ΓυναίκαΟμορφιά

Πεντανόστιμα ντολμαδάκια – Γόβα Στιλέτο

Υλικά:

350 γρ. Ρύζι

400 γρ. αμπελόφυλλα (περίπου 60-70 τεμ.)

2 κρεμμύδια, μεσαία, στον τρίφτη

2 ματσάκια φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα

1 φλιτζάνι ελαιόλαδο

1 ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο

1 ματσάκι άνηθο, ψιλοκομμένο

1/2 ματσάκι δυόσμο, ψιλοκομμένο

1 λεμόνι σε φέτες

χυμό από 1 λεμόνι

αλάτι

φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

Εκτέλεση:

Αρχικά προετοιμάζουμε τα αμπελόφυλλα. Στην περίπτωση που έχουμε φρέσκα αμπελόφυλλα τα ζεματίζουμε ένα-ένα για 2-3 λεπτά σε βραστό αλατισμένο νερό και έπειτα τα στραγγίζουμε σε ένα σουρωτήρι. Αν κάποια φύλλα έχουν χοντρά κοτσάνια, αφαιρούμε τα κοτσάνια με ένα κοφτερό μαχαίρι πολύ προσεκτικά. Στην περίπτωση που έχουμε αμπελόφυλλα από βάζο τότε απλά τα ξεπλένουμε και τα αφήνουμε να στραγγίξουν καλά.

Σε ένα μεγάλο μπολ προσθέτουμε το ρυζάκι, τα ψιλοκομμένα ξερά και φρέσκα κρεμμύδια, τα μυρωδικά, αλάτι, πιπέρι και 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο. Ανακατεύουμε πολύ καλά και αφήνουμε στην άκρη.

Στον πάτο μιας κατσαρόλας απλώνουμε 4-5 αμπελόφυλλα και λεπτές φέτες λεμονιού.

Σε μια καθαρή επιφάνεια τοποθετούμε ένα αμπελόφυλλο με τα νεύρα προς τα πάνω, βάζουμε στο κέντρο 1 κ.σ. γέμιση, διπλώνουμε τα πλαϊνά προς τα μέσα, και έπειτα τυλίγουμε προς τα πάνω το ντολμαδάκια. Τοποθετούμε στην κατσαρόλα και συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα. Μόλις τελειώσει η πρώτη σειρά, συνεχίζουμε με τα ντολμαδάκια σε δεύτερη.

Προσθέτουμε στην κατσαρόλα 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο, το χυμό του λεμονιού, και ένα πιάτο πάνω από τα ντολμαδάκια. Στη συνέχεια προσθέτουμε ζεστό νερό, περίπου 2 φλιτζάνια, μέχρι να σκεπαστούν καλά. Αφού πάρουν μια βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 20 λεπτά.

Αποσύρουμε από τη φωτιά και τα αφήνουμε στην άκρη χωρίς να αφαιρέσουμε το πιάτο για 15 λεπτά.

Σερβίρουμε με γιαούρτι και επιπλέον λεμόνι.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button