Οικονομία

Η τιμή της βενζίνης εκτοξεύει το κόστος του πασχαλινού ταξιδιού

Η γιορτή του Πάσχα πλησιάζει με γοργούς ρυθμούς και πολλοί Έλληνες σχεδιάζουν να «αποδράσουν» λίγες μέρες πραγματοποιώντας κάποιο ταξίδι σε προορισμούς της Ελλάδας. Με τις τιμές της βενζίνης όμως να «τρέχουν», το «όνειρο» ενός ταξιδιού αναψυχής με την οικογένεια γίνεται όλο και πιο μακρινό.

Αυτό γιατί, φέτος οι τιμές των καυσίμων -και ιδιαίτερα της βενζίνης- παίρνουν και πάλι την ανιούσα, το κόστος δεν είναι διόλου αμελητέο… Πόσο θα κοστίσει το ταξίδι Αθήνα – Θεσσαλονίκη φέτος το Πάσχα;

Τα βασικά κόστη για ένα μεγάλο οδικό ταξίδι είναι δύο: το κυριότερο είναι το κόστος των καυσίμων και κατά δεύτερο τα κόμιστρα στους σταθμούς των διοδίων.

Μία οικογένεια 4 ατόμων σε ένα αυτοκίνητο μικρομεσαίας κατηγορίας (1.100 έως 1.400/1.500 κυβικά), και φορτωμένο με αποσκευές, η μέση κατανάλωση αμόλυβδης βενζίνης 95 οκτανίων ανέρχεται περίπου σε 8 λίτρα/ανά 100 χλμ.

Εάν ληφθεί ως υποθετική διαδρομή το Αθήνα – Θεσσαλονίκη για τους επίδοξους Πασχαλινούς εκδρομείς, τότε η χιλιομετρική απόσταση που πρέπει να διανύσουν μέσω του εθνικού οδικού δικτύου είναι 499,6 χλμ. Ως εκ τούτου, για να καλύψουν την παραπάνω απόσταση θα χρειαστούν 39,97 λίτρα βενζίνης.

Η μέση τιμή της αμόλυβδης βενζίνης στα πρατήρια της Αττικής σήμερα, Πέμπτη 18 Απριλίου ανέρχεται στα 1,98 λίτρα/λίτρο με τις προβλέψεις ωστόσο των βενζινοπωλών για το Πάσχα να θεωρούν δεδομένο πως θα έχουν ξεπεράσει τα 2 ευρώ ανά λίτρο. Χάριν υπόθεσης, θα ληφθεί υπόψη ως μέση τιμή της βενζίνης κατά τις ημέρες του Πάσχα τα 2 ευρώ ανά λίτρο.

Έτσι, μόνο το κόστος του καυσίμου για το Αθήνα – Θεσσαλονίκη ανέρχεται σε 79,94 ευρώ.

Το αντίστοιχο κόστος το Πάσχα 2023, με την μέση τιμή της βενζίνης περί το 1,92 ευρώ ανά λίτρο ανερχόταν σε 76,74 ευρώ, επομένως η διαφορά έγκειται σε 3,20 ευρώ μόνο από τα καύσιμα ή ποσοστό 4,16%. Σημειώνεται πως αυτή είναι η ελάχιστη διαφορά, καθώς ελήφθη ως βάση της υπόθεσης τα 2 ευρώ ανά λίτρο, με τις προβλέψεις των βενζινοπωλών να μην συγκεκριμενοποιούν το κατά πόσο θα ξεπεράσει η τιμή τα 2 ευρώ ανά λίτρο.

Στο παραπάνω θα πρέπει να προστεθεί και η αλλαγή της τιμής των διοδίων από 1 Ιανουάριου 2024, καθώς ακρίβυναν στα 33,75 ευρώ από 31,35 ευρώ, ήτοι μία διαφορά 2,40 ευρώ.

Ως εκ τούτου, η συνολική διαφορά που καλούνται φέτος να πληρώσουν οι εκδρομείς από την Αθήνα έως την Θεσσαλονίκη σε σχέση με πέρυσι, ανέρχεται σε 5,60 ευρώ.

To άρθρο Η τιμή της βενζίνης εκτοξεύει το κόστος του πασχαλινού ταξιδιού δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button