Υγεία

Νοσηλεύτρια στον «Ευαγγελισμό» δέχθηκε επίθεση από ασθενή: «Κανείς δεν με προστάτευσε»

Επίθεση από ασθενή δέχθηκε μια νοσηλεύτρια στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», όπως έγινε γνωστό σήμερα Δευτέρα (15.4.24) σε ένα ακόμα περιστατικό βίας κατά εργαζόμενων στα νοσοκομεία του ΕΣΥ.

Παρά την αλλαγή στη νομοθεσία υπέρ των εργαζομένων στο ΕΣΥ, φαίνεται ότι οι βαθιά εγκατεστημένες προβληματικές νοοτροπίες δεν λένε να αλλάξουν. Καθώς η νοσηλεύτρια, το θύμα της επίθεσης μετακινήθηκε σε άλλο τμήμα.

Μια νοσηλεύτρια και μια γυναίκα που εργάζεται στην υπηρεσία security δέχθηκε λεκτική και σωματική βία από μαινόμενο ασθενή σε θάλαμο νοσηλείας, χωρίς σοβαρή αφορμή.

Μετά το περιστατικό αυτό, η Δ/νση της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας (ΝΥ), “αντί να υποστηρίξει και να προστατεύσει τη συνάδελφο”, όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Σωματείο των Εργαζομένων στο Νοσοκομείο “Ευαγγελισμός” τη μετακίνησε τιμωρητικά σε άλλο τμήμα (!), επειδή δήθεν κάλεσε για παρέμβαση την αστυνομία.

“Ουσιαστικά, μετακινείται συνάδελφος από το νοσηλευτικό προσωπικό επειδή «μίλησε» και έφερε στην επιφάνεια τα προβλήματα. Είναι το ίδιο «έργο» που έχει σκηνοθετήσει πολλές φορές στο πρόσφατο παρελθόν η Διοίκηση κυνηγώντας πραγματικά κάθε συνάδελφο που ορθώνει αντίσταση απέναντι στην αθλιότητα”, αναφέρουν οι εργαζόμενοι του Νοσοκομείου.

«Κανείς δεν με προστάτευσε»

Η νοσηλεύτρια Ζωή Χαλίλ, μίλησε στο iatropedia.gr

Η νοσηλεύτρια και η συνάδελφός της υπάλληλος στη φύλαξη του νοσοκομείου, δέχθηκαν ύβρεις από τον ασθενή, χωρίς σοβαρή αφορμή.

Αρχικά, ο ίδιος έπιασε από το χέρι τη νοσηλεύτρια και άρχισε να την σπρώχνει και να την τραντάζει, χωρίς να την αφήνει να φύγει.

Η εργαζόμενη στη φύλαξη που έτυχε να περνάει έξω από τον θάλαμο, άκουσε τις φωνές και επιχείρησε να βοηθήσει τη νοσηλεύτρια να ξεφύγει από τα χέρια του. Ο ασθενής, όμως, έσπρωξε και αυτήν πάνω σε ένα τραπεζάκι και η κοπέλα βρέθηκε στο πάτωμα.

Μετά το συμβάν η νοσηλεύτρια, έκανε επώνυμη καταγγελία στην αστυνομία.

«Η επόμενη μέρα για μένα, όμως, δεν ήταν απλή», λέει μιλώντας στο iatropedia.gr και εξηγεί:

«Με κάλεσε πάνω ο διευθυντής της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας και με ρώτησε τι έγινε. Του εξήγησα το συμβάν και μου είπε ότι εγώ έβρισα τον ασθενή, ενώ αυτό δεν είναι αλήθεια. Εγώ το μόνο που του είπα είναι ότι “κι εγώ μπορώ αν θέλω να σας μιλήσω άσχημα αλλά δεν θα το κάνω”. Όμως, μου είπαν ότι για τιμωρία θα αλλάξω τμήμα και θα μεταφερθώ σε άλλο τμήμα».

Η μετακίνηση ήταν για τη νοσηλεύτρια Ζωή Χαλίλ «κεραυνός εν αιθρία», αλλά και μια άδικη απόφαση γι’ αυτήν, όπως λέει:

«Δεν έχω κανένα απολύτως πρόβλημα να αλλάξω τμήμα, νοσηλεύτρια είμαι, σε όλα τα τμήματα το ίδιο δουλεύω. Η δουλειά είναι ίδια παντού. Όμως, ούτε η ίδια η προϊσταμένη με προστάτευσε, να πάρει τον διευθυντή να πει τι έγινε. Ούτε δόθηκε έκταση στο ότι ένας άνθρωπος ασθενής χωρίς να έχει κανένα λόγο μου όρμηξε και επιτέθηκε και χτύπησε και εμένα και μια κοπέλα της ασφάλειας. Αντίθετα πήρε τηλέφωνο να μας κάνει μήνυση στην αστυνομία κι όταν έμαθε ότι έχω κάνει ήδη επώνυμη καταγγελία, του έφυγε όλος ο θυμός. Κανένας μας δεν έχει καταλάβει γιατί αυτός ο άνθρωπος θύμωσε και επιτέθηκε έτσι χωρίς λόγο σε δύο γυναίκες. Είπε τάχα μια συγνώμη κι έφυγε από το νοσοκομείο κι από την υπηρεσία μου δεν έγινε τίποτα. Το μόνο που έχει μείνει είναι η ρετσινιά σε μένα ότι έβρισα ασθενή και γι’ αυτό το λόγο μετακινούμαι. Και πουθενά δεν έχει αναδειχθεί το ζήτημα ότι είμαστε εκτεθειμένοι απέναντι σε κάθε πράξη βιαιότητας κάποιου ασθενή. Κατά συρροή μάλιστα, γιατί επιτέθηκε και σε μένα και στην κοπέλα της ασφάλειας. Αν ήμουν άντρας νοσηλευτής, δεν ξέρω αν θα είχε την ίδια συμπεριφορά», τονίζει η κοπέλα.

«Οι συνέπειες της υποστελέχωσης»

Η αντίδραση του Σωματείου των Εργαζομένων του Ευαγγελισμού, ήταν άμεση. Σε σχετική ανακοίνωση, η οποία έχει τοιχοκολληθεί στους τοίχους του νοσοκομείου, αναφέρονται τα εξής:

«Για άλλη μια φορά, το νοσηλευτικό προσωπικό δέχεται με το χειρότερο τρόπο τις συνέπειες της υποστελέχωσης, την ολοένα και αυξανόμενη εντατικοποίηση. Στα τμήματα επικρατεί καθημερινά χάος, με συνεχόμενες εισαγωγές – εξιτήρια, ανάγκη διαχείρισης όλων των ζητημάτων που προκύπτουν, σε συνθήκες οριακά πολέμου, χωρίς περιθώριο λάθους.

Φυσικά, παρόμοια περιστατικά βίας έχουμε σε όλους τους χώρους του νοσοκομείου απέναντι σε συναδέλφους κάθε ειδικότητας (γιατρούς, τεχνολόγους, διοικητικούς κ.ά.) και κυρίως στην πρώτη γραμμή όπως στα ΤΕΠ κλπ

Για άλλη μια φορά, αποδεικνύεται ποιο είναι το κριτήριο της  Δ/νσης της Ν.Υ. και δεν πέφτουμε από τα σύννεφα με τη συμπεριφορά τους. Η πολύχρονη πείρα, η ικανότητα και συνέπεια χρόνων στην εργασία, όπως έχει η συνάδελφος, για αυτούς είναι λεπτομέρειες. Άλλωστε μας «αξιολογούν» με «άλλα» κριτήρια…

Για άλλη μια φορά, καλούμε τους συναδέλφους νοσηλευτές και νοσηλεύτριες να καταγγέλλουν αμέσως και χωρίς φόβο τέτοιες ενέργειες στο σωματείο. Έχει αποδειχθεί το μοναδικό στήριγμα και όπλο απέναντι στον αυταρχισμό κάθε είδους.

Αντιλαμβάνεται καθένας (και όχι μόνο από τον χειρισμό περιστατικών βίας κατά των νοσηλευτών) ότι η Δ/νση της ΝΥ – όπως και η εκάστοτε Διοίκηση – δεν έχει αποστολή να προστατεύσει τους εργαζόμενους, αλλά να υλοποιεί κατά γράμμα την πολιτική των κυβερνήσεων, του υπουργείου, των διοικήσεων. Λύση δεν είναι οι παραιτήσεις από το νοσοκομείο ή και από τον κλάδο, που το προηγούμενο διάστημα ήταν αξιοσημείωτα πολλές. Και οι συνάδελφοι νοσηλευτές οφείλουν άμεσα να χειραφετηθούν από «εξαρτήσεις» της Δ/νσης ΝΥ και να συσπειρωθούν αξιοποιώντας δικά τους εργαλεία διεκδίκησης και δράσης, στο πλευρό του σωματείου μας.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ την άμεση ανάκληση της απόφασης μετακίνησης της νοσηλεύτριας από την Νοσηλευτική διεύθυνση.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ την κατάρτιση σχεδίου για λήψη μέτρων που στόχο έχουν την πρόληψη τέτοιων περιστατικών βίας με σκοπό την εξάλειψή τους & την ουσιαστική προστασία όλων των εργαζομένων σε κάθε πτυχή της δουλειάς και της υγείας τους».

Της Γιάννας Σουλάκη / iatropedia.gr

To άρθρο Νοσηλεύτρια στον «Ευαγγελισμό» δέχθηκε επίθεση από ασθενή: «Κανείς δεν με προστάτευσε» δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button