
Το Suzuki S-Cross έχει αποκτήσει πιο μοντέρνα και «αρρενωπή» εμφάνιση διατηρώντας όμως τον «παραδοσιακό» χαρακτήρα του (photo: DRIVE/Θ. Κουτσογιάννης).
Τετρακίνηση; Χειροκίνητο, μηχανικό κιβώτιο; Έτσι όπως εξελίσσονται τα crossover SUV της εποχής μας, τα στοιχεία αυτά έχουν αρχίσει να μας φαίνονται ασυνήθιστα. Σε λίγο θα φτάσουν να μας ξενίζουν και οι θερμικοί κινητήρες…
Το Suzuki S–Cross έχει όλα τα παραπάνω χαρακτηριστικά. Και επιπλέον έχει συμβατικό πίνακα οργάνων, οθόνη infotainment «μόνο» 9”, παραδοσιακό χειρόφρενο και φυσικούς διακόπτες για πολλές λειτουργίες. Θα το λέγαμε αναχρονιστικό; Κάθε άλλο. Σε σχέση με πολλά αντίστοιχα μοντέλα της αγοράς, είναι “a breath of fresh air”, όπως λένε οι Άγγλοι.
Ολίγη Ιστορία
Πρόγονος του S–Cross ήταν το Suzuki SX4 του 2006, ένα μικρό crossover εξελιγμένο σε συνεργασία με τη Fiat το οποίο πουλιόταν στην ευρωπαϊκή αγορά και ως Fiat Sedici. To 2013, το SX4 έδωσε τη θέση του στο SX4 S-Cross, ένα λίγο μεγαλύτερο crossover SUV εξελιγμένο μόνο από τη Suzuki.
Ήταν ένα καλό και πρακτικό αυτοκίνητο, αλλά λίγο απρόσωπο. Του έλειπε ο “SUV” χαρακτήρας – πράγμα ασύμβατο με την εικόνα της Suzuki που είναι γνωστή για τα 4×4 μοντέλα της. Η καγκελωτή μάσκα α-λα Toyota Land Cruiser, στο facelift, φαινόταν ότι προστέθηκε εκ των υστέρων.
Έτσι, στην ανανέωση του μοντέλου το 2021, η Suzuki κράτησε τη βασική δομή και τα μηχανικά μέρη και ξανασχεδίασε το αμάξωμα δίνοντάς του την πιο “macho” προσωπικότητα που χρειαζόταν. Παράλληλα, για να αποσυνδέσει το νέο μοντέλο από τους πιο “soft” προγόνους του, αφαίρεσε από την ονομασία του το “SX4” κι έμεινε μόνο το “S-Cross”.

Πιο «όρθιο» εμπρός μέρος, ψηλότερο καπό και τετραγωνισμένοι θόλοι τροχών με μαύρα, πλαστικά «φρύδια» για off-road αέρα (photo: DRIVE/Θ. Κουτσογιάννης).
Ένεση τεστοστερόνης
Πιο «όρθιο» εμπρός μέρος, με ψηλότερο καπό και μεγαλύτερη, πιο τονισμένη μάσκα. Αυτή είναι η συνταγή της μόδας στα σύγχρονα SUV που τους δίνει έντονη παρουσία. Και η Suzuki έχει εκτελέσει τη συνταγή με επιτυχία.
Η μεγάλη, τραπεζοειδής μάσκα με την κυψελωτή δομή και το χρωμιωμένο “S” δένει αρμονικά με τα λεπτά φωτιστικά σώματα LED που δίνουν ένα μοντέρνο αέρα. Στα πλάγια, οι τετραγωνισμένοι θόλοι των τροχών, με τα μαύρα πλαστικά «φρύδια», προσθέτουν την απαραίτητη “off-road” νότα.
Να σημειώσουμε εδώ ότι η Suzuki δεν ακολούθησε τη μόδα των μεγάλων σε διάμετρο τροχών με τα χαμηλοπρόφιλα λάστιχα – που δεν ταιριάζουν σε SUV που θα πατήσει χώμα. Ούτε έκανε τα πλαϊνά παράθυρα στενά σαν πολεμίστρες για χάρη του design. Ευθυγραμμίστηκε όμως με την τάση που θέλει τα πίσω φώτα να συνδέονται με φωτεινή μπάρα που κάνει το αυτοκίνητο να δείχνει φαρδύτερο.
Τελικά, το S–Cross έχει τη δική του προσωπικότητα και με εξέπληξε το πόσοι ενδιαφέρθηκαν να ρωτήσουν γι αυτό και εκφράστηκαν θετικά για την εμφάνισή του.
Mild –αλλά όχι άγευστο– hybrid
Κάτω από το καινούργιο αμάξωμα του S-Cross, νέο είναι το υβριδικό σύστημα “Strong Hybrid” με τον ατμοσφαιρικό κινητήρα 1.5 Dualjet και το ηλεκτρομοτέρ 33 ίππων ενσωματωμένο στο κιβώτιο ταχυτήτων.
Το αυτοκίνητο της δοκιμής μας όμως είχε το γνωστό, πιο «ελαφρύ» υβριδικό σύστημα SHVS με τον ξεχωριστό, μικρό ηλεκτροκινητήρα/γεννήτρια (ISG) των 48V. Αυτός συνδέεται με τον βενζινοκινητήρα τούρμπο 1.4 Boosterjet μέσω ελαστικού ιμάντα, βοηθώντας τον στις χαμηλές στροφές με τους 13,6 ίππους και τα 53 Nm της ροπής του.
Το μικρό ηλεκτρομοτέρ ISG τροφοδοτείται από μια μπαταρία λιθίου των 0,38 kWh, την οποία φορτίζει λειτουργώντας ως γεννήτρια, όταν το αυτοκίνητο επιβραδύνει. Χάρη σ’ αυτή την ανάκτηση της «τζάμπα» ενέργειας που θα πήγαινε χαμένη στα φρένα εξοικονομείται βενζίνη.

Ελαφρώς ξεπερασμένη σχεδίαση και σκληρά πλαστικά, αλλά στιβαρή κατασκευή και άψογη εργονομία (photo: DRIVE/Θ. Κουτσογιάννης).
Τους 129 ίππους και τα 235 Nm ροπής του mild hybrid κινητήριου συστήματος διαχειρίζεται το γνωστό, δοκιμασμένο σύστημα τετρακίνησης AllGrip της Suzuki. Αυτό, υπό κανονικές συνθήκες, μεταδίδει την κίνηση στους εμπρός τροχούς. Όταν όμως αυτοί αρχίσουν να σπινάρουν στέλνει ένα ποσοστό της ροπής στους πίσω τροχούς ώστε να αποκατασταθεί η πρόσφυση και το αυτοκίνητο να συνεχίσει να κινείται χωρίς πρόβλημα.
Πέρα από το default πρόγραμμα λειτουργίας Auto, το AllGrip έχει επίσης προγράμματα Sport και Snow όπου στέλνεται στους πίσω τροχούς περισσότερη ροπή ανάλογα με τις συνθήκες. Υπάρχει, τέλος, και θέση Lock, όπου κλειδώνει ο κεντρικός πολύδισκος συμπλέκτης και η ροπή μοιράζεται 50:50 ώστε το αυτοκίνητο να μην κολλάει σε παχιά λάσπη ή χιόνι.
Το είναι και το φαίνεσθαι
Σε αντίθεση με κάποια SUV, που σε ξενίζουν με το σούπερ μοντέρνο και minimal εσωτερικό τους, εδώ ανοίγεις την πόρτα και μπαίνεις σε ένα απόλυτα οικείο περιβάλλον. Όλα τα χειριστήρια βρίσκονται εκεί που τα περιμένεις και υπάρχουν φυσικοί διακόπτες ώστε να μη χρειάζεται να σκρολάρεις μενού στην οθόνη για βασικές λειτουργίες (όπως π.χ. η ρύθμιση του κλιματισμού).
Ο πίνακας οργάνων είναι αναλογικός και ιδιαίτερα ευανάγνωστος με μια μικρή οθόνη στο κέντρο για τον υπολογιστή ταξιδιού. Το σύστημα infotainment έχει οθόνη αφής 9” και είναι απλό και λογικό στη λειτουργία του. Δεν είναι πολύ γρήγορο σε απόκριση, όμως έχει καλά γραφικά, ένα σύστημα πλοήγησης που λειτουργεί όπως πρέπει και ασύρματο Apple CarPlay και Android Auto.
Ενώ το εσωτερικό του S–Cross ικανοποιεί απόλυτα από άποψη εργονομίας, δεν θα λέγαμε το ίδιο για τη σχεδίαση, την απτή ποιότητα των υλικών και την αίσθηση που αποπνέει. Είναι συντηρητικό, στα παλιά «γιαπωνέζικα» πρότυπα, με σκούρα χρώματα και σκληρά πλαστικά που δείχνουν μάλλον «φτηνά» στο μάτι. Η συναρμολόγηση πάντως είναι προσεγμένη και στιβαρή.
Η Suzuki φαίνεται να έχει κάνει οικονομία στα υλικά προς όφελος του εξοπλισμού που είναι πραγματικά πλήρης. Στα συστήματα ασφάλειας και υποβοήθησης του οδηγού περιλαμβάνεται προσαρμοζόμενο cruise control, έλεγχος τυφλού σημείου και πίσω εγκάρσιας κυκλοφορίας, διατήρηση λωρίδας, παρατήρηση κόπωσης οδηγού και ειδοποίηση υπέρβασης ορίου ταχύτητας.
Πλούσιος είναι και ο εξοπλισμός άνεσης, με την κορυφαία έκδοση GLX να έχει στάνταρ, μεταξύ άλλων, προβολείς LED, φώτα ομίχλης, θερμαινόμενα καθίσματα, σύστημα πλοήγησης, κάμερα 360 μοιρών, δέρμα στις επενδύσεις, ενώ το αυτοκίνητο της δοκιμής είχε και την ηλεκτρική, πανοραμική ηλιοροφή.

Άφθονος χώρος μπροστά και αρκετές θέσεις για μικροπράγματα. Άνετοι χώροι πίσω για δύο ενηλίκους. Ένας τρίτος ίσως ενοχληθεί από το εξογκωμένο «τούνελ» του δαπέδου (photos: DRIVE/Θ. Κουτσογιάννης).
Μας χωράει;
Με μήκος 4,3m, το S–Cross είναι από τα μικρότερα SUV της κατηγορίας του. Αυτό όμως δεν αντανακλάται στους χώρους. Μπροστά θα βολευτεί άνετα ένας ψηλός οδηγός χωρίς ο επιβάτης πίσω του να κάνει παραχωρήσεις.
Το πλάτος πίσω επαρκεί για να καθίσουν έως και τρία άτομα, τουλάχιστον για περιορισμένες διαδρομές, αν και ο μεσαίος θα ενοχληθεί από το εξογκωμένο «τούνελ» του δαπέδου. Πρόβλημα διαθέσιμου ύψους θα υπάρξει για έναν ψηλό επιβάτη μόνον όταν το αυτοκίνητο έχει την έξτρα ηλιοροφή. Η πλάτη του καθίσματος είναι ανακλινόμενη σε δύο θέσεις για μεγαλύτερη άνεση.
Αποθηκευτικοί χώροι για μικροπράγματα υπάρχουν αρκετοί στην καμπίνα. Επαρκής κρίνεται και ο χώρος 430 λίτρων για τις αποσκευές που έχει επιπλέον φαρδύ άνοιγμα και πρακτικό σχήμα. Έχει και πάτωμα δύο θέσεων, ώστε να μπορείς να κρύψεις αντικείμενα αξίας, να διευκολύνεται η φόρτωση βαριών αντικειμένων και να μη δημιουργείται σκαλοπάτι στο δάπεδο όταν διπλώσεις τις πλάτες του πίσω καθίσματος.

Ο mild hybrid 4κύλινδρος turbo 1.4 είναι ψυχωμένος από χαμηλά, πολιτισμένος και πολύ οικονομικός σε κατανάλωση. Αρκετά μεγάλο πορτμπαγκάζ 430 λίτρων με φαρδύ άνοιγμα, πρακτικό σχήμα και πάτωμα δύο θέσεων (photos: DRIVE/Θ. Κουτσογιάννης).
Ας πάρουμε τους δρόμους
Το κάθισμα του οδηγού έχει ένα μεγάλο εύρος ρυθμίσεων ώστε να μπορούν όλοι να φέρουν τη θέση οδήγησης στα μέτρα τους. Δεν κάθεσαι τόσο ψηλά όσο σε άλλα SUV, αλλά τα μεγάλα παράθυρα και οι σχετικά λεπτές κολόνες δίνουν άπλετη ορατότητα γύρω-γύρω (με τα μέτρα της εποχής, πάντα).
Βάζεις μπροστά με κουμπί “Start” –μια παραχώρηση στη μόδα– αλλά πατάς παραδοσιακά τον συμπλέκτη και βάζεις πρώτη με τον λεβιέ για να ξεκινήσεις, εύκολα και ομαλά. Αμέσως σου κάνει εντύπωση το πόσο άκοπα επιταχύνει το S-Cross, με οποιαδήποτε σχέση, ακόμα κι από τις 1.000 στροφές.
Η ηλεκτρική υποβοήθηση είναι αισθητή και λειτουργεί τέλεια, απαλείφοντας το turbo lag, ώστε ο 1.4 Boosterjet να έχει άμεση και ομαλή απόκριση, με γραμμική αύξηση της δύναμης όσο ανεβαίνουν οι στροφές. Ψυχωμένος και πολιτισμένος, ο κινητήρας κάνει την καθημερινή οδήγηση ένα ευχάριστο παιχνίδι.
Δεν τον ακούς και τον ξεχνάς, με αποτέλεσμα να κινείσαι συχνά με «μία σχέση κάτω» χωρίς να το θέλεις. Αν πατήσεις βέβαια το γκάζι και ανέβουν ψηλά οι στροφές ανεβαίνει αισθητά και το επίπεδο θορύβου. Όμως ο ήχος δεν έχει δυσάρεστη χροιά. Θα τον λέγαμε μάλλον «σπορτίφ». Ας μην ξεχνάμε ότι τον ίδιο κινητήρα έχει και το Suzuki Swift Sport.
Μην περιμένετε βέβαια ανάλογες επιδόσεις με του Swift Sport, αφού το S-Cross ζυγίζει 300+ κιλά παραπάνω. Η Suzuki ανακοινώνει 10,2” στο 0-100 και 195 km/h τελική για το τετρακίνητο S-Cross, αν και υποκειμενικά δείχνει ταχύτερο – πράγμα που επιβεβαιώνουν και οι μετρήσεις πολλών Μέσων.
Ο επιλογέας του κιβωτίου 6 σχέσεων μπορεί να μην έχει πάντα μαλακό κούμπωμα και μεγάλη σαφήνεια στις εγκάρσιες διαδρομές του, όμως όταν τον μάθεις είναι εύχρηστος και διασκεδαστικός, καθώς κάνει την οδήγηση πολύ πιο συμμετοχική απ’ ό,τι τα αυτόματα κιβώτια στα περισσότερα SUV.

Αναλογικά όργανα με μικρή ψηφιακή οθόνη στη μέση. Μηχανικό 6άρι και τετρακίνηση με τέσσερα προγράμματα. Εύκολη απενεργοποίηση ηλεκτρονικών συστημάτων. Το εμπρός μέρος θυμίζει… Jaguar E-Pace. Τροχοί λογικών διαστάσεων (17”) με 55άρι προφίλ ελαστικών. Εύχρηστη οθόνη πολυμέσων 9” με την κάμερα του Driver Monitoring System από πάνω (photos: DRIVE/Θ. Κουτσογιάννης).
Στροφές, ταξίδια, χώματα
Μιλώντας για συμμετοχική οδήγηση μη νομίσετε βέβαια πως το S-Cross έχει κάποιον σπορ χαρακτήρα, όπως π.χ. το Ford Puma. Έχει πιο ελαφριά αίσθηση από άλλα SUV κατηγορίας (λογικό, αφού δεν ξεπερνά τα 1.285 kg) αλλά μέχρι εκεί.
Το τιμόνι του, αν και ακριβές, είναι πολύ ελαφρύ και δεν σου μεταδίδει πολλή πληροφορία, ενώ η σχετικά μαλακή ανάρτηση με τις μεγάλες διαδρομές επιτρέπει στο αμάξωμα να γέρνει αισθητά στις στροφές. Πάντως, το αυτοκίνητο δεν είναι αδρανές στις αλλαγές κατεύθυνσης και ενώ το όριο πρόσφυσης δεν είναι πολύ ψηλά, η υποστροφή έρχεται προοδευτικά και προβλέψιμα.
Τα φρένα δεν τα προσέχεις, πράγμα που σημαίνει ότι κάνουν επαρκώς τη δουλειά τους. Και ο κινητήρας συμμετέχει κι αυτός στη γενική αίσθηση ασφάλειας, καθώς τα 235 Nm της ροπής του δίνουν γρήγορα προσπεράσματα.
Η μαλακή ανάρτηση, σε συνδυασμό με τους όχι μεγάλους τροχούς και τα ψηλοπρόφιλα λάστιχα, προσφέρουν άνεση απορροφώντας ικανοποιητικά τις ανωμαλίες του δρόμου. Στην πόλη, δεν χρειάζεται να αποφεύγεις συνεχώς τα φρεάτια, τις λακκούβες και τα μπαλώματα της ασφάλτου, όπως κάνεις με πολλά σύγχρονα αυτοκίνητα.
Από την άλλη, η απόσβεση των αμορτισέρ δεν είναι χαλαρή, ελέγχοντας σωστά το αμάξωμα και μην αφήνοντάς το να «πλέει». Το S-Cross ταξιδεύει άνετα και σταθερά στον αυτοκινητόδρομο, αν και όσο αυξάνεται η ταχύτητα γίνεται πιο αισθητός ο θόρυβος από τον άνεμο και τον δρόμο.
Τέλος, αντίθετα από τα περισσότερα σημερινά crossover SUV, το S-Cross AWD έχει και πραγματικές δυνατότητες κίνησης εκτός ασφάλτου. Με απόσταση από το έδαφος 17,5cm, καλό σύστημα τετρακίνησης και την ηλεκτρική υποβοήθηση του κινητήρα στις πολύ χαμηλές ταχύτητες, μπορεί να αντιμετωπίσει δύσβατους χωματόδρομους. Μόνο που χρειάζεται προσοχή στον εμπρός πρόβολο – κι ένα σετ κατάλληλα λάστιχα (με την αντίστοιχη ρεζέρβα) για να έχεις το κεφάλι σου πιο ήσυχο.

Τα «διαφανή» πίσω φώτα ενώνονται με φωτεινή μπάρα που τονίζει το πλάτος του αυτοκινήτου. Η fake «ποδιά» είναι για το θεαθήναι (photo: DRIVE/Θ. Κουτσογιάννης).
Ας μιλήσουμε και για λεφτά
Πρώτα απ’ όλα, το κόστος κίνησης. Για οικογενειακό crossover SUV –και μάλιστα όχι ντίζελ ούτε strong hybrid– το S-Cross είναι πολύ οικονομικό. Η μέση κατανάλωση του τετρακίνητου μοντέλου για ολόκληρη τη δοκιμή μας ήταν 7,1 lt/100km – και με λίγη προσοχή μπορεί να πέσει ακόμα πιο κάτω.
Όσο για το κόστος κτήσης, οι τιμές για τη δικίνητη έκδοση 2WD ξεκινούν από τα €22.680, με καλό εξοπλισμό. Μιλάμε δηλαδή σχεδόν για επίπεδο κινέζικων ηλεκτρικών, με την επιδότηση.
Το τετρακίνητο S–Cross 1.4 Boosterjet AWD είναι αναμενόμενα πιο ακριβό, ξεκινώντας από τα €27.680, αλλά με ακόμα καλύτερο εξοπλισμό. Κι ο ανταγωνισμός του στην αγορά, εκτός από πολύ ολιγάριθμος, είναι και σημαντικά ακριβότερος.
Αν, λοιπόν, δεν σας ενδιαφέρει η φαντεζί τεχνολογία, το «προχώ» ντιζάιν και η αίσθηση πολυτέλειας, αλλά κοιτάτε την ουσία, τότε δεν γίνεται να παραβλέψετε το Suzuki S-Cross.
Δείτε περισσότερα για το Suzuki S–Cross, εδώ.
Τα βασικά
Μοντέλο: Suzuki S-Cross 1.4 Hybrid 48V AWD
Κινητήρας: 4κύλινδρος turbo 1.373 κ.ε. + σύστημα iBSG 48V
Ισχύς: 129 ΗΡ @ 5.500 rpm
Ροπή: 235 Νm @ 2.000–3.000 rpm
Μετάδοση/Κιβώτιο: 4WD/Μηχανικό, 6 σχέσεων
Κατανάλωση: 7,1 lt/100km (πραγματική)
Επιτάχυνση 0-100 km/h: 10,2”
Τελική ταχύτητα: 195 km/h
Τιμή: από €27.680
Διαβάστε ακόμα: Οδηγήσαμε το Skoda Kodiaq 1.5 TSΙ m-HEV. Ο ορισμός του οικογενειακού αυτοκινήτου.