεξουαλικής ζωής.

Συγκεκριμένα τα άτομα θα πρέπει:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

• να χρησιμοποιούν  αντισυλληπτικές μεθόδους φραγμού. Το προφυλακτικό προφυλάσσει ταυτόχρονα από ΣΜΝ και μη προγραμματισμένη κύηση

• να κάνουν τακτικές εξετάσεις για ΣΜΝ

• να έχουν ειλικρινή και ανοιχτή επικοινωνία με αυτούς με τους οποίους κάνουν σεξ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Εθνική Υπηρεσία Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου (NHS) δηλώνει ότι το πρωκτικό σεξ παρουσιάζει υψηλότερο κίνδυνο προσβολής από ΣΜΝ, καθώς η επένδυση του ορθού είναι λεπτή και καταστρέφεται εύκολα, διευκολύνοντας τους ιούς και τα βακτήρια να εισέλθουν στο σώμα.Τα ΣΜΝ που μπορεί να αποκτήσει ένα άτομο μέσω του πρωκτικού σεξ περιλαμβάνουν λοίμωξη από  HIV , σύφιλη , χλαμύδια ,  γονόρροια , έρπη και κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων. Το στοματικό σεξ στον πρωκτό μπορεί επίσης να οδηγήσει σε προσβολή από Escherichia coli ή ηπατίτιδα Α.

Είναι σημαντικό να χρησιμοποιεί κανείς λιπαντικά με βάση το νερό για να μειώσει την πιθανότητα βλάβης του ορθού σε συνδυασμό βεβαίως με τη χρήση προφυλακτικού. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να χρησιμοποιείται νέο προφυλακτικό πριν από τη μετάβαση από το πρωκτικό σεξ στο κολπικό. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της πιθανότητας εμφάνισης λοίμωξης του ουροποιητικού συστήματος. Για όσους δεν χρησιμοποιούν προφυλακτικό, το  πέος θα πρέπει οπωσδήποτε να πλένεται καλά πριν από τη μετάβαση από το πρωκτικό στο κολπικό σεξ.

Η χρήση ναρκωτικών ή αλκοόλ μπορεί να επηρεάσει την ικανότητα  λήψης αποφάσεων ενός ατόμου και να αυξήσει την πιθανότητα συμμετοχής σε σεξουαλική συμπεριφορά υψηλού κινδύνου. Σύμφωνα με μια μελέτη του 2019, η χρήση νόμιμων και παράνομων ναρκωτικών μπορεί να οδηγήσει στη συμμετοχή ατόμων σε σεξουαλικές πρακτικές υψηλού κινδύνου, όπως η μη χρήση προφυλακτικού, αυξάνοντας τον κίνδυνο προσβολής από ΣΜΝ.

Εάν είναι δυνατόν, τα άτομα θα πρέπει να μειώσουν την πρόσληψη αλκοόλ και να αποφεύγουν τη χρήση ναρκωτικών πριν από τη σεξουαλική δραστηριότητα. Στην περίπτωση που διαπιστώσουν ότι η χρήση ναρκωτικών και αλκοόλ επηρεάζει τη λήψη αποφάσεων και την ευημερία τους, θα πρέπει να επικοινωνήσουν με έναν επαγγελματία υγείας.

Τέλος η σχετική έρευνα έχει δείξει ότι τα άτομα που παρέχουν σεξουαλικές υπηρεσίες καθώς και αυτά που πληρώνουν για αυτές έχουν αυξημένο κίνδυνο για ΣΜΝ, όπως ο HIV. Αυτό συμβαίνει επειδή είναι πιο πιθανό να συμμετάσχουν σε σεξουαλικές συμπεριφορές υψηλού κινδύνου, όπως το να έχουν πολλούς σεξουαλικούς συντρόφους και να μην χρησιμοποιούν προφυλακτικό. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα μιας εθνικής έρευνας του 2015 στη Βρετανία, οι άνδρες που πληρώνουν για σεξουαλικές υπηρεσίες είναι πιο πιθανό να προσβληθούν και να μεταδώσουν ΣΜΝ. Οι συγγραφείς σημειώνουν ότι αυτό μπορεί να οφείλεται στο ότι η χρήση προφυλακτικών είναι λιγότερο πιθανή. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η πληρωμή για σεξ παραμένει παράνομη στις περισσότερες Ηνωμένες Πολιτείες και παρόλο που είναι νόμιμη σε ορισμένες κομητείες στη Νεβάδα, η πολιτειακή νομοθεσία απαγορεύει τη σεξουαλική εργασία, εκτός εάν πραγματοποιείται σε αδειοδοτημένο ίδρυμα.

Οι ειδικοί συνιστούν σε όσους πληρώνουν για σεξουαλικές υπηρεσίες, τη  συνεπή χρήση προφυλακτικού, ενώ σημειώνουν ότι όσοι παρέχουν σεξουαλικές υπηρεσίες θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο λήψης προφύλαξης πριν από την έκθεση εάν είναι αρνητικοί στον HIV. Για όσους είναι θετικοί στον ιό HIV, είναι σημαντικό να λαμβάνουν αντιρετροϊκή αγωγή, ώστε να μειώσουν τις πιθανότητες μετάδοσης του HIV.

https://andrologia.gr/

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button