Πολιτική

Buone Nuove – Έκθεση για τη γυναικεία Αρχιτεκτονική στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο Αθηνών

Η Πρεσβεία της Ιταλίας στην Ελλάδα γιόρτασε την 8η έκδοση της Ημέρας του Ιταλικού Design (μια πρωτοβουλία που προωθεί την ιταλική δημιουργικότητα και το Made in Italy στον κόσμο και φέτος επικεντρώνεται στο θέμα «Χτίζοντας Αξίες: συμπεριληψιμότητα, καινοτομία και βιωσιμότητα») με τα εγκαίνια της έκθεσης «Buone Nuove/Good News. Women Changing Architecture», μια παραγωγή του ιταλικού Υπουργείου Εξωτερικών σε συνεργασία με το MAXXI της Ρώμης (Μουσείο Τέχνης 21ου αιώνα). Ένα συναρπαστικό ταξίδι στην εξέλιξη της αρχιτεκτονικής ως γυναικείου επαγγέλματος, με την επιμέλεια των Pippo Ciorra, Elena Motisi και Elena Tinacci.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παρουσιάζοντας την έκθεση, ο Πρέσβυς της Ιταλίας, κ. Paolo Cuculi, υπογράμμισε την αξία και τίμησε την θεμελιώδη συμβολή των γυναικών – ξεκινώντας από τις προσωπικότητες που καθιερώθηκαν μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο έως τις σημαντικότερες μορφές της εποχής μας– στην εξέλιξη της μοντέρνας και της σύγχρονης αρχιτεκτονικής και στο κύρος του ιταλικού design, υπογραμμίζοντας παράλληλα τον εξαιρετικό ρόλο τους στην καταπολέμηση των στερεοτύπων και των διακρίσεων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ομιλίες απηύθυναν επίσης η Γ. Διευθύντρια του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου, Αικατερίνη Δελλαπόρτα, η επιμελήτρια Elena Motisi και ο Πρόεδρος του Ελληνικού Ινστιτούτου Αρχιτεκτονικής, Καθ. Ηλίας Κωνσταντόπουλος, παρουσία των ελληνικών αρχών αλλά και εκπροσώπων του πολιτισμού και της αρχιτεκτονικής από την Ιταλία και την Ελλάδα.

Χάρη στη συνεργασία με το Ελληνικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής, η έκθεση εμπλουτίστηκε με εγκαταστάσεις αφιερωμένες στις Ελληνίδες αρχιτέκτονες Μαρίκα Ζαγορήσιου, Έλλη Νικολαΐδου Βασιλικιώτη, Αναστασία Τζάκου και Αλεξάνδρα Πασχαλίδου Μωρέτη, που επιμελήθηκε η αρχιτέκτων Χριστίνα Παπαδημητρίου, και θα παραμείνει ανοιχτή στο κοινό στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο έως τις 20 Απριλίου.

Πληροφορίες για την Έκθεση:

Τόπος: Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο Αθηνών

Διάρκεια: από 15/03/2024 έως 20/04/2024

Επιμέλεια: Pippo Ciorra, Elena Motisi, Elena Tinacci

 

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button