Οικονομία

ΟΔΔΗΧ: Έρχονται νέες δημοπρασίες εντόκων γραμματίων

Ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) προχωρά -εντός του πρώτου εξαμήνου τρέχοντος έτους- σε οκτώ δημοπρασίες εντόκων γραμματίων, οι οποίες θα είναι ανοικτές για το ευρύ κοινό, σύμφωνα με το ΕΡΤnews.

Ο κύκλος των εκδόσεων από τον ΟΔΔΗΧ, στις οποίες μπορούν να συμμετάσχουν και φυσικά πρόσωπα ξεκινάει την επόμενη Τετάρτη 24 Ιανουαρίου με έντοκα γραμμάτια εξάμηνης διάρκειας. Οι υπόλοιπες εκδόσεις θα διενεργηθούν στις: 21 Φεβρουαρίου, 6 Μαρτίου, 23 Μαρτίου, 24 Απριλίου, 29 Μάϊου, 5 Ιουνίου και 26 Ιουνίου.

Τα «λαϊκά έντοκα» επανήλθαν στο τέλος του περασμένου καλοκαιριού, δίνοντας την ευκαιρία στους μικροκαταθέτες να συμμετέχουν στις τακτικές δημοπρασίες εντόκων γραμματίων που διενεργεί το Δημόσιο για ποσά έως 15.000 ευρώ ανά φυσικό πρόσωπο, εξασφαλίζοντας υψηλές πραγματικές αποδόσεις με σχεδόν μηδενικό κίνδυνο.

Στις δημοπρασίες εντόκων γραμματίων που διενήργησε ο ΟΔΔΗΧ το 2023 οι αποδόσεις κινήθηκαν μεταξύ 3,8% – 3,9% (υπερδιπλάσιες από εκείνες που προσφέρουν οι τράπεζες) ενώ ενδιαφέρον για την απόκτηση «λαϊκών» εντόκων εκδήλωσαν 10.000 – 12.000 φυσικά πρόσωπα αγοράζοντας τίτλους αξίας 350 εκατ. ευρώ με τις εκτιμήσεις για το 2024 να ανεβάζουν το ποσό της ζήτησης στο 1 δισ. ευρώ.

Οι αποδόσεις γενικότερα των κρατικών τίτλων είναι «καθαρές» μετά την κατάργηση του αυτοτελούς φορολογικού συντελεστή 15%, ενισχύοντας το κίνητρο για την τοποθέτηση κεφαλαίων από τους αποταμιευτές. 

Πηγή: ΕΡΤnews

To άρθρο ΟΔΔΗΧ: Έρχονται νέες δημοπρασίες εντόκων γραμματίων δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button