ΓυναίκαΟμορφιά

Ποιες εξετάσεις πρέπει να κάνει ο σκύλος το φθινόπωρο;

Μετά τις θερινές τους διακοπές, παρέα με τον σκύλο μας οφείλουμε να τον ελέγξουμε για τυχόν, μολύνσεις και δερματικές παθήσεις.

Είτε πήραμε μαζί στην εξοχή τα κατοικίδια μας είτε έμειναν στο σπίτι μας ή σε κάποιο ξενοδοχείο ζώων, χρειάζεται να κάνουμε κάποιες ενέργειες, έτσι ώστε να φροντίσουμε την υγεία τους.

Πρώτα απ’ όλα δεν ξεχνάμε να τα αποπαρασιτώσουμε. Φροντίζουμε να δώσουμε χάπια για τα ενδοπαράσιτα, έτσι ώστε, εάν κόλλησαν κάποιο σκουλήκι του στομάχου ή του εντέρου να το σκοτώσουμε, πριν αυτό πολλαπλασιαστεί.

Φυσικά, συνεχίζουμε να χορηγούμε, προληπτικά, αγωγή και για τα εξωπαράσιτα, δηλαδή τους ψύλλους και τα τσιμπούρια.

Αν ο σκύλος μας έκανε πολλές βουτιές στη θάλασσα, ή αν τον κάναμε πολύ συχνά μπάνιο στο σπίτι, φροντίζουμε να ελέγξουμε τα αυτιά του, για πιθανή ωτίτιδα.

Η υγρασία που παραμένει μέσα στα αυτιά από το νερό, δημιουργεί όλες τις  κατάλληλες συνθήκες για την ανάπτυξη παρασίτων, που του προκαλούν ωτίτιδα.

Μετά την επιστροφή μας από την εξοχή, ελέγχουμε πάντα το δέρμα του ζώου μας, για, τυχόν, αμυχές, σπυράκια, ή οποιαδήποτε άλλη αλλοίωση, που  μπορεί να παρουσιάσει, λόγω καθημερινής επαφής με τη φύση ή/και έντονης αθλητικής δραστηριότητας.

Ένα νόσημα που μεταδίδεται, κατά τους θερινούς μήνες, από τσίμπημα μολυσμένης σκνίπας και ο χρόνος επώασης είναι δύο έως επτά μήνες.

Και στην Ελλάδα, δυστυχώς, είναι πολύ συχνό. Ένα νόσημα, που μπορεί να μην δείξει συμπτώματα στο ζώο μας, παρά μόνο, όταν είναι σε προχωρημένο στάδιο. Γι’ αυτό, καλό είναι, να ελέγχουμε τους σκύλους μας προληπτικά.

Μετά το καλοκαίρι λοιπόν, καλό είναι να επισκεφτούμε με τα ζώα μας τον κτηνίατρο τους, για να τα εξετάσει κλινικά και αιματολογικά σε όποια περίπτωση χρειάζεται».

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button