Οι τιμές των μετάλλων έφτασαν σε υψηλά ρεκόρ εν μέσω νέων κυρώσεων της Δύσης στη Ρωσία
Επιμέλεια: Γιάννα Μυράτ
Από τη στιγμή που οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο επέβαλαν νέους περιορισμούς στο ρωσικό αλουμίνιο, χαλκό και νικέλιο στις 12 Απριλίου, απαγορεύοντας στα χρηματιστήρια εμπορίας μετάλλων να δέχονται προμήθειες από τη χώρα, το αποτέλεσμα ήταν αναμενόμενο: η Δύση πυροβόλησε τα πόδια της, αφού η κίνηση αντήχησε στις παγκόσμιες αγορές μετάλλων.
Οι τιμές του αλουμινίου έφτασαν σε υψηλά ρεκόρ ως απάντηση στις νέες κυρώσεις που επιβλήθηκαν σε μέταλλα ρωσικής παραγωγής.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Το αλουμίνιο αυξήθηκε κατά 9,4%, ενώ το νικέλιο αυξήθηκε έως και 8,8% στο Χρηματιστήριο Μετάλλων του Λονδίνου (LME) που είναι το σημείο όπου καθορίζονται οι παγκόσμιες τιμές αναφοράς.
Δεν είναι κάτι καινούργιο να βλέπεις τις δυτικές κυρώσεις να γυρίζουν μπούμερανγκ, με εκείνους που τις χρησιμοποιούν ως εργαλείο να αναγκάζονται να νιώσουν το δάγκωμα των περιορισμών. Στην περίπτωση αυτή, τρία βασικά ρωσικά βιομηχανικά μέταλλα – αλουμίνιο, χαλκός και νικέλιο – επιλέχθηκαν σε μια προσπάθεια να «ακρωτηριάσουν» τις ρωσικές πωλήσεις.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ και η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου απαγόρευσαν την παράδοση ρωσικών προμηθειών μετάλλων στο LME και στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων του Σικάγου (CME). Συγκεκριμένα, η απαγόρευση ισχύει για ρωσικό αλουμίνιο, χαλκό και νικέλιο που παράγονται από τις 13 Απριλίου. Τα παλαιότερα ρωσικά μέταλλα εξακολουθούν να επιτρέπονται.
«Το αλουμίνιο από αυτές τις επωνυμίες που παρήχθη πριν από τις 13 Απριλίου 2024, θα συνεχίσει να είναι επιλέξιμο για εγγύηση και παράδοση έναντι του συμβολαίου μελλοντικής εκπλήρωσης αλουμινίου του χρηματιστηρίου», ανέφερε η CME.
Η άνοδος της τιμής αντανακλά τις «ανησυχίες ότι οι κυρώσεις θα μειώσουν τις ρωσικές ροές προς τις δυτικές αγορές», δήλωσε ο Jia Zheng, ανέφερε στο Bloomberg ο επικεφαλής του τμήματος εμπορίας και έρευνας της Shanghai Dongwu Jiuying Investment Management Co.
Η Ρωσία είναι ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς αλουμινίου στον κόσμο, ενός μετάλλου που αποτελεί βασικό μέρος της αμυντικής βιομηχανίας, παράγοντας 7 εκατομμύρια μετρικούς τόνους αλουμινίου το 2022. Η χώρα αντιπροσωπεύει το 6% της παγκόσμιας προσφοράς νικελίου, το 5% του αλουμινίου και το 4% του χαλκού. Το ρωσικό αλουμίνιο αντιπροσώπευε το 91% των αποθεμάτων LME στα τέλη Μαρτίου.
Ενώ οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους δεν δίστασαν να επιβάλουν γύρο κυρώσεων στη Ρωσία για τη σύγκρουση στην Ουκρανία, το αλουμίνιο δεν είχε στοχοποιηθεί στο παρελθόν και τα ρωσικά βασικά μέταλλα συνέχιζαν να διαπραγματεύονται και να αποθηκεύονται από το LME.
Δεδομένου ότι οι περιορισμοί επηρεάζουν μόνο άμεσα τις παραδόσεις στο χρηματιστήριο, δεν μπορούν να επηρεάσουν την πολύ μεγαλύτερη ποσότητα μετάλλου που αποκτάται, πωλείται και αποστέλλεται εκτός του συστήματος αποθήκης LME. Οι αναλυτές της Citigroup ήλπιζαν ότι αυτό το γεγονός θα «μετριάσει την κλίμακα του αντίκτυπου στις τιμές».
Οι αναλυτές αναγνώρισαν επίσης ότι οι ρωσικές εταιρείες βαρέων μετάλλων όπως η Rusal και η MMC Norilsk Nickel PJSC είναι «λιγότερο μπλεγμένες στο δυτικό χρηματοπιστωτικό σύστημα από ό,τι πριν».
Αν και αυτές οι απαγορεύσεις είναι απίθανο να σταματήσουν τις ρωσικές πωλήσεις των εν λόγω μετάλλων, είναι βέβαιο ότι θα εμφυσήσουν περαιτέρω αβεβαιότητα στις αγορές εμπορευμάτων. Η δυτική οικονομική επιθετική πολιτική κατά της Μόσχας για την Ουκρανία έχει ήδη αναστατώσει τις αγορές και τις αλυσίδες εφοδιασμού, ανεβάζοντας τις τιμές, όπως έγινε έντονα αισθητό στον απόηχο των κυρώσεων στον ρωσικό ενεργειακό τομέα.
Οι περισσότεροι παρατηρητές αναφέρουν ότι οι νέοι περιορισμοί θα οδηγούσαν σε ανακατεύθυνση των ρωσικών ροών μετάλλων σε άλλες αγορές, ειδικά στην Κίνα. Το ένα τέταρτο των εσόδων της Rusal το 2023 προήλθε από το εμπόριο με τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας.
Πέρυσι, η κυβέρνηση Μπάιντεν επέβαλε δασμό 200 τοις εκατό στο νέο ρωσικής κατασκευής αλουμίνιο και σκραπ. Μετά την κίνηση αυτή, ο Καναδάς απαγόρευσε την εισαγωγή προϊόντων αλουμινίου από τη Ρωσία. Το Ηνωμένο Βασίλειο ανακοίνωσε επίσης ότι απαγόρευε την εισαγωγή ρωσικού χαλκού, αλουμινίου και νικελίου, καθώς και ρωσικών διαμαντιών.
Ωστόσο, καθώς ορισμένες χώρες ακολουθούν τυφλά τις ΗΠΑ που είναι στο τιμόνι της πολιτικής κυρώσεων εις βάρος τους, η Ρωσία ανακατευθύνει την αγορά της και ενισχύει τις σχέσεις με τις φιλικές χώρες.
Έτσι, οι πωλήσεις ραφιναρισμένου αλουμινίου στην Κίνα αυξήθηκαν, σχεδόν στο τριπλάσιο τον Απρίλιο του 2023 σε σχέση με το προηγούμενο έτος, σε 88.859 τόνους, σύμφωνα με στοιχεία των κινεζικών τελωνείων. Επί πλέον, προσφέρεται στους Κινέζους αγοραστές η ευκαιρία να πληρώσουν στο δικό τους νόμισμα, προωθώντας τις προσπάθειες του Πεκίνου να παγκοσμιοποιήσει το γιουάν εν μέσω μιας αυξανόμενης τάσης προς την αποδολαριοποίηση.
Εν κατακλείδι, θα μπορούσε κανείς, χαριτολογώντας, να παραθέσει το παλιό ρητό, “Θύμωσε ο Αγάς, και δάγκωσε το πουλί του”.