Περιβάλλον

Ο Μακρόν δεν αποκλείει την ανάπτυξη δυτικών στρατευμάτων στην Ουκρανία

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν επανέλαβε χθες Πέμπτη πως δεν αποκλείει την ανάπτυξη στρατευμάτων στην Ουκρανία, για να αποτραπεί η νίκη της Ρωσίας στον πόλεμο που μαίνεται για πάνω από δυο χρόνια.

«Όλες αυτές οι επιλογές είναι πιθανές», είπε κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στα τηλεοπτικά δίκτυα TF1 και France 2. «Αν θέλουμε να επιτύχουμε ειρήνη στην Ουκρανία, δεν μπορούμε να είμαστε αδύναμοι», επέμεινε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Πρέπει να εξετάσουμε την κατάσταση με νηφαλιότητα και να πούμε με αποφασιστικότητα, βούληση και θάρρος πως είμαστε έτοιμοι να χρησιμοποιήσουμε τα απαραίτητα μέσα ώστε να επιτύχουμε τον στόχο μας, η Ρωσία να μην νικήσει στον πόλεμο», πρόσθεσε ο Εμανουέλ Μακρόν.

Καθώς η Ρωσία δεν βάζει όρια στον πόλεμο που διεξάγει από τον Φεβρουάριο του 2022 εναντίον της Ουκρανίας, η Δύση δεν μπορεί να επιβάλλει αυτή όρια στην υποστήριξή της στο Κίεβο, επιχειρηματολόγησε.

«Ο μοναδικός υπεύθυνος θα είναι το καθεστώς στο Κρεμλίνο — όχι εμείς», υποστήριξε ο πρόεδρος της Γαλλίας. «Δεν θα επιτεθούμε ποτέ, δεν θα πάρουμε τέτοια πρωτοβουλία, η Γαλλία είναι δύναμη ειρήνης», πρόσθεσε μολαταύτα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Αν η Ρωσία νικούσε, οι ζωές των Γάλλων θα άλλαζαν. Δεν θα είχαμε πλέον ασφάλεια στην Ευρώπη», πρόσθεσε ο Μακρόν, για τον οποίο η «όρεξη» του ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν για την κατάκτηση εδαφών δεν θα σταματούσε στην Ουκρανία. «Το να θέλεις ειρήνη σήμερα σημαίνει να μην αφήσεις την Ουκρανία να αποτύχει», κατά την άποψή του.

Ο αρχηγός του γαλλικού κράτους έκανε τα σχόλια αυτά τρεις εβδομάδες αφού οι αρχικές δηλώσεις του για το ενδεχόμενο να αναπτυχθούν δυτικά στρατεύματα στην ουκρανική επικράτεια —με άλλα λόγια να εμπλακεί άμεσα το NATO στον πόλεμο— προκάλεσαν θύελλα αντιδράσεων εντός και εκτός Γαλλίας.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button