Υγεία-Διατροφή

Μαγιορκίνης: “Γιατί δεν μειώνονται εύκολα τα κρούσματα στην Αττική – Μακριά η Ελλάδα από την εκθετική αύξηση”

“Δύσκολο μήνα” χαρακτήρισε τον Οκτώβριο τόσο για την χώρα μας όσο και για την υπόλοιπη Ευρώπη, ο καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για τον κορονοϊό στο Υπουργείο Υγείας.

Το φαινόμενο της εκθετικής αύξησης παρατηρείται πλέον σε πολλές χώρες της Ευρώπης, ανέφερε ο καθηγητής κ. Μαγιορκίνης, ο οποίος όμως ήταν καθησυχαστικός για την Ελλάδα: “Είμαστε πολύ μακριά από την εκθετική αύξηση των κρουσμάτων”, είπε χαρακτηριστικά.

Το Rt βρίσκεται λίγο πάνω και λίγο κάτω από το 1, ανέφερε επίσης, τονίζοντας ότι στα αστικά κέντρα θα πρέπει να είμαστε υπομονετικοί για να δούμε μείωση της μεταδοτικότητας και των κρουσμάτων. Παράλληλα ανέλυσε το φαινόμενο της “ώσης” στην πανδημία και εξήγησε γιατί είναι πιο εύκολο να περιοριστούν οι μικρότεροι πληθυσμοί μιας περιοχής.

Καθώς η μείωση του ρυθμού μετάδοσης στην Αττική δεν έχει καταστεί εφικτή προς το παρόν, αλλά όπως ανέφερε αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας Γκίκας Μαγιορκίνης, «φαίνεται να έχει σταθεροποιητικές τάσεις», εξήγησε ότι ο έλεγχος μιας επιδημίας μέσα στο αστικό περιβάλλον είναι πιο δύσκολος από ό,τι μπορεί να είναι σε ένα χωριό.

«Η επιδημία εξαπλώνεται με ώσεις και η ταχύτητα ανταπόκρισης είναι αντιστρόφως ανάλογη του πληθυσμού», ανέφερε ο ίδιος, κάτι που έχει διαπιστωθεί και σε δύο πρόσφατες έρευνες οι οποίες δημοσιεύτηκαν σε επιστημονικά περιοδικά υψηλού κύρους, όπως είναι το Nature και το Plos one.

Αυτό σημαίνει, εξήγησε ο ίδιος, ότι σε ένα χωριό τα μέτρα είναι πιο αποδοτικά και τα αποτελέσματά τους είναι πιο γρήγορα, από ό,τι σε μία πόλη όταν κάνουμε παρεμβάσεις. «Οσο μεγαλύτερη είναι η μάζα, δηλαδή ο πληθυσμός, της επιδημίας, τόσο δυσκολότερο είναι να μειωθεί. Γι’ αυτό και χρειάζεται προσήλωση στα αστικά κέντρα», τόνισε.

Πηγή


Πηγή

Sponsor Links

HilTop
AdNow
loading...
Mgid
Show More

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close
Close