Τεχνολογία

Η COSMOTE συμβάλλει 10 χρόνια στη διάδοση και ανάπτυξη της Εκπαιδευτικής Ρομποτικής στην Ελλάδα

Με δεκαετή πορεία στην προώθηση της Εκπαιδευτικής Ρομποτικής στην Ελλάδα, η COSMOTE συνεχίζει να επιδεικνύει έμπρακτα τη δέσμευσή της για την ανάπτυξη των ψηφιακών τους δεξιοτήτων των νέων, επιβεβαιώνοντας για ακόμη μια φορά την αφοσίωσή της στην εκπαίδευση, στην καινοτομία και στην ψηφιακή συμπερίληψη.

Ο 10ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός STEM 2024, που διοργανώθηκε από τον οργανισμό STEM Education με την COSMOTE ως στρατηγικό συνεργάτη, ολοκληρώθηκε φέτος σημειώνοντας ρεκόρ συμμετοχής: 9.000 μαθητές από όλη την Ελλάδα διαγωνίστηκαν με καινοτόμα projects, επιβεβαιώνοντας πως το ενδιαφέρον των νέων της χώρας για την τεχνολογία και την εκπαιδευτική ρομποτική βρίσκεται σε πολύ υψηλά επίπεδα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 

 

Ο κ. Μιχάλης Τσαμάζ, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου ΟΤΕ, ο οποίος κατά τη διάρκεια του τελικού διαγωνισμού, βραβεύτηκε για την προσφορά του στην διάδοση και εξέλιξη της εκπαιδευτικής ρομποτικής, δήλωσε: «Με μεγάλη χαρά και συγκίνηση βλέπουμε σήμερα χιλιάδες νέους να ασχολούνται με την ρομποτική και να παρουσιάζουν πρωτότυπες τεχνολογικές λύσεις. Συγχαρητήρια σε όλες τις ομάδες που σημασία του STEM και της διάδοσής του στις νέες γενιές. Πήραμε την απόφαση να επενδύσουμε στους νέους για να αναπτύξουν τις ψηφιακές και άλλες σημαντικές δεξιότητες, καθώς και για να ενισχύσουμε τον επαγγελματικό προσανατολισμό τους προς την επιστήμη και την τεχνολογία. Σήμερα με ικανοποίηση διαπιστώνουμε τα σημαντικά αποτελέσματα αυτής της προσπάθειας».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αξίζει να σημειωθεί πως στα δέκα χρόνια του Πανελλήνιου Διαγωνισμού έχουν συμμετάσχει περισσότεροι από 53.000 μαθητές, έχουν εκπαιδευτεί περισσότεροι από 15.800 δάσκαλοι και καθηγητές, ενώ έχουν δοθεί δωρεάν περισσότερα από 1.100 πακέτα εκπαιδευτικού εξοπλισμού. Συνολικά, οι άμεσοι και έμμεσοι ωφελούμενοι των δράσεων υπολογίζονται σε 330.000.

«Στο χρονικό διάστημα των δέκα χρόνων έχουμε ζήσει μοναδικές στιγμές ως διοργανωτές του πανελλήνιου διαγωνισμού, βλέποντας τους μαθητές της χώρας μας να κατανοούν καλύτερα τις φυσικές επιστήμες, τους αυτοματισμούς, να σκέφτονται ως μηχανικοί και να εργάζονται ομαδικά. Χιλιάδες μαθητές και εκπαιδευτικοί κάθε χρόνο συμμετέχουν σε αυτή τη γιορτή της τεχνολογίας και της εκπαίδευσης. Ευχαριστούμε την COSMOTE για τη συνεχή στήριξή της», δήλωσε σχετικά ο κ. Γιάννης Σομαλακίδης, πρόεδρος των WRΟ Hellas και STEM Education.

Στον τελικό του Πανελλήνιου Διαγωνισμού STEM 2024, με θέμα «Μεσόγειος, Πηγή Ζωής και Πολιτισμού», βραβεύτηκαν έργα που μέσα από την τεχνολογία αντιμετωπίζουν σημαντικά περιβαλλοντικά και κοινωνικά ζητήματα, όπως οι πλημμύρες, η λειψυδρία, οι σεισμοί.

Στην κατηγορία του Γυμνασίου, για παράδειγμα, παρουσιάστηκαν αρκετές καινοτόμες ιδέες αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής και της περιβαλλοντικής κρίσης. Η ομάδα RoboQeens, κατασκεύασε ένα ολοκληρωμένο σύστημα ελέγχου, λήψης και αποστολής μετρήσεων θερμοκρασίας, ταχύτητας ανέμου, υγρασίας αέρα και εδάφους προσαρμοσμένο στις ανάγκες των αγροτικών δραστηριοτήτων της περιοχής τους, για άμεση πληροφόρηση των ενδιαφερομένων αλλά μακροπρόθεσμο σχεδιασμό χρήσης των πόρων της περιοχής.

Αντίστοιχα, η ομάδα Ποσειδωνία δημιούργησε έξυπνες σημαδούρες που μπορούν να τοποθετηθούν σε διάφορα σημεία ενδιαφέροντος στην Μεσόγειο, και μπορούν να λαμβάνουν κρίσιμες μετρήσεις για τη θαλάσσια ζωή (διαύγεια, pH,το επίπεδο οξυγόνου κα), ενώ παράλληλα με ένα έξυπνο σύστημα μπορούν να εντοπίζουν και την κατεύθυνση προέλευσης ενδεχόμενης μόλυνσης. Οι παραπάνω πληροφορίες μεταφέρονται ασύρματα σε κέντρο ελέγχου όπου συλλέγονται, ομαδοποιούνται και αξιοποιούνται από τους υπεύθυνους φορείς.

Τέλος, στην κατηγορία «Οι φάροι της Μεσογείου» τα ρομπότ των παιδιών έστειλαν το μήνυμα της καλής γειτνίασης από το φάρο της Αλεξάνδρειας σε όλες τις χώρες της ευρύτερης περιοχής.

 

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον επετειακό 10ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό STEM και τις νικήτριες ομάδες στο μπορείτε να βρείτε στο stem.edu.gr.

Η δεκαετής στρατηγική συνεργασία της COSMOTE με τους STEM Education και WRO Hellas για τη διάδοση του STEM και της εκπαιδευτικής ρομποτικής ενισχύει την κριτική σκέψη των μαθητών και τους δίνει έναυσμα για να εξελίξουν τη δημιουργικότητά τους εφευρίσκοντας καινοτόμες τεχνολογικές λύσεις. Παράλληλα, οι Πανελλήνιοι Διαγωνισμοί Ρομποτικής που έχουν καθιερωθεί στην μαθητική κοινότητα, προσφέρουν τη δυνατότητα στους νέους να αναπτύξουν τις δεξιότητές τους στη ρομποτική και το STEM, εξοπλίζοντάς τους με τα κατάλληλα εφόδια για να επιτύχουν σε πολλούς τομείς εργασίας του μέλλοντος, όπως η τεχνολογία, η μηχανική, η ιατρική, και η επιστήμη των δεδομένων.

Οι δράσεις της COSMOTE γύρω από την εκπαιδευτική ρομποτική και το STEM εντάσσονται στην στρατηγική βιώσιμης ανάπτυξης για την αντιμετώπιση κοινωνικών προκλήσεων, όπως η ψηφιακή συμπερίληψη. Γιατί ένας κόσμος που η τεχνολογία είναι προσβάσιμη και μπορεί να αξιοποιείται από όλους, είναι ένας κόσμος καλύτερος για όλους.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button