Οικονομία

Φορολογικές δηλώσεις 2024: Προαναγγελία παράτασης πριν καν ανοίξει η εφαρμογή

Παράταση της προθεσμίας υποβολής των φετινών φορολογικών δηλώσεων, πριν καλά καλά ανοίξει η εφαρμογή, προανάγγειλε ο υφυπουργός Οικονομικών Χάρης Θεοχάρης από το βήμα της Βουλής.

Όπως ανέφερε, για κάθε μέρα καθυστέρησης της έναρξης υποβολής των φορολογικών δηλώσεων πέραν της 31ης Μαρτίου, θα δοθεί παράταση αντίστοιχων ημερών.

Συνεπώς η καταληκτική προθεσμία της 30ης Ιουνίου δεν ισχύει και η νέα ημερομηνία τοποθετείται εντός του Ιουλίου, ανάλογα με το πότε θα ξεκινήσει η διαδικασία.

Σύμφωνα με το νεότερο σχεδιασμό της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) το taxisnet, θα ανοίξει για τις φορολογικές δηλώσεις, το αργότερο έως τις 30 Απριλίου, με κάθε ημερομηνία μετά την ψήφιση του νέου Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας αύριο Πέμπτη 18 Απριλίου, να είναι πιθανή. Λίγες ημέρες μετά το άνοιγμα για τα φυσικά πρόσωπα, θα ακολουθήσει και η έναρξη της υποβολής φορολογικών δηλώσεων για τα νομικά πρόσωπα.

Η καθυστέρηση στην έναρξη της διαδικασίας υποβολής των δηλώσεων, θα πάει αργότερα και την πληρωμή του φόρου, χωρίς ωστόσο να αλλάζει η πεπατημένη της πληρωμής των δύο πρώτων δόσεων στο τέλος Αυγούστου χωρίς προσαυξήσεις.

Με διάταξη που έχει ψηφιστεί από τη Βουλή, έχει ανοίξει ο δρόμος και για την παροχή έκπτωσης 3% σε όσους πληρώσουν εφάπαξ το φόρο εισοδήματος έως το τέλος Αυγούστου.

Η διάταξη ορίζει πως «όταν ο φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων φορολογικού έτους 2023, καταβάλλεται εφάπαξ μέχρι την καταληκτική ημερομηνία καταβολής της πρώτης δόσης, παρέχεται στο συνολικό ποσό του φόρου και των συμβεβαιούμενων με αυτόν οφειλών, έκπτωση 3%».

Όσον αφορά στις δόσεις εξόφλησης του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων ορίζεται πως «η καταβολή του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων, φορολογικού έτους 2023, πραγματοποιείται σε οκτώ  ισόποσες μηνιαίες δόσεις, από τις οποίες η πρώτη καταβάλλεται μέχρι την 31η Ιουλίου και η καθεμία από τις επόμενες μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα των επτά  επόμενων μηνών.
Αν η καταληκτική προθεσμία υποβολής της δήλωσης παρατείνεται σε ημερομηνία μεταγενέστερη της καταληκτικής ημερομηνίας καταβολής της πρώτης δόσης, οι δύο  πρώτες δόσεις καταβάλλονται μέχρι την καταληκτική ημερομηνία της δεύτερης δόσης».

To άρθρο Φορολογικές δηλώσεις 2024: Προαναγγελία παράτασης πριν καν ανοίξει η εφαρμογή δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button