Αθλητικά

Δόμνα Μιχαηλίδου: «14 μέτρα για την ισότητα των γυναικών στην αγορά εργασίας»

«Η Ελλάδα προχώρησε πρόσφατα σε μια ακόμη μεταρρύθμιση για την ισότητα των φύλων στην αγορά εργασίας, την 14η  από το 2019, επιβεβαιώνοντας ότι η Ελληνική Κυβέρνηση στηρίζει έμπρακτα τις γυναίκες» είπε η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Δόμνα Μιχαηλίδου, κατά τη διάρκεια της ομιλίας της στη Σύνοδο των Ευρωπαίων Υπουργών Εργασίας, με θέμα την ισότιμη πρόσβαση των φύλων στην αγορά εργασίας.

Αναφερόμενη στις πρωτοβουλίες της Ελληνικής Κυβέρνησης για να γεφυρωθεί το χάσμα μεταξύ των φύλων στην αγορά εργασίας, η Ελληνίδα Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, αναφέρθηκε στα μέτρα που έχει υιοθετήσει η Ελλάδα, τα οποία είναι τα εξής: Το επίδομα μητρότητας επεκτείνεται για 9 μήνες και σε ελεύθερες επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενες και σε αγρότισσες.  Αύξηση των εισοδηματικών ορίων προκειμένου μια οικογένεια μέσου εισοδήματος να λαμβάνει επιδότηση για βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παρέχεται το δικαίωμα στις μητέρες να μεταβιβάζουν έως 7 μήνες, από την ειδική παροχή προστασίας της μητρότητας, στον πατέρα, ανεξάρτητα από το εάν εργάζεται με σχέση εξαρτημένης εργασίας ιδιωτικού δικαίου ή είναι ελεύθερος επαγγελματίας ή αυτοαπασχολούμενος ή αγρότης.  Το επίδομα γέννησης αυξήθηκε από τα 2.400 ευρώ έως 3.500 ευρώ και δίδεται στις νέες μητέρες για την ενίσχυση της οικογένειας και ιδίως το πρώτο διάστημα από τη γέννηση ενός παιδιού, που συνεπάγεται ανελαστικές δαπάνες. Αύξηση κατά 1.000 ευρώ του αφορολογήτου για οικογένειες με παιδιά, για την αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος.   Το δικαίωμα σε άδεια μετ’ αποδοχών στις γυναίκες που βρίσκονται σε διαδικασία εξωσωματικής γονιμοποίησης. Η αύξηση των ημερών αδείας πατρότητας μετ’ αποδοχών από 2 σε 14 που είναι περισσότερες από τις 10 ημέρες που ορίζει η ευρωπαϊκή οδηγία.

Η γονική άδεια 4 μηνών και για τους δύο γονείς. Μάλιστα οι δύο μήνες καλύπτονται από τη Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης με τον κατώτατο μισθό. Η άδεια φροντιστή για σοβαρούς ιατρικούς λόγους ατόμων υπό τη φροντίδα τους (5 ημέρες). Επίσης οι γονείς / φροντιστές δικαιούνται 2 ημέρες άδεια μετ’ αποδοχών λόγω ανωτέρας βίας. Φροντιστές / γονείς παιδιών έως 12 ετών δικαιούνται να ζητήσουν ευέλικτες ρυθμίσεις εργασίας από τους εργοδότες τους, όπως είναι η απομακρυσμένη εργασία, η μερική απασχόληση, το ευέλικτο ωράριο, υπό την προϋπόθεση ότι εργάζονται για τουλάχιστον 6 μήνες στον ίδιο εργοδότη.

Μείωση του έμφυλου μισθολογικού χάσματος (gender pay gap) από εκτιμώμενο ποσοστό 10% σήμερα σε 5% το 2027, και κάτω από 3% το 2030.  Το πρόγραμμα «νταντάδες της γειτονιάς» για την πιστοποιημένη φροντίδα και φύλαξη βρεφών και νηπίων ως 2,5 ετών, όπου δεν υπάρχει πυκνότητα βρεφονηπιακών σταθμών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα προγράμματα του Ταμείου Ανάκαμψης μέσω των οποίων αναμένεται να δημιουργηθούν πάνω από 74.000 νέες θέσεις εργασίας για άτομα που αντιμετωπίζουν δυσκολίες πρόσβασης στην αγορά εργασίας (μητέρες που έχουν μείνει εκτός αγοράς για να φροντίσουν το παιδί τους, πολίτες με αναπηρία, κ.ά.).  Μεγάλο επιμορφωτικό πρόγραμμα για την ισότητα και τη διαφορετικότητα για πάνω από 1,5 εκατομμύριο εργοδότες και εργαζόμενους του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Ειδική αναφορά έκανε η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, στον νόμο 4706/2020 που επιβάλλει την επαρκή εκπροσώπηση των γυναικών στα διοικητικά συμβούλια των εισηγμένων εταιρειών και στην επιτυχή εφαρμογή της. «Ήδη από το 2021, καταγράφεται μια σταθερή ετήσια αύξηση της συνολικής γυναικείας εκπροσώπησης στα διοικητικά συμβούλια των εταιρειών εισηγμένων στο Χρηματιστήριο Αθηνών από 25 σε 28%», είπε.

Η Δόμνα Μιχαηλίδου, απευθυνόμενη στους ομολόγους της, σημείωσε πως «παρά τις μεταρρυθμίσεις που έχουν γίνει στην Ε.Ε., οι γυναίκες εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν εμπόδια για την ίση συμμετοχή στην αγορά εργασίας, τις ισότιμες αμοιβές και τη συνταξιοδοτική ασφάλεια». Όπως τόνισε «Τα στατιστικά στοιχεία υπογραμμίζουν την ανάγκη να επιταχύνουμε τον βηματισμό μας για να υπάρξει ισότητα και στη αγορά εργασίας».

Η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κάλεσε τους Ευρωπαίους ομολόγους της να εφαρμόσουν πιο τολμηρές στρατηγικές προκειμένου να αμβλυνθούν οι διαφορές μεταξύ των φύλων στην απασχόληση, τις αμοιβές και τις συντάξεις, θέτοντας τα θεμέλια για μια Ευρώπη χωρίς αποκλεισμούς.

Η Δόμνα Μιχαηλίδου συναντήθηκε σήμερα Δευτέρα με την Esther Lynch Γενική Γραμματέα του ETUC (European Trade Union), με τον Oliver Roepke, πρόεδρο της EESC (European Economic and Social Committee), με την περιφερειακή διευθύντρια της Unicef για την Ευρώπη και την Ασία Regina De Dominicis, τον Patrick Paquet Προϊστάμενος Μονάδας Εθνική Παρακολούθηση Απασχόλησης και Κοινωνικής Ένταξης και Επιχειρήσεις του ΕΚΤ για την Ελλάδα και την Κύπρο και την Barbara Kauffmann Διευθύντρια Απασχόλησης και Κοινωνικής Διακυβέρνησης στη Γενική Διεύθυνση Απασχόλησης, Κοινωνικών Υποθέσεων και Ένταξης.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button