Οικονομία

Φυσικό αέριο: Νέο ρεκόρ στην ευρωπαϊκή τιμή του

Η τιμή του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών και πλέον μηνών λόγω των συγκρούσεων στη Μέση Ανατολή.

Το συμβόλαιο μελλοντικής εκπλήρωσης αναφοράς TTF για παράδοση σε ένα μήνα αυξήθηκε στα 33,95 ευρώ ανά μεγαβατώρα στο χρηματιστήριο του Άμστερνταμ σήμερα. Πρόκειται για την υψηλότερη τιμή από τις αρχές Ιανουαρίου. Η τιμή του φυσικού αερίου αυξάνεται σημαντικά εδώ και μία εβδομάδα. Στο διάστημα αυτό, η τιμή του φυσικού αερίου έχει αυξηθεί κατά περισσότερο από 20%, αναπληρώνοντας την πτώση των τιμών τους πρώτους μήνες του έτους. Ένας λόγος για την άνοδο είναι ο φόβος των επενδυτών για έναν νέο πόλεμο στη Μέση Ανατολή και ο πιθανός αντίκτυπος στις προμήθειες φυσικού αερίου από την περιοχή.

Μετά την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ την περασμένη Κυριακή (14.04.24), οι αγορές εμπορευμάτων περιμένουν την αντίδραση του Ισραήλ. Προηγουμένως, ένας ασυνήθιστα ήπιος χειμώνας στην Ευρώπη είχε προκαλέσει πτώση της τιμής του φυσικού αερίου. Τον Φεβρουάριο, η τιμή έπεσε στα 22,31 ευρώ, το χαμηλότερο επίπεδο από το περασμένο καλοκαίρι. Επιπλέον, τα αποθέματα είναι ασυνήθιστα υψηλά για την εποχή του έτους.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button