Τεχνολογία

Κορυφαίος γιατρός παραμένει απαλλαγμένος από καρκίνο του εγκεφάλου ένα χρόνο μετά από νέα θεραπεία

Επιμέλεια: Στέλιος Βασιλούδης

Ένα χρόνο αφότου υποβλήθηκε σε μια παγκόσμια πρώτη θεραπεία για γλοιοβλάστωμα εγκεφάλου, ο Αυστραλός γιατρός Richard Scolyer παραμένει απαλλαγμένος από καρκίνο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η πειραματική θεραπεία του Αυστραλού ογκολόγου που χαίρει μεγαλης εκτίμησης παγκοσμίως, βασίζεται στη δική του πρωτοποριακή έρευνα για το μελάνωμα.

Ο υποτύπος του γλοιοβλαστώματος του καθηγητή Scolyer είναι τόσο επιθετικός, που οι περισσότεροι ασθενείς επιβιώνουν λιγότερο από ένα χρόνο. Όμως την Τρίτη, ο 57χρονος επιστήμονας ανακοίνωσε ότι η τελευταία του μαγνητική τομογραφία δεν έδειξε υποτροπή του όγκου. «Για να είμαι ειλικρινής, ήμουν πιο νευρικός από ό,τι θα ήμουν για οποιαδήποτε προηγούμενη εξέταση», είπε στο BBC. «Είμαι απλά ενθουσιασμένος – δεν θα μπορούσα να είμαι πιο χαρούμενος».

Ο καθηγητής Scolyer είναι ένα από τα πιο σεβαστά ιατρικά μυαλά της χώρας και φέτος ανακηρύχθηκε Αυστραλός της Χρονιάς μαζί με τη συνάδελφο και φίλη του Georgina Long, σε αναγνώριση της δουλειάς τους που άλλαξε τη ζωή πασχόντων από μελάνωμα. Ως συνδιευθυντές του Ινστιτούτου Μελανώματος Αυστραλίας την τελευταία δεκαετία, η έρευνα του ζευγαριού στην ανοσοθεραπεία, η οποία χρησιμοποιεί το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματος για να επιτεθεί στα καρκινικά κύτταρα, βελτίωσε εξαιρετικα τα αποτελέσματα σε ασθενείς με προχωρημένο μελάνωμα παγκοσμίως. Οι μισοί πλέον ουσιαστικά θεραπεύονται, από λιγότερο από 10% που ηταν πριν εφαρμοστεί η νέα θεραπεία. Είναι αυτή η έρευνα που η  καθηγητρια Long, μαζί με μια ομάδα γιατρών, χρησιμοποιησε για να θεραπεύσει τον καθηγητή Scolyer – με την ελπίδα να βρει μια θεραπεία και για τον καρκίνο του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο μελάνωμα, η καθηγήτρια Long – η ίδια μια διάσημη ογκολόγος – και η ομάδα της ανακάλυψαν ότι η ανοσοθεραπεία λειτουργεί καλύτερα όταν χρησιμοποιείται συνδυασμός φαρμάκων και όταν αυτα χορηγούνται πριν από οποιαδήποτε επέμβαση για την αφαίρεση όγκου. Έτσι, ο καθηγητής Scolyer πέρυσι έγινε ο πρώτος ασθενής με καρκίνο του εγκεφάλου που έκανε ποτέ συνδυαστική, προεγχειρητική ανοσοθεραπεία. Είναι επίσης ο πρώτος στον οποίο χορηγήθηκε μετεγχειρητικά εμβόλιο εξατομικευμένο στα χαρακτηριστικά του όγκου του, το οποίο ενισχύει τις δυνάμεις ανίχνευσης καρκίνου των φαρμάκων.

Μετά από δύο σκληρούς μήνες θεραπείας στην αρχή του έτους – που αφιερώθηκε στην αντιμετώπιση επιληπτικών κρίσεων, ηπατικών προβλημάτων και πνευμονίας – ο καθηγητής Scolyer λέει ότι αισθάνεται πιο υγιής.

«Είμαι ό,τι καλύτερο έχω νιώσει τον τελευταίο καιρο», είπε, προσθέτοντας ότι επιστρέφει στην άσκηση κάθε μέρα – κάτι που για αυτόν συχνά σημαίνει ένα περιστασιακό τζόκινγκ 15 χιλιομέτρων.

«Σίγουρα δεν σημαίνει ότι ο καρκίνος του εγκεφάλου μου έχει θεραπευτεί, αλλά είναι απλώς ωραίο να γνωρίζω ότι δεν έχει επιστρέψει ακόμα, οπότε έχω ακόμα λίγο χρόνο για να απολαύσω τη ζωή μου με τη γυναίκα μου και το τρία υπέροχα παιδιά μας», συμπληρώνει…

Τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα έχουν δημιουργήσει τεράστιο ενθουσιασμό γιατί θεωρείται ότι  το δίδυμο μπορεί να βρίσκεται στα πρόθυρα μιας ανακάλυψης που θα μπορούσε μια μέρα να βοηθήσει τους περίπου 300.000 ανθρώπους που διαγιγνώσκονται με γλοιοβλάστωμα του εγκεφάλου παγκοσμίως κάθε χρόνο. Οι καθηγητες Scolyer και Long έχουν δηλώσει προηγουμένως ότι οι πιθανότητες πλήρους θεραπείας είναι «μικρές», αλλά ελπίζουν ότι η πειραματική θεραπεία θα παρατείνει τη ζωή του καθηγητή Scolyer και σύντομα θα μεταφραστεί σε κλινικές δοκιμές για ασθενείς με γλοιοβλάστωμα.

Αυτήν τη στιγμή έχουν υπό δημοσίευση μια επιστημονική εργασία, η οποία αναφέρει λεπτομερώς τα αποτελέσματα από τις πρώτες εβδομάδες της θεραπείας του καθηγητή Scolyer, αλλά η καθηγητρια Long τονίζει ότι απέχουν ακόμη πολύ από την ανάπτυξη μιας εγκεκριμένης και ρυθμιζόμενης πορείας θεραπείας. «Έχουμε δημιουργήσει έναν ολόκληρο σωρό δεδομένων, για να χτίσουμε στη συνέχεια τα θεμέλια για αυτό το επόμενο βήμα, ώστε να μπορέσουμε να βοηθήσουμε περισσότερους ανθρώπους», είπε. «Δεν είμαστε ακόμη εκεί. Αυτό στο οποίο πρέπει πραγματικά να εστιάσουμε είναι να δείξουμε ότι αυτή η προσέγγιση προεγχειρητικής, συνδυασμένης ανοσοθεραπείας λειτουργεί σε μεγάλο αριθμό ασθενων», πρόσθεσε.

Ο Roger Stupp – γιατρός το όνομα του οποίου φέρει το τρέχον πρωτόκολλο για τη θεραπεία των γλοιοβλαστωμάτων – είπε νωρίτερα φέτος στο BBC ότι η πρόγνωση του καθηγητή Scolyer ήταν «ζοφερή» αλλά πρόσθεσε ότι ήταν πολύ νωρίς για να πούμε εάν η θεραπεία λειτουργεί. Ενώ τα πρώτα αποτελέσματα της θεραπειας του Scolyer ήταν «ενθαρρυντικά», ήθελε να τον δει να φτάνει τους 12 μήνες, ακόμη και τους 18, χωρίς υποτροπή πριν ενθουσιαστεί.

Ο καθηγητής Scoyler είπε ότι είναι ήδη περήφανος για τα δεδομένα που έχει δημιουργήσει η θεραπεία του και ευγνώμων στην οικογένειά του και την ιατρική του ομάδα για την υποστήριξη σε «αυτό το πείραμα».

«Νιώθω περήφανος για την ομάδα με την οποία συνεργάζομαι. Νιώθω περήφανος που είναι πρόθυμοι να πάρουν το ρίσκο για να ακολουθήσουν αυτόν τον δρόμο. Δίνει κάποια ελπίδα ότι ίσως αυτή είναι μια κατεύθυνση που αξίζει να διερευνηθεί πιο εκτεταμένα», καταλήγει.

 

Πηγή: BBC News

 

 

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button