Υγεία

Οι Γερμανοί επέστρεψαν στη Ρόδο, διακοπές as usual;

Ένα ενδιάμεσο απολογισμό των ακραίων καιρικών φαινομένων από την αρχή της χρονιάς κάνει η σημερινή Frankfurter Allgemeine Zeitung με χάρτες και γραφικά. «Το καλοκαίρι δεν έχει ακόμη τελειώσει και όμως τα ρεκόρ των μετεωρολογικών υπηρεσιών είναι περισσότερα από ποτέ» σημειώνει ο αρθρογράφος.

«Σε μεγάλα τμήματα της Ευρώπης χτυπά και πάλι το καμπανάκι του καύσωνα, σε ορισμένες περιοχές είναι ήδη το τρίτο ή τέταρτο κύμα στους τελευταίους μήνες. Ένα πρώτο εξάμηνο της χρονιάς για τα βιβλία της ιστορίας. Και η τάση συνεχίζεται.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Ευρώπη θερμαίνεται ταχύτερα από κάθε άλλη περιοχή, μια εξέλιξη που έχει ενταθεί από τη δεκαετία του 1980. Η υπερθέρμανση της γης, δηλαδή η κλιματική αλλαγή, ανεβάζει τη θερμότητα, επιταχύνει τον λεγόμενο υδρολογικό κύκλο του νερού, προκαλεί ακραίες καιρικές καταστάσεις με όλο και πιο συχνές καταστροφικές συνέπειες: σοβαρές πυρκαγιές όπως στην Ελλάδα, την Τενερίφη, την Κύπρο, τη νότια Γαλλία και την Πορτογαλία. Ή κατακλυσμιαίες πλημμύρες, όπως αυτές στην Ιταλία και τη Σλοβενία».

Οι πυρκαγιές, η αντιμετώπισή τους, αλλά και η ανέλπιστα γρήγορα επιστροφή των τουριστών στη Ρόδο μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές είναι θέματα που απασχολούν και τους αρθρογράφους της Süddeutsche Zeitung. Σε ένθετο της εφημερίδας οι εντυπώσεις αρθρογράφου της που πήγε στο νησί και είδε με τα μάτια της την επιστροφή των τουριστών.

«Η μυρωδιά καπνού έφυγε, οι τουρίστες ήρθαν»

«Στα περίεργα αυτής της καταστροφής περιλαμβάνεται και το ότι η μυρωδιά της φωτιάς φαίνεται να έχει εξαφανιστεί τόσο γρήγορα όσο γρήγορα έγινε και η επιστροφή των επισκεπτών» σημειώνει. «Το ξενοδοχείο ( ΣΣ αναφέρει όνομα) είχε και πάλι 900 άτομα από την περασμένη εβδομάδα, δηλαδή ποσοστό πληρότητας στο 90%. Στον μπουφέ υπάρχουν χαρούμενα παιδιά με μακαρόνια στα πιάτα τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην πισίνα κόκκινα δέρματα από τον ήλιο. Στην ομάδα «Διακοπές στη Ρόδο» στο facebook οι εικόνες από τη φωτιά και την εκστρατεία συγκέντρωσης χρημάτων για έναν ιδιοκτήτη γαϊδουριού έχουν προ πολλού αντικατασταθεί με εικόνες από γραφικές παραλίες. Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης προσέφερε γρήγορα στους τουρίστες, που χρειάστηκε να μεταφερθούν σε ασφαλές μέρος, την προοπτική δωρεάν διακοπών μιας εβδομάδας, την περίοδο χαμηλής ζήτησης. Δηλαδή «διακοπές as usual» θέτει το ρητορικό ερώτημα η Γερμανίδα αρθρογράφος.

«Έτσι φαίνεται, αλλά μόνο εάν δεν ρίξεις μια πιο βαθιά ματιά» απαντά η ίδια. «Για τους ντόπιους, πολλοί από τους οποίους επέστρεψαν από τις φωτιές στις ρεσεψιόν, η κανονικότητα δεν έχει επιστρέψει. Πολλοί ανησυχούν για τον επόμενο χειμώνα, όταν θα βρέξει και θα λείπει το δάσος που συνήθως συγκρατεί το νερό». Σε αυτούς τους ντόπιους, τον Δημήτρη Χατζηφώτη που η ταβέρνα του κάηκε ή την Ελπίδα που κόντεψε να της καούν τα ζώα, δίνει βήμα για να περιγράψουν τις δικές τους εμπειρίες, την άλλη πλευρά. «Αυτή είναι επίσης η Ρόδος μετά τις πυρκαγιές».

Πηγή: Deutsche Welle

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button