Οικονομία

Σενάρια για επιστροφή του «εφιάλτη» της αύξησης των επιτοκίων

Η δήλωση την οποία έκανε χθες ο διοικητής της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας (Fed) Tζέρεμι Πάουελ περί «έλλειψης προόδου] στη μάχη κατά του πληθωρισμού ήταν μάλλον η πιο «ήπια» διαπίστωση σε σχέση με την πορεία των επιτοκίων (καθώς η μείωση τους εξαρτάται από τη μείωση του πληθωρισμού).

Και αυτό γιατί έχουν αρχίσει να εμφανίζονται στην αγορά σκέψεις, οι οποίες μιλούν ακόμα και για νέα αύξηση των επιτοκίων υπό το φόβο της αναζωπύρωσης του πληθωρισμού.

Υπενθυμίζεται πως ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ Τζερόμ Πάουελ τροφοδότησε τις αμφιβολίες για μια επικείμενη στροφή των επιτοκίων. Χθες (16.04.24) στην Ουάσινγκτον, ο Πάουελ μίλησε για «έλλειψη προόδου» στη μάχη κατά του υψηλού πληθωρισμού. Ως εκ τούτου, θα μπορούσε να είναι σκόπιμο να διατηρηθούν τα βασικά επιτόκια στο σημερινό επίπεδο του 5,25 έως 5,5% για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Σύμφωνα με τον Πάουελ, οι νομισματικές αρχές πρέπει να είναι πιο σίγουρες ότι ο πληθωρισμός θα μειωθεί στο 2% προτού μπορέσουν να μειώσουν τα βασικά επιτόκια. «Τα τελευταία στοιχεία σαφώς και δεν μας έδωσαν μεγαλύτερη εμπιστοσύνη», διευκρίνισε ο Πάουελ. Αυτό θα πάρει περισσότερο χρόνο από ό,τι αναμενόταν.

Ο Πάουελ σηματοδοτεί έτσι ότι η στροφή των επιτοκίων στις ΗΠΑ είναι πιθανό να καθυστερήσει επ’ αόριστον. Οι επενδυτές αντέδρασαν με αβεβαιότητα: Ο ευρείας βάσης πρόδρομος δείκτης S&P 500 έχασε αρχικά 0,3% και πλησίασε το όριο των 5.000 μονάδων, το οποίο διέσπασε για πρώτη φορά πριν από δύο μήνες.

Πριν από λίγες ημέρες, τόσο οι εμπειρογνώμονες της Deutsche Bank όσο και της Bank of America μετέθεσαν την πρόβλεψή τους για την πρώτη μείωση των επιτοκίων από τον Ιούνιο στον Δεκέμβριο. Οι αναλυτές της UBS στην Ελβετία αναμένουν τώρα δύο μειώσεις επιτοκίων μέχρι το τέλος του 2024, με την πρώτη τον Σεπτέμβριο.

Ακόμη πιο σοβαρό: βλέπουν τώρα έναν «πραγματικό κίνδυνο» τα βασικά επιτόκια στις ΗΠΑ να μην μειωθούν, αλλά αντίθετα να συνεχίσουν να αυξάνονται. Σύμφωνα με τους αναλυτές της UBS, μια διαρκής οικονομική ανάκαμψη και ποσοστά πληθωρισμού άνω του 2,5% θα μπορούσαν να αναγκάσουν τη Fed να αυξήσει τα βασικά επιτόκια στο 6,5% το επόμενο έτος.

Το βασικό εύρος επιτοκίων της Fed είναι σήμερα 5,25 έως 5,5%. Ο σταρ τραπεζίτης Jamie Dimon, επικεφαλής της JP Morgan Chase, και ο πρώην υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Larry Summers έχουν επίσης προειδοποιήσει για τον κίνδυνο αύξησης των επιτοκίων. Ο συνδυασμός των ανησυχιών για τα επιτόκια και των γεωπολιτικών κινδύνων μετά την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ οδήγησε σε απώλειες τιμών στα χρηματιστήρια στην αρχή της εβδομάδας.

To άρθρο Σενάρια για επιστροφή του «εφιάλτη» της αύξησης των επιτοκίων δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button