Υγεία

Μεγάλωσαν τρισδιάστατη μύτη στο χέρι της για… μεταμόσχευση

Χειρουργοί στη Γαλλία μεταμόσχευσαν με επιτυχία μια τρισδιάστατα εκτυπωμένη μύτη η οποία έχασε μέρος του προσώπου της από καρκίνο.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Οι γιατροί μεγάλωσαν για δύο μήνες το εμφύτευμα στο χέρι της ασθενούς, το οποίο κατασκεύασαν με τρισδιάστατα εκτυπωμένο βιοϋλικό και στη συνέχεια χρησιμοποίησαν ένα μόσχευμα δέρματος από τον κρόταφο της.

Μετά από δύο μήνες, οι χειρουργοί συνέδεσαν τα αιμοφόρα αγγεία του βραχίονα με τα αγγεία του προσώπου και μεταμόσχευσαν με επιτυχία τη μύτη, κατά τη διάρκεια μιας εξάωρης μικροχειρουργικής επέμβασης.

Τον Νοέμβριο του 2022, μετά από δέκα ημέρες στο νοσοκομείο και τρεις εβδομάδες αντιβίωσης, οι χειρουργοί του Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Καρκίνου της Τουλούζης στη Γαλλία ανακοίνωσαν ότι η ασθενής τους «τα πάει πολύ καλά».

«Όταν ξύπνησα την επόμενη μέρα, ήμουν συγκλονισμένη», δήλωσε ο ασθενής στη Le Monde.

«Είχα να βγω έξω δέκα χρόνια και με τον σύζυγό μου αποφασίσαμε να ξαναπάμε σύντομα σε ένα εστιατόριο», είπε.
Πηγή: CHU de Toulouse
Πηγή: CHU de Toulouse

Σύμφωνα με την Le Monde, η επικεφαλής χειρουργός, Ανιές Ντουπρέ-Μπορίς, εμπνεύστηκε την ιδέα να δοκιμάσει την εμφύτευση μιας τρισδιάστατα εκτυπωμένης μύτης μετά από μια συζήτηση που είχε κάνει με έναν διδακτορικό φοιτητή στο Βέλγιο πριν από αρκετά χρόνια.

Ο φοιτητής αυτός ήταν επιστήμονας βιοϋλικών, ο οποίος είχε προηγουμένως δοκιμάσει βιοσυνθετικά εμφυτεύματα σε ζυγωματικά, ενώ εργαζόταν σε μια εταιρεία τρισδιάστατης εκτύπωσης, που ονομάζεται Cerhum. Το 2021, η επιστήμονας και ο συνάδελφός της, Μπέντζαμιν Βάιρελ, συνεργάστηκαν με την Cerhum για να εκτυπώσουν ένα αντίγραφο μύτης χρησιμοποιώντας υδροξυαπατίτη, ένα φυσικό ορυκτό που βοηθά στη διαμόρφωση των δοντιών και των οστών. Το δέρμα και ο χόνδρος ελήφθησαν στη συνέχεια από το σώμα της ασθενούς και χρησιμοποιήθηκαν για να δώσουν τη λεπτομέρεια του ικριώματος.

Μετά από εννέα χρόνια και αρκετές αποτυχημένες ρινικές ανακατασκευές, η ασθενής απέκτησε και πάλι μύτη.

Οι χειρουργοί στη Γαλλία ελπίζουν τώρα να χρησιμοποιήσουν την επαναστατική τεχνική για να βελτιώσουν τη διαδικασία εμφύτευσης άλλων εμφυτευμάτων στο μέλλον.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button