Τεχνολογία

«Φίλοι μ΄, καλώς ορίσατε!»: Mια μοναδική συναυλία – αφιέρωμα στον Χρόνη Αηδονίδη, στο Πολεμικό Μουσείο

Μια μοναδική βραδιά έζησαν όσοι βρέθηκαν την περασμένη Δευτέρα, στο αμφιθέατρο του Πολεμικού Μουσείου.

Η συναυλία «Φίλοι μ΄, καλώς ορίσατε!», ήταν ένα καλλιτεχνικό γεγονός υψηλής αισθητικής και ιδιαίτερης σημασίας για την παρακαταθήκη του Χρόνη Αηδονίδη στο θρακιώτικο και όχι μόνο παραδοσιακό τραγούδι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κοινό όλων των ηλικιών κατέκλυσε από νωρίς το Πολεμικό Μουσείο. Νέοι και νέες με παραδοσιακές φορεσιές – ευγενική προσφορά του Γιώργου Αρβανίτη και του συλλόγου «Θρακιώτες Αθηνών» – υποδέχονταν τον κόσμο.

Τι κι αν διαβαίνουν οι καιροί, τι κι αν περνούν οι χρόνοι; Τότε οι νεκροί πεθαίνουνε, όταν τους λησμονούμε.

Οι μαθητές του μεγάλου δασκάλου – σ΄αυτή την πρώτη τους εμφάνιση έξι μήνες μετά τον θάνατο του δασκάλου τους- ως νεοσύστατη Ορχήστρα «Χρόνης Αηδονίδης» – εμφανώς συγκινημένοι έπαιξαν ούτι , κανονάκι,βιολί, πολίτικη λύρα και πολίτικο λαούτο, γκάιντα, καβάλ, κλαρίνο και κρουστά καθηλώνοντας τους θεατές με τον άψογο συγχρονισμό και τον ρυθμό τους!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το πρώτο καλωσόρισμα έγινε με το καθιστικό της Θράκης«Φίλοι μ’ καλώς ορίσατε» από τον Βαγγέλη Δημούδη κι ένα βίντεο με τη μορφή του Αηδονίδη να μας θυμίζει πως είναι πάντα παρών με το σπουδαίο του έργο, μια γέφυρα ανάμεσα στις αλησμόνητες πατρίδες και τη γη της Θράκης που αγκάλιασε τους πρόσφυγες.

Ο εξαιρετικός Μάνος Κουτσαγγελίδης και η νεαρή ταλαντούχα ερμηνεύτρια Λευκοθέα Φιλιππίδη απέδωσαν με τρόπο μοναδικό πολλά παραδοσιακά τραγούδια που είχε πάντα στο ρεπερτόριό του ο Χρόνης Αηδονίδης!

Αποθεωτικές στιγμές για τη συναυλία η παρουσία του Γιώργου Νταλάρα και του Παντελή Θαλασσινού, δύο ερμηνευτές με τη δική τους ιστορία στη διατήρηση του παραδοσιακού τραγουδιού που τίμησαν τη μνήμη του Χρόνη Αηδονίδη με την εμφάνιση τους.

Η σχεδόν «κινηματογραφική» σκηνοθεσία του Νίκου Σούλη και η επιμέλεια των κειμένων (που συνόδευαν τα βίντεο) της Φεβρωνίας Ρεβίνθη ταξίδεψαν τους θεατές στη Θράκη, τους υδροβιότοπους του Έβρου, τους δρόμους της Αλεξανδρούπολης, στηδιαχρονικά γοητευτικήΞάνθη.

Στο κλείσιμο της βραδιάς η Μαρία Αηδονίδη, αδελφή του αείμνηστου Χρόνη, απευθυνόμενη στους θεατές είπε: «Ο Χρόνης απόψε είναι ανάμεσά μας» και το χειροκρότημα «τράνταξε» την αίθουσα.

Αξίζει να αναφερθεί η συμμετοχή της Χορωδίας Ενοριακής Νεανικής Εστίας Ιερού Ναού Αγίας Παρασκευής, υπό τη διεύθυνση του πρωτοψάλτη Χρήστου Σταύρου.

Η συναυλία πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και με την ευγενική χορηγία της εταιρείας φυσικού αερίου GASTRADE, του Πολεμικού Μουσείου και των εταιρειών ΕΒΡΙΤΙΚΑ ΚΕΛΛΑΡΙΑ ΑΕ, ΕΒΡΟΦΑΡΜΑ ΑΒΕΕ και του ΘΕΟΛΟΓΟΥ ΚΟΣΙΤΖΙΔΗ.

Την οργάνωση και εκτέλεση παραγωγής στη συναυλία είχε το Μελωδικό Καράβι.

Την Ορχήστρα Ελληνικής Μουσικής «Χρόνης Αηδονίδης» απαρτίζουν οι:
Βαγγέλης Δημούδης, ούτι-τραγούδι
Νίκος Φιλιππίδης, κλαρίνο
Πάνος Δημητρακόπουλος, κανονάκι
Κώστας Φιλιππίδης, λαούτο
Γιώργος Μαρινάκης, βιολί
Στρατής Ψαραδέλλης, πολίτικη λύρα – πολίτικο λαούτο
Κώστας Φόρτσας, γκάιντα – καβάλ
Κώστας Μερετάκης, κρουστά – τραγούδι

Καλλιτεχνική Επιμέλεια: Βαγγέλης Δημούδης, Πάνος Δημητρακόπουλος, Νίκος Φιλιππίδης

Το ταξίδι της Ορχήστρας Ελληνικής Μουσικής «Χρόνης Αηδονίδης» σε Ελλάδα και εξωτερικό, μόλις ξεκίνησε.

Φωτογραφίες: ©Χρήστος Κισατζεκιάν

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button