Αθλητικά

Ιταλία: Η εθνική πόλο των γυναικών θέλει μετάλλιο και θέση στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισίου

Ελλάδα και Ιταλία κοντράρονται στον μικρό τελικό του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος (20:00 ΕΡΤ3) του Αϊντχόφεν. Μεγάλος στόχος για την εθνική πόλο των γυναικών το… βάθρο και ένα «εισιτήριο» για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισίου.

Η τεχνικός της Εθνικής πόλο των γυναικών, Αλεξία Καμμένου, το χαρακτήρισε ως το παιχνίδι της χρονιάς. Το σίγουρο είναι ότι ο αποψινός «μικρός» τελικός της Ελλάδας κόντρα στην Ιταλία, για το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα πόλο του Αϊντχόφεν, κρίνει περισσότερα από το χάλκινο μετάλλιο.

Οι δύο ομάδες διεκδικούν το ένα και μοναδικό εισιτήριο που δίνει η διοργάνωση του Αϊντχόφεν για το Παρίσι, με την εθνική να θέλει διακαώς να αρπάξει την ευκαιρία και να εξασφαλίσει την επιστροφή της στους Ολυμπιακούς Αγώνες, για πρώτη φορά από το Πεκίνο και το 2008.

Η ηττημένη ομάδα θα έχει άλλη μία ευκαιρία να το πετύχει, τον επόμενο μήνα στο Παγκόσμιο της Ντόχα, όπου μαζί με την Ουγγαρία θα είναι τα φαβορί για τα τελευταία δύο Ολυμπιακά εισιτήρια.

Ελλάδα και Ιταλία ακολούθησαν παρόμοιους δρόμους για να φτάσουν να διεκδικούν την τρίτη θέση. Αμφότερες νίκησαν δύσκολα την Ουγγαρία (η εθνική στον όμιλο, η «σετερόζα» στα προημιτελικά) και εύκολα τη Γαλλία (αντίστροφα), ενώ ηττήθηκαν από τις δύο φιναλίστ, Ισπανία και Ολλανδία. Η διαφορά έγκειται στο ότι, ενώ το συγκρότημα της Αλεξίας Καμμένου παραδόθηκε άνευ όρων στον ημιτελικό με την εντυπωσιακή Ισπανία (13-5), οι Ιταλίδες έδωσαν μάχη μέχρις εσχάτων με την οικοδέσποινα και πρωταθλήτρια κόσμου Ολλανδία, χάνοντας τελικά με 7-6. Επιπλέον, η υπερπροσπάθεια της Ιταλίας στον ημιτελικό με τις «οράνιε» είχε και τίμημα, καθώς η έμπειρη και υπερπολύτιμη Κλαούντια Μαρλέτα αποβλήθηκε με αντικατάσταση και θα λείψει από το ματς με την εθνική.

Η Ιταλία απουσίασε -όπως και η Ελλάδα- από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο και θέλει να επανακάμψει στο Παρίσι, σε μία διοργάνωση στην οποία έχει κατακτήσει στο παρελθόν ένα χρυσό και ένα ασημένιο μετάλλιο.

Εκτός των άλλων, η εθνική πόλο των γυναικών έχει να ξεπεράσει και μία απόλυτα αρνητική παράδοση, που τη θέλει να μην έχει κερδίσει ποτέ το τελευταίο παιχνίδι της σε Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, όσες φορές μπήκε στη ζώνη των μεταλλίων. Η ελληνική ομάδα μετράει τέσσερις χαμένους τελικούς (2010, 2012, 2018, 2022) και δύο ήττες σε «μικρούς» τελικούς, που πάντως χάνονται στο βάθος του χρόνου: το 1995 στη Βιέννη η «γαλανόλευκη» έχασε 8-3 από την Ολλανδία και το 2001 στη Βουδαπέστη 8-5 από τη Ρωσία. Και στις δύο αυτές περιπτώσεις, η εθνική είχε ηττηθεί στον ημιτελικό από την Ιταλία, η οποία με πέντε χρυσά μετάλλια είναι η πολυνίκης του θεσμού, μαζί με την Ολλανδία (έχει επίσης δύο ασημένια και τρία χάλκινα).

Ελλάδα και Ιταλία αποτελούν ένα από τα… “clasico” της γυναικείας υδατοσφαίρισης, έχοντας «διασταυρώσει τα ξίφη» τους σε ουκ ολίγες καθοριστικές αναμετρήσεις, με κορυφαία όλων φυσικά τον τελικό των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας, όταν η εθνική ηττήθηκε με 10-9 στην παράταση. Η «σετερόζα» ήταν η νικήτρια και στον τελικό του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος του 2012 (13-10), κατά σύμπτωση στο Αϊντχόφεν, ενώ σε ημιτελικούς οι δύο ομάδες μετρούν από δύο νίκες, με τη «γαλανόλευκη» να επικρατεί 12-9 στην αμέσως προηγούμενη διοργάνωση, στο Σπλιτ, όπως είχε αναδειχθεί νικήτρια (14-11) και στον ημιτελικό του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος της Σανγκάης, το 2011, στο δρόμο για το χρυσό μετάλλιο. Η πιο πρόσφατη αναμέτρηση των δύο ομάδων ήταν τον περασμένο Ιούλιο, στο Παγκόσμιο της Φουκουόκα, όπου η εθνική επικράτησε 16-12 στην Α΄ φάση. Το φινάλε της διοργάνωσης, όμως, βρήκε τις Ιταλίδες στο βάθρο (τρίτες) και την ελληνική ομάδα μόλις όγδοη, σε ακόμη μία απόδειξη της ικανότητας της «σετερόζα» σε κρίσιμους αγώνες.

Ισπανία – Ολλανδία ο «μεγάλος» τελικός

Αμέσως μετά το ματς της εθνικής, θα ακολουθήσει (21:30) ο μεγάλος τελικός της διοργάνωσης, ανάμεσα στην Ολλανδία και την Ισπανία. Είναι το ίδιο ζευγάρι με τον τελικό του περσινού Παγκοσμίου Πρωταθλήματος, όταν οι «οράνιε» του Ευάγγελου Δουδέση είχαν επικρατήσει 17-16 στα πέναλτι.

Οι οικοδέσποινες θα επιδιώξουν να επαναλάβουν το θρίαμβο της Φουκουόκα και να στεφθούν για έκτη φορά στην ιστορία τους πρωταθλήτριες Ευρώπης, ενώ η ιβηρική ομάδα θέλει να διατηρήσει τα «σκήπτρα» για τρίτο συνεχόμενο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα και να ισοφαρίσει το ρεκόρ συνεχόμενων κατακτήσεων που μοιράζονται, η αυριανή αντίπαλός της (1985, 1987, 1989), η Ιταλία (1995, 1997, 1999) και η Ρωσία (2006, 2008, 2010).

Πληροφορίες: ΑΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button