Οικονομία

Μικρομεσαίες επιχειρήσεις: Έρχονται τα νέα προγράμματα ενίσχυσης με κονδύλια της ΕΕ

Ζήτημα ημερών είναι να πάρουν μπροστά οι μηχανές των νέων εγγυοδοτικών εργαλείων για την στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων με κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ).

Συγκεκριμένα, μέχρι το τέλος του Απριλίου αναμένεται να τρέξουν οι διαδικασίες για το νέο εγγυοδοτικό εργαλείο που θα έχουν στην διάθεση τους οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις με την χρήση κονδυλίων της ΕΕ που «περίσσεψαν» από αδιάθετα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης, όπως είχε προαναγγείλει την προηγούμενη εβδομάδα και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Νίκος Παπαθανάσης. Ο στόχος μόχλευσης του προγράμματος φτάνει έως και 1,5 δισ. ευρώ μέσα από την παροχή εγγυήσεων σε ποσοστό 70% επί της αιτούμενης χρηματοδότησης μέσω επενδυτικών δανείων σε επιχειρήσεις.

Το εργαλείο, ύψους 500 εκατ. ευρώ, αφορά σε 400 εκατ. ευρώ υπό την διαχείριση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων (EIF) και τα 100 εκατ. από την EBRD.

Παράλληλα, το επόμενο διάστημα αναμένονται εξελίξεις αναφορικά με το ΤΕΠΙΧ 3 της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας. Πρόκειται για ένα Ταμείο ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας, με δύο πυλώνες, για την παροχή εγγυήσεων έως το 80% των επιχειρηματικών δανείων και επιδότηση του επιτοκίου κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες, ή επιδότηση δανείων με μηδενικό επιτόκιο για το 40% του συνόλου και για το 60% επιτόκιο που θα μειώνεται τρεις ποσοστιαίες μονάδες. Ο συνολικός προϋπολογισμός ανέρχεται σε 500 εκατ. ευρώ και ο στόχος μόχλευσης ανέρχεται σε 2,2 δισ. ευρώ σε δάνεια.

To άρθρο Μικρομεσαίες επιχειρήσεις: Έρχονται τα νέα προγράμματα ενίσχυσης με κονδύλια της ΕΕ δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button