Πολιτική

Νέα Συμφωνία Συμβουλίου-Ευρωκοινοβουλίου με μέτρα για την καταπολέμηση του ξεπλύματος χρήματος

Ανταπόκριση από Στρασβούργο – Νίκος Ρούσσης 

Σήμερα Πέμπτη (18/1), οι ευρωβουλευτές ολοκλήρωσαν μια συμφωνία με το Συμβούλιο, σχετικά με νέα μέτρα για την ενίσχυση μιας εργαλειοθήκης της ΕΕ για την καταπολέμηση του ξεπλύματος χρήματος, της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας και της φοροδιαφυγής .

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι διαπραγματευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου κατέληξαν σε προσωρινή συμφωνία, σχετικά με την έκτη οδηγία για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες (AML) και τον κανονισμό της ΕΕ για το «ενιαίο εγχειρίδιο κανόνων».

Οι συμφωνημένες διατάξεις, μέρος της δέσμης για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και την καταπολέμηση της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας (AML/CFT), θα πρέπει να εφαρμοστούν από τις τράπεζες και άλλες υπόχρεες οντότητες για την προστασία της εσωτερικής αγοράς της ΕΕ από το ξέπλυμα χρήματος και τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας.

Τα νέα νομοσχέδια παρέχουν πρόσβαση σε πληροφορίες δικαιούχου ιδιοκτησίας και δίνουν περισσότερες εξουσίες στις Μονάδες Χρηματοοικονομικών Πληροφοριών (FIU) να αναλύουν και να εντοπίζουν υποθέσεις νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και χρηματοδότησης της τρομοκρατίας, καθώς και να αναστέλλουν ύποπτες συναλλαγές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, οι ευρωβουλευτές εξασφάλισαν ότι από το 2029 οι επαγγελματικοί ποδοσφαιρικοί σύλλογοι θα είναι υποχρεωμένοι να επαληθεύουν την ταυτότητα των πελατών τους, να παρακολουθούν τις συναλλαγές και να αναφέρουν κάθε ύποπτη συναλλαγή στις ΜΧΠ.

Πέτυχαν επίσης αυξημένη επαγρύπνηση όσον αφορά τα εξαιρετικά πλούσια άτομα.

Η συμφωνία περιλαμβάνει ένα όριο σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση για μεγάλες πληρωμές σε μετρητά ύψους 10.000 ευρώ και μέτρα για τη διασφάλιση της συμμόρφωσης με στοχευμένες οικονομικές κυρώσεις και την αποφυγή καταστρατήγησης των κυρώσεων.

Η συμφωνία πρέπει να εγκριθεί επίσημα από το Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο προτού τεθεί σε ισχύ.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button