Τεχνολογία

Η διαιτητική θεραπεία είναι πιο αποτελεσματική από τα φάρμακα στο σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου

Μια μελέτη που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο του Γκέτεμποργκ διαπίστωσε ότι με τις διατροφικές προσαρμογές, περισσότεροι από 7 στους 10 ασθενείς με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (ΣΕΕ) είχαν σημαντικά μειωμένα συμπτώματα, σε σύγκριση με τα φάρμακα. Η εργασία δημοσιεύεται στο περιοδικό The Lancet Gastroenterology & Hepatology.

Το ΣΕΕ είναι μια κοινή διάγνωση που προκαλεί κοιλιακό άλγος, αέρια και κοιλιακό φούσκωμα, διάρροια και δυσκοιλιότητα, σε διάφορους συνδυασμούς και με διάφορους βαθμούς σοβαρότητας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η θεραπεία συχνά συνίσταται σε διατροφικές συμβουλές, όπως η κατανάλωση μικρών και συχνών γευμάτων και η αποφυγή της υπερβολικής πρόσληψης τροφών, όπως ο καφές, το αλκοόλ και τα ανθρακούχα ποτά. Στους ασθενείς μπορεί επίσης να χορηγηθούν φάρμακα για τη βελτίωση συγκεκριμένων συμπτωμάτων, όπως αέρια ή δυσκοιλιότητα, διάρροια, φούσκωμα ή κοιλιακό άλγος. Τα αντικαταθλιπτικά χρησιμοποιούνται μερικές φορές για τη βελτίωση των συμπτωμάτων στο ΣΕΕ.

Η μελέτη συνέκρινε τρεις θεραπείες: δύο διαιτητικές και μία με βάση τη χρήση φαρμάκων. Οι συμμετέχοντες ήταν ενήλικες ασθενείς με σοβαρά ή μέτρια συμπτώματα ΣΕΕ στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Sahlgrenska στο Γκέτεμποργκ.

Στην πρώτη ομάδα δόθηκαν παραδοσιακές διατροφικές συμβουλές ΣΕΕ, εστιάζοντας στη διατροφική συμπεριφορά σε συνδυασμό με χαμηλή πρόσληψη ζυμώσιμων υδατανθράκων, γνωστών ως FODMAPs. Αυτά περιλαμβάνουν προϊόντα με λακτόζη, όσπρια, κρεμμύδια και δημητριακά, τα οποία ζυμώνονται στο παχύ έντερο και μπορούν να προκαλέσουν πόνο όταν υπάρχει ΣΕΕ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η δεύτερη ομάδα έλαβε μια διατροφική θεραπεία χαμηλή σε υδατάνθρακες και αναλογικά υψηλή σε πρωτεΐνες και λίπος.

Στην τρίτη ομάδα, χορηγήθηκε η καλύτερη δυνατή φαρμακευτική αγωγή με βάση τα πιο ενοχλητικά συμπτώματα ΣΕΕ του ασθενούς.

Κάθε ομάδα περιελάμβανε περίπου 100 συμμετέχοντες και οι περίοδοι θεραπείας διήρκεσαν τέσσερις εβδομάδες. Όταν οι ερευνητές εξέτασαν στη συνέχεια πόσο καλά ανταποκρίθηκαν οι συμμετέχοντες στις θεραπείες, χρησιμοποιώντας μια καθιερωμένη κλίμακα βαθμολόγησης συμπτωμάτων ΣΕΕ, τα αποτελέσματα ήταν ξεκάθαρα.

Από εκείνους που έλαβαν παραδοσιακές διατροφικές συμβουλές ΣΕΕ και χαμηλή περιεκτικότητα σε FODMAPs, το 76% είχε σημαντικά μειωμένα συμπτώματα. Στην ομάδα που λάμβανε χαμηλούς υδατάνθρακες και υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και λιπαρά, το ποσοστό ήταν 71%, και στην ομάδα των φαρμάκων 58%.

Όλες οι ομάδες ανέφεραν σημαντικά καλύτερη ποιότητα ζωής, λιγότερα σωματικά συμπτώματα και λιγότερα συμπτώματα άγχους και κατάθλιψης.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button