Πολιτική

Οι Βρετανοί κινδυνεύουν να βιώσουν τη χειρότερη πτώση του βιοτικού τους επιπέδου από τη δεκαετία του 1950

Οι Βρετανοί κινδυνεύουν να βιώσουν μέσα σε λίγα χρόνια τη χειρότερη πτώση του βιοτικού τους επιπέδου από «τουλάχιστον τη δεκαετία του 1950», σύμφωνα με μια μελέτη που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το think-tank Resolution Foundation.

Οι οικογένειες με το χαμηλότερο επίπεδο εισοδημάτων «αναμένεται να βιώσουν (τους επόμενους μήνες) περαιτέρω μείωση του εισοδήματός τους λόγω της αύξησης των φόρων, της λήξης της οικονομικής ενίσχυσης για το κόστος διαβίωσης και της αύξησης του κόστους στέγασης», ανέφερε το think-tank.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Συνεχίζει ο αντίκτυπος στα νοικοκυριά από τις αυξήσεις επιτοκίων της Τράπεζας της Αγγλίας, σε μια προσπάθεια τιθάσευσης του πληθωρισμού, οδηγώντας στα ύψη τις μηνιαίες πληρωμές στεγαστικών δανείων, αναφέρει η μελέτη.

Ωστόσο, ενώ η χειρότερη φάση της κρίσης του κόστους διαβίωσης μπορεί να έχει περάσει, με τον πληθωρισμό να μειώνεται και τα μεσαία εισοδήματα «να αυξάνονται πλέον ταχύτερα από τις τιμές», αυτό δεν αρκεί για να αντιστραφεί η τάση, υπογραμμίζεται.

«Η παρούσα περίοδος είναι σε πορεία να είναι μακράν η χειρότερη αναφορικά με τις αλλαγές στο βιοτικό επίπεδο τουλάχιστον από τη δεκαετία του 1950», όταν το εισόδημα μιας τυπικής οικογένειας σε ηλικία εργασίας «αναμένεται να είναι κατά 4% χαμηλότερο για τη δημοσιονομική περίοδο 2024-2025 όπου βρίσκονταν πέντε χρόνια νωρίτερα, σύμφωνα με το Resolution Foundation.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με τις βουλευτικές εκλογές – που είναι προγραμματισμένες στις αρχές του 2025 – να πλησιάζουν, αυτό θα μπορούσε να φέρει τους κυβερνώντες Συντηρητικούς σε δύσκολη θέση, επειδή «από τη δεκαετία του 1960, δεν υπάρχει κανένα παράδειγμα κυβέρνησης που να διατηρεί την πλειοψηφία της» με μια τόσο χαμηλή εξέλιξη του εισοδήματος, σημειώνει το Resolution Foundation.

Αλλά οι αυξήσεις των επιτοκίων δεν έχουν επιβαρυντικό αντίκτυπο σε όλους: τα νοικοκυριά με αποταμιεύσεις, ειδικά οι πιο ηλικιωμένοι, θα επωφεληθούν αντίθετα από μια «τεράστια έκρηξη αποταμιεύσεων» λόγω των πιο ελκυστικών αποδοχών, σύμφωνα με τη μελέτη.

Σε ξεχωριστή δημοσίευση σήμερα, τα Βρετανικό Εμπορικό Επιμελητήριο ανέφερε ότι η βρετανική οικονομία παραμένει σε τροχιά αποφυγής ύφεσης, αλλά πρόσθεσε ότι αυτό θα έχει μικρή διαφορά για τους περισσότερους Βρετανούς.

«Με την ανάπτυξη που αναμένεται να βρίσκεται πολύ κοντά στο μηδέν για τρία χρόνια», το οικονομικό πλαίσιο στο Ηνωμένο Βασίλειο «θα εξακολουθεί να μοιάζει με (κατάσταση ύφεσης) για τους περισσότερους ιδιώτες και τις επιχειρήσεις», τόνισε η Βίκι Πράις, οικονομική σύμβουλος του Επιμελητηρίου.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button