Οικονομία

Ποια μεγάλη μονάδα αποβλήτων ύψους 241,8 εκατ. στην Κεντρική Μακεδονία είναι στα «σκαριά» – Τα οφέλη για την περιοχή

Ανάμεσα σε δύο σχήματα θα προκύψει, και εφόσον δεν υπάρξουν προσφυγές και ανατροπές, ο νικητής μεγάλου δημόσιου διαγωνισμού για την κατασκευή μονάδας αποβλήτων στην Κεντρική Μακεδονία.

Ειδικότερα, οι κοινοπραξίες «ΤΕΡΝΑ – ΗΛΙΟΧΩΡΑ» και «ΗΛΕΚΤΩΡ – ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ» προχωρούν στην τελική φάση του διαγωνισμού για την «Κατασκευή Μονάδας Επεξεργασίας υπολειμματικών σύμμεικτων Αστικών Στερεών Αποβλήτων (ΑΣΑ) και προδιαλεγμένων οργανικών αποβλήτων (ΜΕΑ) Ανατολικού Τομέα Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας» προϋπολογισμού 241.881.159,72 ευρώ (συμπεριλαμβανομένων των δικαιωμάτων προαίρεσης και του ΦΠΑ), με την κοινοπραξία «Intrakat – Watt» να αποκλείεται από τη συνέχεια.

Ο τοπικός Περιφερειακός Συνδέσμος Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (Φο.Δ.Σ.Α.) Κεντρικής Μακεδονίας, μετά την ολοκλήρωση του ελέγχου των τεχνικών προσφορών – μελετών των διαγωνιζομένων, επικύρωσε την πρόκριση των «ΤΕΡΝΑ – ΗΛΙΟΧΩΡΑ» (όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ) και «ΗΛΕΚΤΩΡ – ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ» (η θυγατρική της ΕΛΛΑΚΤΩΡ στον τομέα περιβάλλοντος και η εξειδικευμένη στον χώρο, Μεσόγειος), αφήνοντας εκτός το σχήμα υπό την Intrakat, ο τεχνικός φάκελος της οποίας είχε ελλείψεις. Κατά συνέπεια, θα ανοίξουν οι οικονομικές προσφορές μόνο των δύο σχημάτων που προχωρούν.

Η Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) Ανατολικού Τομέα Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας προορίζονταν να κατασκευαστεί στη θέση «Άγιος Αντώνιος» εντός των διοικητικών ορίων της Δημοτικής Ενότητας Βασιλικών του Δήμου Θέρμης της Π.Ε. Θεσσαλονίκης. Βρίσκεται μεταξύ των οικισμών Κάτω Σχολαρίου και Αγίου Αντωνίου. Το έργο περιλαμβάνει την κατασκευή Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων Ανατολικού Τομέα Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, η οποία θα επεξεργάζεται 150 χιλιάδες τόνους απορριμμάτων. Σύμφωνα με πληροφορίες η μονάδα θα εξυπηρετεί τους δήμους, Καλαμαριάς, Πυλαίας-Χορτιάτη, Θερμαϊκού και Θέρμης καθώς και το Δημοτικό Διαμέρισμα Ε (Αναλήψεως) του δήμου Θεσσαλονίκης, αλλά και τους δήμους της Π.Ε. Χαλκιδικής και ειδικότερα τους Δήμους Νέας Προποντίδας, Αριστοτέλη, Κασσάνδρας, Σιθωνίας και Πολυγύρου.

Όπως ανέφερε παλιότερα ο τοπικός ΦοΔΣΑ, η κατασκευή και λειτουργία μίας σύγχρονης μονάδας επεξεργασίας αποβλήτων, όπως είναι αυτή του Ανατολικού Τομέα, θα έχει σημαντικά οφέλη για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και συγκεκριμένα:

  • Θα μειώσει δραστικά τον όγκο των προς διάθεση αποβλήτων.
  • Θα μειώσει δραστικά την επικινδυνότητα των προς διάθεση αποβλήτων.
  • Θα περιορίσει δραστικά την πιθανότητα ρύπανσης των υδροφόρων οριζόντων.
  • Θα ικανοποιήσει τις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής όσο και την κείμενη νομοθεσία, σύμφωνα με τις οποίες επιβάλλεται η λειτουργία Χώρων Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (Χ.Υ.Τ.Υ.) αντί για Χώρους Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (Χ.Υ.Τ.Α.), οι οποίοι χώροι για να λειτουργήσουν απαιτείται η προηγούμενη επεξεργασία των απορριμμάτων έτσι ώστε να ανακτηθούν από αυτά χρήσιμα υλικά και ενέργεια και να οδηγηθούν για τελική διάθεση μόνο τα υπολείμματα των διεργασιών.
  • Τέλος, θα εξαλείψει τις ανάγκες διαρκούς αναζήτησης νέων εκτάσεων για υγειονομική ταφή και τις συνδεόμενες με αυτό το θέμα κοινωνικές αντιδράσεις.

To άρθρο Ποια μεγάλη μονάδα αποβλήτων ύψους 241,8 εκατ. στην Κεντρική Μακεδονία είναι στα «σκαριά» – Τα οφέλη για την περιοχή δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button