Τεχνολογία

Συνολικά οκτώ τραυματίες εξαιτίας του σεισμού 6,3 βαθμών στη δυτική Ιαπωνία

Οκτώ άνθρωποι τραυματίστηκαν ελαφρά εξαιτίας του σεισμού 6,3 βαθμών χθες Τετάρτη σε στενό στη δυτική Ιαπωνία, που δεν προκάλεσε προειδοποίηση για τσουνάμι, σύμφωνα με τις αρχές και ιαπωνικά ΜΜΕ.

Ο αρχικός κάνει λόγο για τραυματισμούς που δεν ήταν ιδιαίτερα σοβαροί, κυρίως λόγω πτώσεων, και μικρές ζημιές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίστηκε κοντά στο λιμάνι Ουάτζιμα, στο στενό Μπούνγκο, που χωρίζει τις νήσους Κιούσου και Σίκοκου, και το εστιακό βάθος ήταν περίπου 25 χιλιόμετρα, σύμφωνα με το αμερικανικό ινστιτούτο γεωλογικών ερευνών USGS.

Η ιαπωνική μετεωρολογική και σεισμολογική υπηρεσία JMA έκανε λόγο για σεισμό 6,4 βαθμών και εστιακό βάθος 50 χιλιομέτρων.

«Σε τοποθεσίες όπου οι σεισμός έγινε πιο αισθητός, μην πλησιάζετε σε επικίνδυνες ζώνες. Δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος τσουνάμι», ανέφερε η JMA μέσω X, μετά την κύρια δόνηση, που καταγράφτηκε στις 23:14 (τοπική ώρα· 17:14 ώρα Ελλάδας).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ιαπωνική αρχή πυρηνικής ασφάλειας (NRA) ανέφερε από την πλευρά της ότι ο πυρηνικός ηλεκτροπαραγωγικός σταθμός Ικάτα, που βρίσκεται στην περιοχή, λειτουργεί κανονικά. «Δεν εντοπίστηκε καμιά ανωμαλία» στο εργοστάσιο, καθησύχασε.

Ιαπωνικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν σήμερα πως πάνω από δέκα σωλήνες του συστήματος ύδρευσης έσπασαν στην Ουάτζιμα, στον νομό Εχίμε. Δρόμοι αποκλείστηκαν εναντίον κατολίσθησης και πτώσεων βράχων.

Η Ιαπωνία, πάνω από το σημείο όπου τέμνονται τεκτονικές πλάκες, κατά μήκους του «δακτυλίου της φωτιάς» στον Ειρηνικό Ωκεανό, συγκαταλέγεται στα κράτη με την πιο έντονη σεισμική δραστηριότητα στην υφήλιο.

Κάπου 2.227 σεισμοί 1 έντασης βαθμού 1 ή υψηλότερης στην ιαπωνική κλίμακα σίντο καταγράφτηκαν στο αρχιπέλαγος το 2023, οι 19 εκ των οποίων είχαν μέγεθος 6 βαθμών ή μεγαλύτερο, σύμφωνα με την JMA.

Η μεγάλη πλειονότητα των σεισμών δεν γίνεται καν αισθητή, κι ακόμη και οι ισχυρότεροι γενικά δεν προκαλούν παρά λίγες ζημιές συγκριτικά, χάρη στην εφαρμογή πολύ αυστηρών αντισεισμικών κανονισμών στην ανέγερση κτιρίων.

Μολαταύτα, πολλά παλιά κτίρια, ειδικά στις επαρχίες, είναι ετοιμόρροπα και ευάλωτα σε ισχυρούς σεισμούς. Γεγονός που επαληθεύτηκε με τραγικό τρόπο όταν έγινε την Πρωτοχρονιά στη χερσόνησο Νότο (κεντρικά) ο σεισμός 7,5 βαθμών ο οποίος στοίχισε τη ζωή σε πάνω από 240 ανθρώπους και προκάλεσε μεγάλες υλικές ζημιές.

Την 3η Απριλίου η Ταϊβάν, νοτιοδυτικά της Ιαπωνίας, επλήγη από τον σφοδρότερο σεισμό των τελευταίων 25 ετών, με τον επίσημο απολογισμό να κάνει λόγο να 16 νεκρούς και πάνω από χίλιους τραυματίες.

Ο ισχυρότερος σεισμός που καταγράφτηκε ποτέ στην Ιαπωνία ήταν αυτός του Μαρτίου του 2011, μεγέθους 9 βαθμών, στα ανοικτά των βορειοανατολικών ακτών του αρχιπελάγους, που ακολουθήθηκε από καταστροφικό τσουνάμι, με τον απολογισμό να φθάνει τους 20.000 νεκρούς και αγνοούμενους. Το τσουνάμι προκάλεσε το πυρηνικό δυστύχημα στη Φουκουσίμα, το χειρότερο στην παγκόσμια ιστορία έπειτα από αυτό του Τσερνόμπιλ το 1986.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button