Οικονομία

Οι Τούρκοι συνέλαβαν 33 πράκτορες της Μοσάντ

Οι τουρκικές αρχές έθεσαν υπό κράτηση 33 πρόσωπα ως ύποπτα για διενέργεια κατασκοπείας για λογαριασμό της ισραηλινής υπηρεσίας πληροφοριών Μοσάντ, μετέδωσε σήμερα το κρατικό τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, προσθέτοντας πως η αστυνομία καταζητεί άλλους 13 υπόπτους.

Το Anadolu μετέδωσε πως η αστυνομία πραγματοποίησε ταυτόχρονα επιδρομές σε 57 τοποθεσίες σε οκτώ επαρχίες στο πλαίσιο έρευνας που άρχισε από το γραφείο αντιτρομοκρατίας της εισαγγελίας της Κωνσταντινούπολης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

(φωτογραφία: To αρχηγείο της ΜΙΤ)

Χωρίς να επικαλείται πηγές, το πρακτορείο μετέδωσε ότι οι ύποπτοι πιστεύεται ότι είχαν στόχο να εντοπίσουν, να παρακολουθήσουν και να απαγάγουν ξένους υπηκόους που ζουν στην Τουρκία στο πλαίσιο επχιειρήσεων «διεθνούς κατασκοπείας».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

(φωτογραφία: Το αρχηγείο της Μοσάντ)

Πρόκειται για δεύτερο μείζον περιστατικό σύγκρουσης των μυστικών υπηρεσιών των δύο χωρών το τελευταίο χρονικό διάστημα.

Σημειώνεται πως τον Ιούλιο του 2023 έπειτα από μήνες ερευνών, η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών της Τουρκίας ανακάλυψε δίκτυο – «φάντασμα» που αποτελείτο από 56 πράκτορες οι οποίοι κατασκόπευαν πολίτες που δεν ήταν Τούρκοι, εκ μέρους της ισραηλινής Μοσάντ, σύμφωνα με την Daily Sabah.

Σε μια κοινή επιχείρηση με το Αντιτρομοκρατικό Τμήμα της αστυνομίας της Κωνσταντινούπολης, η υπηρεσία συνέλαβε επτά άτομα τα οποία ομολόγησαν πως δούλευαν για τη Μοσάντ, σύμφωνα με δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας. Σύμφωνα με τη MIT, οι επτά ύποπτοι ήταν ανάμεσα στα 56 άτομα που συνδέονται με συνολικά εννέα δίκτυα, τα οποία επιβλέπονται από εννέα πράκτορες της Μοσάντ με έδρα το Τελ Αβίβ και έχουν τη δυνατότητα να δραστηριοποιούνται σε διεθνή κλίμακα.

Τα έγγραφα από τη MIT, που επικαλείται η Sabah, αποκαλύπτουν ότι οι κατάσκοποι συγκέντρωναν βιογραφικές πληροφορίες ξένων πολιτών μέσω διαδικτυακής παρακολούθησης, παρακολουθώντας οχήματα μέσω GPS, παραβιάζοντας δίκτυα συσκευών Wi-Fi που προστατεύονταν από κωδικούς και εντοπίζοντας ιδιωτικές τοποθεσίες.

Αναλυτές αναφέρουν  ότι σβήνουν πια και οι τελευταίες ελπίδες εξομάλυνσης των ισραηλινοτουρκικών σχέσεων καθώς όπως αποδεικνύεται μέσα από το νέο μπαράζ συλλήψεων στην Τουρκία, ο «πόλεμος κατασκόπων» μεταξύ της τουρκικής υπηρεσίας πληροφοριών ΜΙΤ και της ισραηλινής Μοσάντ μαίνεται με αμείωτη ένταση.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button