Τεχνολογία

Νηοπομπή 1.000 μικρών σκαφών ξεκινά από την Τουρκία για τη Γάζα για να σπάσει τον αποκλεισμό των Ισραηλινών

Περίπου χίλια σκάφη πρόκειται να συγκεντρωθούν στο Bodrum, νοτιοδυτικά της Τουρκίας, αύριο Τετάρτη (22/11), με σκοπό να κατευθυνθούν προς τη Γάζα και να παραδώσουν ανθρωπιστική βοήθεια, αλλά πριν από αυτό, σκοπεύουν να αποκλείσουν το λιμάνι της νότιας ισραηλινής πόλης Ασντότ, σύμφωνα με έναν από τους διοργανωτές της κίνησης διαμαρτυρίας.

Υπενθυμίζεται ότι οι ισραηλινές αρχές έχουν επιβάλλει ναυτικό αποκλεισμό της Γάζας, ενώ μαίνονται στη Λωρίδα οι στρατιωτικές συγκρούσεις με τη Χαμάς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε συνέντευξή του στον τουρκικό ειδησεογραφικό ιστότοπο Haber7, ο ακτιβιστής, Volkan Okçu, ανέφερε ότι τα σκάφη θα μεταφέρουν 4.500 άτομα από 40 χώρες, «συμπεριλαμβανομένων αντισιωνιστών Εβραίων». «Στόχος μας είναι να απενεργοποιήσουμε τη γραμμή θαλάσσιου εφοδιασμού προς το Ισραήλ για μια εβδομάδα και 10 ημέρες» είπε ο ίδιος.

Ανάμεσα στα 1.000 πλοία θα είναι 313 σκάφη γεμάτα με ρωσικές προμήθειες και 104 με ισπανικές προμήθειες, είπε. Μόνο 12 τουρκικά σκάφη θα ενταχθούν στη νηοπομπή, είπε στο Haber7, ενώ όπως είναι σχεδιασμένο, θα κάνει στάση στην Πάφο της Κύπρου. Ο Okçu ανέφερε στο Haber7 ότι η νηοπομπή έχει προγραμματιστεί να αναχωρήσει από τις τουρκικές ακτές την Πέμπτη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κύριος στόχος της επιχείρησης θα ήταν να προκληθεί μια αναταραχή στα διεθνή ύδατα στα ανοικτά των ισραηλινών ακτών προκειμένου να διακοπεί η παροχή αγαθών στο Ισραήλ για μια εβδομάδα ή ακόμη και 10 ημέρες.

Ο Okçu διευκρίνισε ότι όσοι συμμετέχουν στην κίνηση αυτή θα «ακολουθήσουν αυστηρά τους διεθνείς κανόνες» και δεν θα έχουν κανένα όπλο, «ούτε καν σουγιά», ώστε να μην δώσουν στο Ισραήλ καμία «δικαιολογία» να παρέμβει.

«Τη στιγμή που θα μπούμε στα χωρικά ύδατα της Γάζας, [οι ισραηλινές δυνάμεις] μπορούν μόνο να μας ψάξουν», είπε ο ακτιβιστής, «ή να μας ρυμουλκήσουν στα λιμάνια τους και να επιβάλουν πρόστιμα», αλλά δεν θα τους επιτραπεί από το διεθνές δίκαιο να κάνουν έφοδο στη νηοπομπή σε διεθνείς ύδατα, με τον τρόπο με τον οποίο επιτέθηκαν στο Mavi Marmara το 2010. «[Το Ισραήλ] θα πλήρωνε βαρύ τίμημα για την απόπειρα οποιασδήποτε τρελής ενέργειας εναντίον ενός τόσο μεγάλου διεθνούς ειρηνευτικού στόλου».

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button